Kuvankaunis Honduras

Kuvankaunis Honduras

Suomalaisille vielä melko tuntematon Honduras on oiva valinta omatoimimatkailijalle, joka on jo kiertänyt jonkin verran maailmaa. Kulkuyhteydet vieressä oleviin maihin, kuten El Salvadoriin ja Guatemalaan, ovat hyvät, joten pidempään lomaan on helppo yhdistää useita pysähdyspaikkoja. Etenkin pohjoisosassa Hondurasia on upeita rantakohteita, joissa on erinomaiset vesiurheilumahdollisuudet.

Tuntematon banaanivaltio

Banaaninmuotoinen Honduras sijaitsee Väli-Amerikassa. Rajanaapureinaan sillä on El Salvador, Guatemala ja Nicaragua, joiden lisäksi maa on yhteydessä sekä Karibianmereen että Tyyneen valtamereen. Honduras jakautuu 18 departementtiin, ja valtaosa sen asukkaista on mestitsejä eli valkoihoisten ja intiaanien jälkeläisiä. Rannikolla ja Karibianmeren saarilla puhutaan englantia, kun taas muualla pääasiassa espanjaa. Lisäksi käytössä on intiaanikieliä. Valtauskonto on katolilaisuus, ja virallinen valuutta lempira.

Kaoottinen Tegucigalpa

Hondurasin pääkaupunki Tegucigalpa sijaitsee samannimisessä laaksossa. Monille Tegucigalpa on vain välietappi muihin kohteisiin siirryttäessä, eikä likainen ja kaoottinen kaupunki totuuden nimissä varsinaisesti hurmaa kauneudellaan. Ostosmahdollisuudet ovat kuitenkin hyvät, ja ravintolatarjonta kansainvälisinekin ketjuvaihtoehtoineen monipuolinen. Täällä on myös kätevää hoitaa rahanvaihdon kaltaiset pakolliset muodollisuudet. Kaupungin ytimessä sijaitseva Iglesia de Nuestra Señora de los Dolores -kirkko on katsastamisen arvoinen, ja läheiseltä vuorelta avautuu mukava näköala. Tegucigalpa kokee muodonmuutoksen kerran vuodessa, kun keskustan kadut saavat upean, värikkään kukka- ja koristekuorrutuksen Semana Santa -pääsiäiskarnevaalien kunniaksi.

Historiallinen mayakaupunki Copán

Yksityiskohta Copánin mayatemppelialueelta. (kuva: soyignatius CC-BY)

Yksityiskohta Copánin mayatemppelialueelta. (kuva: soyignatius CC-BY)

Länsi-Hondurasissa, Guatemalan rajan tuntumassa sijaitseva Copán on historiallisesti kiinnostava kohde. Kaupunki luetaan viiden merkittävimmän mayakaupungin joukkoon. Suurella keskustorilla on kivisiä patsaita eli steeloja, jotka esittävät Copánin muinaisia hallitsijoita. Akropolis on rakennettu muutaman kymmenen metriä keskustoria korkeammalle. Sen suurin ja kiehtovin rakennus on korkea pyramidi, jonka sisältä on löydetty neljä aiemmin rakennettua rakennusta. Pyramidin tunneleihin on mahdollista päästä tutustumaan. Temppelialueella riittää nähtävää, joten aikaa on hyvä varata runsaanlaisesti. Copánissa ollessaan kannattaa vierailla myös Macaw Mountain -lintupuistossa, jossa pääsee ihailemaan niin tukaneeja kuin papukaijojakin.

Paratiisisaaret Roatan ja Utila sekä kiehtovat La Ceiba, Tela ja Trujillo

Hondurasin pohjoisosa on koskemattomampaa seutua. Bay Islands -saariryhmän suurin saari Roatan tuo mieleen paratiisin. Suurin piirtein 50 kilometrin päässä mantereesta oleva saari sopii niin romanttiseen tunnelmointiin kuin täydelliseen rentoutumiseenkin. Pehmeistä, valkohiekkaisista rannoista etenkin West End Beach on satumaisen kaunis. Lämmin ja kirkas merivesi, värikkäät kalat, kilpikonnat sekä koralliriutat muodostavat ihanteelliset puitteet snorklaukseen ja sukeltamiseen. Roatanilla on paljon sukelluskouluja, ja myös aloittelijoille sopivia tutkimuskohteita on kattavasti.

Toisenlaista hupia tarjoaa Anthony’s Key Resort, jossa on mahdollista päästä uimaan delfiinien kanssa. Rohkea taasen lähtee haisukellusretkelle, jossa laskeudutaan oppaan johdolla pienessä ryhmässä meren syvyyksiin. Hait uivat aivan lähietäisyydellä, ja retkeläiset saavat seurata, kuinka ne hyökkäävät oppaan tarjoaman ruuan perään.

Roatanin kaunis West End Beach. (kuva: Hector Abouid CC-BY)

Roatanin kaunis West End Beach. (kuva: Hector Abouid CC-BY)

Halpoja sukelluskouluja ja kirkkaita vesiä on myös Isla Utilalla. Sekä Roatanille että Utilalle pääsee lentäen ainakin San Pedro Sulan kaupungista ja laivalla La Ceiban satamakaupungista. La Ceiba ansaitsee pidemmänkin pysähdyksen, ja sen lisäksi näkemisen ja kokemisen arvoisia ovat ainakin Telan ja Trujillon kaupungit.

Matkaan!

Hondurasiin ei juurikaan järjestetä valmismatkoja. Sen sijaan joiden matkanjärjestäjien, kuten Suomen Matkatoimiston ja Olympia Kaukomatkatoimiston, valikoimassa on risteilyjä, joiden yksi etappi on Honduras. Lennot voi varata kuitenkin itse internetissä; esimerkiksi Finnairin kautta saa ostettua oneworld-lennot San Pedro Sulaan. Lisäksi ainakin Kilroy Travels pystyy auttamaan matkan järjestelemisessä. Viisumia ei tarvita alle kolme kuukautta kestävällä matkalla.

Maahan matkustavan on syytä huomioida, että pääkaupunki Tegucigalpa ja teollisuuskaupunki San Pedro Sula ovat väkivaltaisuuksien vuoksi melko turvattomia. Niistä on kuitenkin hyvät kulkuyhteydet eri puolille maata sekä lentäen että bussilla. Sen sijaan rajaseutuja kannattaa välttää sisällissodan aikaisten, räjähtämättömien ammusten vuoksi. Rikollisuus on yleinen ongelma etenkin turistialueilla. Espanjankielten alkeiden hallitsemisesta on suurta apua, sillä englantia taidetaan paikoin huonosti.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat Risteilyt

Aihe: Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Risteilyt, Sukellus, Teema, Väli-Amerikka ja Karibia
Lisää matkailuvinkki / kommentti