Havaiji – Tyynenmeren lomaparatiisi

Havaiji – Tyynenmeren lomaparatiisi

Tyynenmeren paratiisi Havaiji on matkakohde vailla vertaa. Upeat korallireunusteiset ja tuliperäiset saaret tarjoavat jokainen jotakin. Valkeita hiekkarantoja, ainutlaatuista luontoa ja rentoa havaijilaista hula-henkistä elämänmenoa löytyy kuitenkin niistä kaikista. Havaiji ei turhaan ole yksi maailman suosituimmista matkakohteista.

Useita saaria ja monimuotoista väestöä

Havaiji on Yhdysvaltojen osavaltio ja sijaitsee Tyynenmeren pohjoisosassa. Osavaltion pääkaupunki on Honolulu. Havaijiin kuuluu lukuisia saaria, mutta sen kahdeksan pääsaarta ovat Havaiji, Maui, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Kauai, Niihau ja Oahu. Pinta-alaltaan suurin saari on Havaijin saari, mutta suurin osa väestöstä asuu Oahun saarella, jolla sijaitsee myös Honolulun kaupunki ja kuuluisa Pearl Harborin sotilastukikohta.

Havaijilla asuu yhteensä noin 1,4 miljoonaa asukasta. Väestö on monimuotoisempaa kuin missään muussa Yhdysvaltojen osavaltiossa. Saarella ei ole enää kovinkaan paljon alkuperäisiä puhdasverisiä havaijilaisia. Havaijilla on kaksi virallista kieltä, englanti ja havaijin kieli.

Kasvit ja eläimet, joita ei muualla näe

Havaijin rantamaisemaa (kuva: Makana Chai CC-BY-SA)

Havaijin rantamaisemaa (kuva: Makana Chai CC-BY-SA)

Havaijisaaret ovat tuliperäisiä ja saarilla onkin lukuisia tulivuoria. Havaijilla vallitsee pääosin trooppinen ilmasto, mutta vuoristoisilla saarilla ilmastotyyppejä voi olla jopa kymmenen erilaista jakautuen sareisempiin ja kuivemoiin alueisiin. Suositut matkailualueet ovat kuivempia ja lämpötila pysyttelee pitkälti 30 asteen tuntumassa kesällä. Kylmintä on helmikuussa, jolloin lämpötila on keskimäärin 23 astetta. Havaiji on ilmastonsa puolesta ympärivuotinen matkakohde.

Havaijisaaret ovat ainutlaatuista aluetta paitsi tuliperäisyytensä myös eläimistönsä ja kasvillisuutensa vuoksi. Saarella esiintyy yli tuhat sellaista kasvilajia, joita ei voi tavata missään muualla ja saarilla on myös lähes 30 sellaista lintulajia, jotka pesivät vain siellä. Havaijilla on mahdollisuus nähdä myös mm. valaita ja merikilpikonnia.

Rantalomailua ja tulivuoria

Havaiji on saavuttanut jo lähes legendaarisen maineen rantalomakohteiden joukossa ja melkein kaikki unelmoivat jossain vaiheessa elämää sinne pääsemisestä. Havaiji tarjoaa upeat puitteet auringonpalvonnalle ja useille vesiaktiviteeteille, kuten surffaamiselle ja sukeltamiselle. Erityisen suosittu kohde on kuuluisa Waikiki Beach, joka on oikea surffaajien paratiisi.

Waikiki Beach (kuva: Alfred Adler CC-BY-SA)

Waikiki Beach (kuva: Alfred Adler CC-BY-SA)

Tuliperäiset saaret ovat mystinen matkakohde länsimaiselle ihmiselle. Havaijin saarella sijaitsevat Mauna Kean, Mauna Loan ja Kilauean tulivuoret. Saarella on myös Hawaii Volcanoes -kansallispuisto, jonne voi varta vasten mennä ihastelemaan tulivuorenpurkausta ja tutustumaan osavaltion geologiseen alkuperään.

Erikoisaktiviteetteja joka saarella

Mauna Loa (kuva: Joe Parks CC-BY)

Mauna Loa (kuva: Joe Parks CC-BY)

Hawaijin saaret tarjoavat kaikki jotain erityistä. Kauain saari on ehdoton vierailukohde niille, jotka kaipaavat lomaltaan muutakin kuin rannalla löhöilyä. Kauain saari sopii erityisesti luontomatkailijoille, sillä sen upeat puitteet tarjoavat oivat mahdollisuudet erilaisille patikkaretkille ja vaelluksille mm. Waimea Canyonissa. Matkalla voi nähdä henkeäsalpaavan upeita vesiputouksia ja toinen toistaan eksoottisempia eläimiä.

Maui on suosittu turistikohde eritoten surffailu- ja shoppailumahdollisuuksiensa vuoksi. Saarella on lisäksi mm. uskomattoman kaunis Halekalan luonnonpuisto, joka vetää matkailijoita puoleensa jatkuvasti. Suurin saari Oahu tarjoaa Waikiki Beachin lisäksi katsauksen havaijilaiseen yöelämään.

Waimea Canyon (kuva: J Brew CC-BY-SA)

Waimea Canyon (kuva: J Brew CC-BY-SA)

Havaijille matkaavalle

Suomesta Havaijille pääsee helpoiten, kun lentää ensin Los Angelesiin ja sieltä Havaijille. Matka sisältää usein kaksi välilaskua, joten kannattaa varautua pitkiin matkustusaikoihin.

Havaijilta löytyy majoitusta kaikille. Turistikohteissa on runsaasti luksushotelleja, mutta myös edullisempaa majoitusta on tarjolla. Sesonkiaikaan kannattaa varata majoitukset ajoissa, jotta saa varmasti mieleisensä yöpymispaikan.

Havaijilla liikkuminen kannattaa tehdä vuokratulla autolla tai polkupyörällä, sillä julkinen liikenne ei ole kovin aktiivista. Saarelta toiselle pääsee kätevästi lautalla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Matkakohteet, Pohjois-Amerikka, Rantalomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti