Hania – Kreetan perinteinen sydän

Hania – Kreetan perinteinen sydän

Hanian kaupungissa, Kreetan saarella Kreikassa,  kohtaavat perinteinen maanviljelykulttuuri ja ikiaikaisen satamakaupungin vilkas kansainvälisyys. Hania on Kreetan historiallinen keskus, ja yhä edelleen vetovoimaisin kohde koko saarella. Samoilla kukkuloilla on ollut Kreetan ensimmäinen asutuskeskus, ja tälle paikalle myös venetsialaiset kauppiaat perustivat siirtokuntansa saatuaan saaren haltuunsa keskiajalla.

Satama on muinaisen kaupungin kasvot

Hanian satama

Hanian sydän on venetsialainen satama (CC BY-SA Doris Antony)

Hanian kaupungin ydin on myöhäiseltä kivikaudelta asti asuttu vanhakaupunki. Minolaisen korkeakulttuurin aikana Hanian vanhakaupunki ja Kastellin alue kukoistivat, ja sittemmin jälkensä arkkitehtuuriin ovat jättäneet monet muut. Antiikin aikana paikka tunnettiin nimellä Kydonia. Matkustajan tervetulleeksi toivottava kuuluisa satama on rakennettu venetsialaisten kauppiaiden hallitessa kaupunkia 1200-1500 luvuilla. Kaupunkikuvassa on myös paljon jälkiä turkkilaisten ottomaanihallitsijoiden valtakaudelta. Hallitsevin piirre on kuitenkin kreikkalaisuus, ja kaupungin eräs maamerkki onkin ortodoksinen katedraali.

Hania oli pitkään Kreetan pääkaupunkina nykyisen Heraklionin sijaan. Yhä edelleen se on saaren kulttuurinen keskus vahvoine historiallisine juurineen ja moderneine museoineen. Haniassa toimii Kreetan ainoa korkeakoulu, teknillinen korkeakoulu, ja monia museoita: kovatasoinen arkeologinen museo, sotamuseo, merimuseo, Välimeren arkkitehtuurikeskus ja monia muita. Kiinnostava vierailukohde on myös hiljattain restauroitu, ikivanha juutalainen Etz Hayyim –synagoga. Kulttuurinnälkäiselle Hania on siis Välimeren alueen parhaita paikkoja tiiviin museokeskittymänsä ansiosta.

Legendaariset hiekkarannat

Useimmille matkaajille houkuttelevin syy lähteä Kreetalle tai Välimerelle ylipäätään ovat tietysti kuumat hiekkarannat. Välimeren ilmasto, joka on kuin suunniteltu rantalomien viettoon on parhaimmillaan alueen saarilla. Siellä näet helteisiin päiviin tuo pienen helpotuksen raikkaat etelä- ja pohjoistuulet, jotka puhaltavat ajoittain lempeästi Haniassakin.

Hanian seutu on tunnettu Kreetan parhaista hiekkarannoista: Historiallisesta kaupungista länteen päin avautuu lähes 20 kilometriä pitkä, jatkuva, hohtava hiekkaranta. Rannan tuntumassa sijaitsevilta hotelleilta pääsee rantaan helposti, ja bussilla on helppo siirtyä Hanian kaupunkiin nauttimaan kansainvälisen lomakohteen erinomaisesta tarjonnasta. Hanian rannat ovatkin houkutelleet väkeä satojen vuosien ajan.

Kiehtova maaseutu

Hieman vaihtelua lomakaupungin ja rantojen keskellä kaipaava suuntaa maaseudulle. Hania on Kreetan länsiosan prefektuurin pääkaupunki, ja prefektuurin alueella on vielä jäljellä perinteistä maanviljelyä.  Omalos ja Askyfou ovat läheisiä laaksoja, joissa viljellään viiniä ja kasvatetaan karjaa. Hyvällä tuurilla saattaa viinitilalla pistäytyvä matkailija päästä maistamaan perinteistä viinimäskivanukasta, moustalevriaa. Ylipäätään viinitiloilla poikkeaminen kannattaa ajoittaa sadonkorjuu ajalle, elokuuhun, jolloin tiloilla on paljon väkeä tekemässä korjuutyötä päivisin ja juhlimassa iltaisin.

Kreetalainen ruokavalio on tunnettu monipuolisuudestaan ja terveellisyydestään. Kiinnostava ja tunnettu yksityiskohta on Hanian alueen hunaja. Seudulla kukkivat monet aromikkaat kukat ja muut kasvit, joiden ansiosta mehiläisten tuottama hunaja on erityisen herkullista. Mehiläiskasvatus onkin yhä jatkuva elinkeino maaseudulla.

Maaseudulle lähtiessä ehdottomasti kätevin keino on auton vuokraaminen, jolloin pääsee vapaasti liikkumaan omien mieltymyksiensä mukaan. Järjestetyille bussiretkille osallistuminen on tietysti mahdollista ja hieman helpompaa.

Ravintolat, ostokset ja yöelämä Haniassa

Hania - kuja

Hanian Kastellin kaupunginosan keskiaikaiset kujat ovat sokkeloisia (kuva Chania.gr)

Hanian kaupungin tarjonta on todella monipuolista, sillä matkailijoita siellä on riittänyt aina. Keskustan alueella on tietysti monia laadukkaita kreetalaisia ravintoloita, mutta hintataso on usein melko kova. Kiinnostava uusi paikka on pari kilometriä keskustasta sijaitseva Theo Restaurant, joka tarjoilee perinteistä kreikkalaista ruokaa reilun kokoisina annoksina, kohtuuhintaan.

Ostoksien tekemiseen on Haniassa erittäin hyvät mahdollisuudet vanhankaupungin alueella. Esimerkiksi Zampeliou-kadulla on paljon vaate- ja korukauppoja. Korut ovatkin eräs Hanian kuuluisimmista matkamuistoista. Toinen hyvä idea on ostaa Kreetan erinomaisia juustoja. Samalla alueella, venetsialaissataman tuntumassa sijaitsevat Hanian kiinnostavimmat yöelämän tapahtumapaikat. Esimerkiksi Fagotto-jazzklubi ja open air –tyylinen yökerho Synagogi ovat sekä turistien että paikallisten suosiossa, ja hyvinkin kansainvälistä tasoa.

Miellyttävänä, suhteellisen pienenä kaupunkina Hanialla on kuitenkin hämmästyttävän monipuolinen tarjonta. Tämä yhdistettynä kilometrien pituiseen hiekkarantaan tekee Haniasta laadukkaan valinnan kenen tahansa Välimerenlomalle. Kannattaa myös katsoa äkkilähdöt Hania -sivumme, josta löydät halvat matkat Haniaan.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti