Hostellit – edullinen tapa majoittua

Hostellit – edullinen tapa majoittua

Hostellit ovat halvan hintatasonsa vuoksi etenkin nuorten ja reppureissaajien suosiossa. Viettämällä loman aikana edes muutaman yön hostellissa voi laskea merkittävästi matkan kokonaiskustannuksia. Monien mielestä hostellien paras puoli on kuitenkin yhteisöllisyys: niissä pääsee luontevasti juttusille uusien ihmisten kanssa ja vaikkapa vaihtamaan kokemuksia matkakohteesta. 

Hostellien taso

Hostellien taso vaihtelee suuresti. Vaatimattomimmat voivat olla siisteihin hotellihuoneisiin tottuneelle järkytys, parhaimpia on hankala erottaa hotelleista. Hostellissa yöpyjä ei siis välttämättä joudu tinkimään majoituksen tasosta. Tarjolla on perusvaihtoehtojen ohella persoonallisia, eri teemojen ympärille rakennettuja hostelleja – esimerkiksi designhostellissa jokainen huone voi olla eri tavalla sisustettu. Majapaikka itsessään voi olla myös elämys – vai miltä kuulostaisi yö käytöstä poistetussa lentokoneessa, risteilylaivassa, vankilassa tai linnassa?

Kiinalaisen hostellin aula. (kuva: Reyre2000 CC-SA)

Kiinalaisen hostellin aula. (kuva: Reyre2000 CC-SA)

Selvitystyö kannattaa

Kannattaa muistaa, että vaikka monissa opaskirjoissa suositellaan tiettyjä majapaikkoja, ne eivät automaattisesti ole paras, saatikka edullisin vaihtoehto. On hyvä huomioida, että etenkin tunnettujen oppaiden listaamat hostellit ovat usein hyvin suosittuja. Jos haluaa viettää yönsä ehdottomasti tietyssä majapaikassa, etukäteisvaraus on suositeltava. Suuret tapahtumat ja vilkkaimmat lomakaudet vaikuttavat paitsi hintoihin myös varaustilanteeseen, joten etenkin sesonkiaikaan kannattaa olla liikkeellä ajoissa. Kahden hengen huoneet sekä huoneet, joissa on oma suihku, ovat suosituimpia. Selvitystyö on siis ennen varauksen tekoa paikallaan.

Hostellien hinnat ja palvelut

Hostelliyön hinta muodostuu tyypillisesti pelkästä vuodepaikasta, joka sisältää vain patjan, peiton ja tyynyn. Lisäksi voi varata erilaisia lisäpalveluja aamiaisesta lakanoihin ja pyyhkeeseen. Budjettimatkailija tuo mukanaan omat lakanat, kevyin kantamuksin matkustaa tahtova voi jättää ne kotiin. Vuodepaikan hinta vaihtelee huoneen koon ja nukkujien määrän mukaan: tarjolla on niin pieniä yhden hengen huoneita kuin suuria, usean hengen makuutiloja. Etenkin suuremmissa huoneissa voi olla lukolliset lokerikot, jonne arvoesineet voi jättää säilytykseen yön ajaksi. Suihku- ja wc-tilat ovat tavallisesti yhteiskäytössä, ja monissa hostelleissa on myös baari ja/tai ravintola, oleskelutiloja ja yhteiskeittiö. Joissakin hostelleissa on myös huoneita, joissa on oma wc.

Israelilaisen hostellin huone. (kuva: deror_avi CC-SA)

Israelilaisen hostellin huone. (kuva: deror_avi CC-SA)

Hyödyllisiä termejä

  • curfew = Hostellissa on ”kotiintuloaika”, eli se ei ole auki ympäri vuorokauden. Tietyn kellonajan jälkeen sisälle ei enää pääse.
  • dormi/dormitoria/dormitory = Suuri, 4-10 tai jopa vielä useamman hengen huone. Hostellien halvin huonevaihtoehto. Mukaan kannattaa varata korvatulpat ja silmälaput, jotta unenpäästä on helpompi saada kiinni.
  • ensuite = Huoneessa on oma wc ja/tai kylpyhuone.
  • mixed/shared = Samassa huoneessa voi yöpyä niin miehiä kuin naisiakin.
  • private = Huoneen voi varata kokonaan itselleen, jolloin siellä ei nuku vieraita ihmisiä. Tällöin joutuu maksamaan kaikista petipaikoista, käyttipä niitä tai ei.

Matkalinkit


Aihe: Hotellit, Matkailu
Lisää matkailuvinkki / kommentti