Grönlanti – seikkailijan vihreä saari

Grönlanti – seikkailijan vihreä saari

Grönlanti on loistava kohde seikkailijalle ja luonnossa viihtyvälle. Grönlanti on suurimmaksi osaksi jäätikköä, mutta jäätikkö sulaa ja välillä Grönlannissa on tarvittu shortsejakin. Maahan kannattaakin suunnata nyt, kun se on vielä lähes ennallaan.

Tanskan itsehallintohalue Grönlanti sijaitsee Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen jäämeren välissä. Maantieteellisesti lähempänä Pohjois-Amerikkaa sijaitseva saari on maailman suurin, jonka 57 000 asukasta ovat suurimmaksi osaksi inuiitteja. Maan virallinen kieli on grönlanti, mutta saarella puhutaan laajasti myös tanskaa ja englantia. Saaren asutus keskittyy jäättömille alueille. Grönlantilaiset elävät pääasiassa kalastuksesta, metsästyksestä, kaivosteollisuudesta ja matkailutoiminnasta. Kaupungistuminen kuitenkin näkyy: kaupunkien asukkaat työskentelevät niin kaupoissa kuin sairaaloissakin.

Pitkien välimatkojen ja ankaran sään maa

Vihreä Grönlanti (Kuva: Kitty Terwolbeck CC BY 2.0)

Vihreä Grönlanti (Kuva: Kitty Terwolbeck CC BY 2.0)

Maassa vallitsee arktinen ilmasto. Etelässä lämpö saattaa nousta kesäkaudella +10 asteeseen, eteläisimmässä kärjessä ja vuonoissa jopa +20 asteeseen. Ilmastonmuutoksen seurauksena lämpötilat ovat kuitenkin nousseet. Talvella Grönlanti on tosin edelleen jäätävän kylmä: pakkanen voi kohota jopa -70 asteeseen. Paras aika matkustaa onkin ehdottomasti kesäaika. Grönlantiin matkaavan kannattaa tottua pitkiin välimatkoihin ja kulkemiseen veneellä, lentämällä tai koiravaljakoilla, sillä teitä tai rautateitä ei ole.

Vaeltajan varovaisuus kunniaan

Grönlanti on vaeltajan ja luontofriikin paratiisi. Maailman suurin kansallispuisto Lounais-Grönlannissa ja upeat maisemat valtavista jäävuorista värikkäästi rakennettuihin kaupunkeihin eivät jätä ketään kylmäksi – ainakaan oikeanlaisella varustuksella. Vaeltaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että hypotermia voi iskeä kesälläkin tuulen ja sateen vuoksi, mikäli varustus ei ole asianmukainen. Maasto ja ilmasto on vaativaa: sää voi muuttua hetkessä, jäätiköiden lähellä voi sortumat ja jopa juoksuhiekka jokilaaksoissa aiheuttaa vaaratilanteita.

Veneellä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen: jäävuori voi sulaessaan kaatua tai keikahtaa ja aiheuttaa aallokon, joka kaataa veneen tuosta vain. Lisäksi lämpenemisen myötä jääkarhuja ajautuu yhä etelämmäs jäälauttojen myötä ja myskihärätkin voivat olla vaarallisia, mikäli niitä lähestyy epähuomiossa yläpuolelta. Laadukkaat varusteet ja kartta ovatkin ehdoton edellytys vaellusretkelle Grönlannissa – maisemat kyllä palkitsevat vaativan vaelluksen jälkeen. Kesän yöttömät yöt ja talven revontulet näyttäytyvät lumoavina vaeltajalle.

Jäävuoria ja värikkäitä kyliä

Qaqortoq-kylä (Kuva: Eider Palmou CC BY 2.0)

Qaqortoq-kylä (Kuva: Eider Palmou CC BY 2.0)

Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa asuu noin kolmannes väestöstä. Qaqartoq taas on pieni kaupunki, jonka eriväriset talot ovat hurmaavan näköisiä. Ennen värit viestittivät talojen merkityksestä, toinen väri merkitsi sairaalaa toinen kauppaa. Jäävuoria pääsee ihastelemaan etenkin Ilulissatissa, jossa kannattaa lähteä veneretkelle vuonoon. Unescon maailmanperintökohteeksikin nimetty vuono on täynnä mykistäviä jäävuoria, jotka ovat irronneet jäästä mereen. Jäävuoret ovat makeaa vettä ja ikiaikaisen vanhoja. Kolmen kilometrin syvyydessä oleva jää voi olla iältään 250 000 vuotta vanhaa. Veneretkillä voi nähdä myös valaita. Muita saaren eläimiä ovat jääkarhujen, myskihärkien ja valaiden lisäksi naalit, sudet, hylkeet, porot, mursut ja kärpät.

Kalaa ja riistaa

Grönlantilainen ravinto koostuu paljolti kalasta ja riistasta, sekä perunasta ja vihanneksista. Maanviljely on kuitenkin mahdollista vaan osassa maata, joten esimerkiksi hedelmät ovat kaikki tuontitavaraa. Joissain inuiittiyhteisöissä syödään paljon hylkeen- ja jääkarhunlihaa. Suurin osa grönlantilaisista on vähintään vapaa-ajan kalastajia.

Suuntana Grönlanti

Grönlantiin pääsee lentäen Kööpenhaminasta tai Reykjavikista. Muun muassa Narsarsuaqista, Kangerlussuaqista ja Ilulissatista löytyy retkeilymajoja. Hotellejakin löytyy kaupungeista, mutta niiden hintataso voi olla korkeahko. Säiden salliessa edullisin majoitusvaihtoehto onkin teltta, joka tulee valita tuulenkestävänä versiona.

(Kuva: Rita Willaert CC BY 2.0)

(Kuva: Rita Willaert CC BY 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa, Luontoretket, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti