Gdańsk – meripihkaa, hansahistoriaa ja meritunnelmaa

Gdańsk – meripihkaa, hansahistoriaa ja meritunnelmaa

Gdańsk on värikkäiden talojen täyttämä entinen hansakaupunki Gdańskinlahden rannalla Pohjois-Puolassa. Kaupunki on tunnettu vanhasta kaupungistaan, meripihkasta, Lech Wałęsasta ja merellisestä tunnelmasta. Kesällä Gdańsk on auringonpalvojien mieleen kymmeniä kilometriä jatkuvien hiekkarantojensa vuoksi, talvella taas joulufiilistelijät saapuvat joulumarkkinoiden ja glögin houkuttelemana.

Gdańskin kauneimmat nähtävyydet

Gdańskin vanha kaupunki on erityisen idyllinen joulun aikaan (Kuva: Adam Kuśmierz CC BY-ND 2.0)

Gdańskin vanha kaupunki on erityisen idyllinen joulun aikaan (Kuva: Adam Kuśmierz CC BY-ND 2.0)

Vanha kaupunki kapeine ja värikkäine taloineen on jo itsessään kaupungin kauneimpia nähtävyyksiä. Kapeat kadut, värikkäät hansatalot ja muut historialliset rakennukset houkuttelevat tutustumaan kaupungin historiaan mutta myös sen lukuisiin kahviloihin. Kaupunki kuiskii paitsi Hansaliiton aikaisia tarinoita mutta myös muunlaista historiaa: toinen maailmansota syttyi Gdańskissa. Myös Puolan Solidaarisuus-liike sai alkunsa Lech Wałęsan johdolla kaupungin telakoilta.

Gdańskin yksi kuuluisimpia nähtävyyksiä on Mariankirkko, joka on maailman suurin tiilikatedraali. Valtava kirkko kätkee sisäänsä hienoja taideaarteita ja esimerkiksi erikoisen astrologisen kellon. Yhteen kirkon torneista voi myös kiivetä: 78 metristä saa hyvän yleiskuvan kaupungista.

Muita nähtävyyksiä ovat meripihkamuseo, SS Sołdek -museolaiva ja Długi Targ -aukio, josta löytyy myös Neptunus-suihkulähde. Gdańskin joet, telakoiden nosturit ja joen ylle kumartuva vanha nosturi Stary Żuraw kuuluvat kaupungin kuvatuimpiin näkyihin. Gdańsk muodostaa yhdessä Sopotin ja Gdynian kanssa kolmoiskaupungin, joiden välillä välimatkat eivät ole pitkiä. Mikäli Gdańsk tuntuu jo nähdyltä, voi suunnata Sopotin yöelämään ja kuuluisille hiekkarannoille tai Gdynian satamatunnelmaa ja akvaariomaailmaa ihailemaan.

Syö ja shoppaa Gdańskissa

Puolan hintataso on suomalaisen kukkarolle ystävällinen. Ruokailu ja ostokset onnistuvat edullisemmin kuin kotimaassa. Suosituimpia ravintoloita ovat esimerkiksi Pod łososiem (suomeksi lohen alla) jonne Lech Wałęsa tuo vieraansa, perinteisiä puolalaisia pierogi-taikinanyyttejä tarjoava Pierogarnia Mandu sekä viihtyisä Familia Bistro. Shoppailijat suuntaavat esimerkiksi Galeria Bałtycka – tai Madison-ostoskeskuksiin, Hala Targowa -kauppahalliin tai kesällä vanhan keskustan kaduille. Joulun alla joulumarkkinat tarjoavat glögin lisäksi runsaasti tuomisia pukinkonttiin, kauneimmista joulukoristeista muihin käsitöihin ja herkkuihin asti. Kaupungissa on myynnissä monessa paikassa myös meripihkatuotteita.

Matkalla Gdańskiin

Satamakaupungin tunnelmaa (Kuva: kishjar? CC BY 2.0)

Satamakaupungin tunnelmaa (Kuva: kishjar? CC BY 2.0)

Gdańskiin lentää nopeasti suorilla lennoilla: matkaan menee vain 1,5-2 tuntia. Finnair lentää Helsingistä, mutta myös Turusta pääsee Wizz Air-halpalentoyhtiöllä – edullisimmillaan muutamalla kympillä. Myös laivalla pääsee Gdańskin lähelle Gdyniaan. Majoitusta löytyy monille kukkaroille, mutta edullisinta hostellimajoitusta etsiessään kannattaa olla etenkin sesonkiaikaan ajoissa liikkeellä. Vanhan kaupungin ja keskustan tutkiminen onnistuu parhaiten jalkaisin, mutta myös takseilla, ratikoilla ja busseilla pääsee kulkemaan, vanhan kaupungin kapeita katuja lukuunottamatta. Vanhassakin kaupungissa tosin pääsee hyppäämään pienten sightseeing-bussien kyytiin.

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Ostokset
Lisää matkailuvinkki / kommentti