Eksoottinen Gambia

Eksoottinen Gambia

Madon muotoinen Gambia sijaitsee Länsi-Afrikassa Senegalin ympäröimänä. Pinta-alaltaan Gambia on Manner-Afrikan pienin valtio – sen leveys on suurimmillaankin alle 48 kilometriä. Maan halki virtaava Gambiajoki laskee pääkaupunki Banjulin kohdalta Atlantin valtamereen. Gambian pitkiä rantoja kutsutaan Gambian kullaksi, eikä suotta – koko rannikon mittaiset, palmujen reunustamat hiekkarannat odottavat auringosta nauttijia.

Gambian väestö jakautuu erilaisiin afrikkalaisiin kansoihin, mutta maan virallinen kieli on kuitenkin englanti. Valtaosa asukkaista on uskonnoltaan muslimeja ja noin kymmenys kristittyjä. Vaikka etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä on useita, niiden välillä ei ole juurikaan sattunut yhteenottoja. Koska ryhmät elävät sekaisin, eivätkä omilla alueillaan, tavat ja perinteet ovat sekoittuneet yhtenäiseksi gambialaiseksi kulttuuriksi. Gambialaiset asuvat pääasiassa maaseudulla, mutta nuoret suuntaavat kaupunkeihin opiskelun ja työn perässä.

Perinteinen gambialainen kylä majoineen. (kuva: shaunamullally CC-SA)

Perinteinen gambialainen kylä majoineen. (kuva: shaunamullally CC-SA)

Kiehtova luonto

Gambian luonto hurmaa. Gambiajokea reunustavan sankan sademetsän eläimistö ja kasvisto ovat monipuolisia. Joen varrella elää yli 450 eri lintulajia. Kannattaa ehdottomasti lähteä opastetulle safarille ja veneretkelle, joiden aikana on mahdollista nähdä esimerkiksi apinoita, krokotiileja, papukaijoja ja virtahepoja aivan lähietäisyydeltä. Luonnonpuistoja on useita, ja lintuharrastajille on tarjolla vaellusretkiä. Paikalliset kalastajat taasen järjestävät kalastusretkiä.

Bakau Beach veneineen. (kuva: Niels Elgaard Larsen CC-SA)

Bakau Beach veneineen. (kuva: Niels Elgaard Larsen CC-SA)

Banjuli

Albert-markkinat ovat Gambian pääkaupunki Banjulin sydän. Elämää kuhisevalla, värikkäällä alueella kierrellessään löytää varmasti yhtä ja toista mukavaa kotiinviemisiksi. Kannattaa muistaa, että tinkiminen kuuluu ehdottomasti asiaan! Banjulin kansallismuseossa on esillä uutta ja vanhaa länsiafrikkalaista ja gambialaista esineistöä.

James Island

James Island sijaitsee Gambiajoessa noin kolmenkymmenen kilometrin päässä sen suulta. Saari oli aikoinaan Länsi-Afrikan orjakaupan keskus: se toimi orjien keräilyasemana, josta heidät siirrettiin eteenpäin myytäviksi. Nykyään saari on kokonaisuudessaan Unescon maailmanperintökohde. Lisäksi luetteloon on päässyt kuusi erillistä kohdetta saarella: Albredan kylässä olevat portugalilaisen kappelin jäänteet ja siirtomaa-aikainen varasto, Juffuren kylässä oleva Maurel Frères -rakennus, portugalilaisen siirtokunta San Domingon rauniot sekä kuuden tykin patteri ja Fort Bullenin linnoitus. Juffuren kylässä kannattaa vierailla myös pienessä orjakaupasta kertovassa museossa.

Näkymä James Islandilta merelle. (kuva: Martijn Russchen CC-BY)

Näkymä James Islandilta merelle. (kuva: Martijn Russchen CC-BY)

Matkaan!

Gambia kuuluu ainakin Tjäreborgin kohdevalikoimaan. Tarjolla on tavallisten matkojen lisäksi yhdistelmämatkoja, joissa osa lomasta vietetään Gambian ja Senegalin kiertomatkalla ja osa rantakohteessa. Matkallelähtijän on hankittava malarialääkitys, ja lisäksi kannattaa tarkistaa ainakin keltakuume- ja hepatiittirokotustarve. Moskiittoverkkokin on hyvä pakata mukaan. Sähkökatkoja tapahtuu turistialueillakin, eikä katuvaloja juuri ole, joten myös taskulampusta voi olla korvaamatonta apua.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Afrikka, Matkakohteet, Rantalomat, Safarit, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti