Himos Juhannus – iloinen juhannusjuhlinta ja tylyt järjestelyt kohtaavat

Himos Juhannus – iloinen juhannusjuhlinta ja tylyt järjestelyt kohtaavat

Himos Juhannus järjestettiin jo 20 kertaa Jämsän Himoksessa. Tällä kertaa järjestelyistä vastasi Sanoman Nelonen Media ja sen ikävä kyllä huomasi. Himos Juhannus onkin muuttunut alkuaikojen sympaattisesta pienkaupunkifestarista tylyn mekaaniseksi rahastuskoneeksi. Iloista juhlamieltä festivaalivierailla silti onneksi riitti.

Hieno sijainti ja perusvarma artistikattaus

Himos Juhannus järjestetään Himos -laskettelukeskuksen alueella Jämsässä. Paikka tarjoaa erinomaiset puitteet festivaalille. Lavoja oli kaksi, joissa artistit esiintyivät vuorotellen. Artistikattaus sisälsi kaikki takuuvarmat kotimaiset artistit kuten Cheek, Jenni Vartiainen, Popeda, Elastinen, Apulanta, JVG, SANNI ja Haloo Helsinki.

Himos Juhannus kokemuksia jo 20 vuoden takaa

Toimittajamme vieraili festivaalilla lauantaina eli juhannuspäivänä. Mielenkiintoista oli nähdä festivaalin ja paikan kehitys. Paikalla oli myös oltu 20 vuotta aiemmin kolmien ensimmäisten Himos Juhannus (nimenä oli silloin Himos Festival) aikana.

Mieliin olikin piirtyneet ensimmäisten Himos Festivaalien hienot kokemukset, musiikki ja ystävät. Järjestelyt toimivat hyvin, vaikka joissain asioissa ensimmäisinä vuosina olikin vähän harjoittelemista. Rokki ja poppi raikasi mm. monena vuonna Nightwish yhtyeen voimin upean pyrotekniikan avustamana. Mielessä kävi myös Ismo Alangon konsertti upeilla luonnon järjestämillä erikoistehosteilla. Lavan taustalla salamoi ja ukkonen pauhasi rajusti, kun Ismo Alanko pisti parastaan.

Nyt 20 -vuotiaaksi edenneellä Himos Juhannus -festivaalilla monille tutut artistit esiintyivät varmasti eikä sitä edes keskinkertainen tapahtumaäänentoisto haitannut. Sen sijaan Himos Juhannus tarjosi toimittajalle varsin erikoisia elämyksiä loppuiltaa kohti.

Tyhjä alue täyttyi pikkuhiljaa Himos Juhannus -väestä

Himos Juhannus tarjoaa ”erilaisia” elämyksiä

Festivaalin oudointa antia oli ehdottomasti juomapolitiikka. Festivaalilla oli käytössä useilta nykyfestivaaleilta tuttu panttikäytänne, jossa juomatölkistä ostaessa peritään muutaman euron palkkio joka hyvitetään joko uutta juomaa ostaessa tai palauttaessa tölkit pois lähtiessä. Panttikäytänne on hyvä ja ympäristöystävällinen ja useimmilla festivaaleilla se toimii erinomaisesti. Tosin ei Himos Juhannus -festivaalilla.

Nylon Beat paluukeikka oli monille odotettu tapahtuma

Asikkaan tulee olla humalassa, jotta saa panttirahansa takaisin

”Emme palauta panttia. Et ole tarpeeksi humalassa”, ilmoitti asiakaspalvelija tölkinpalautuspisteellä suureksi hämmenykseksi. Tähän ei auttanut kertoa, että kaikki 5 tölkkiä oli koko festivaalivierasryhmämme loput tölkit. Seuraava selitys oli, että ei kuulemma ollut sopivaa palauttaa toista kertaa samana iltana tölkkejä. Toimittaja oli alkuillasta kerran vienyt muutaman tölkin palautukseen pois pöydästämme ruokaa noutaessaan. Vaikea sanoa mitä Valvira moisesta humalatilan vaatimuksesta sanoisi vaikka alkoholilaki onkin muuttunut liberaalimpaan suuntaan. Varmasti vanhan lain aikaan festivaalilta vietäisiin tarjoiluoikeudet moisen panttipolitiikan takia.

Asiaa ei yhtään auttanut, että asiakkaita (ilmeisesti tarkoituksella?) jonotutettiin 15 minuuttia festivaalin lopuksi, että juomatölkkejä pääsi ylipäätään edes palauttamaan. Varmasti halutessaan järjestäjät olisivat pystyneet järjestämään enemmän kuin yhden palautuspisteen, jossa oli töissä kaksi asiakaspalvelurajoitteista henkilöä.

Tämä yksityiskohta korostaa hyvin koko festivaalia. Kaikesta tuli selväksi, että sympaattinen pienkaupunkifestivaali on muuttunut vain ja ainoastaan mekaaniseksi rahastuskoneeksi ilman minkäänlaista sielua.

Toivoa sopii, että Sanoman Nelonen Media ei hanki omistukseensa enää lisää kotimaisia festivaaleja, jos järjestelyt ovat tätä tasoa. Voisi kuvitella, että tässä kyse on kuitenkin väärän alihankkijan käytöstä. Joka tapauksessa Himos Juhannus on valtettavasti varsin tyly kokemus festivaalivieraan näkökulmasta.

Matkalinkit

Hotellit Mökit
Aihe: Kotimaa
Lisää matkailuvinkki / kommentti