Aina aurinkoinen Florida

Aina aurinkoinen Florida

Pohjois-Amerikan itärannikolla sijaitseva Florida on yksi Yhdysvaltain osavaltioista. Niemen toisella puolella on Meksikonlahti ja toisella Atlantti. Floridan lempinimi ”The Sunshine State” puhuu puolestaan: ilmasto on ihanteellinen rantalomailuun kautta vuoden. Myös golfaus onnistuu vuoden ympäri; eri tasoisia ja tyylisiä kenttiä on yli 800! Osavaltioon tutustumista helpottaa suuresti, jos käytössä on vuokra-auto. Valtatiet ovat hyväkuntoisia, ja reitit selkeästi merkittyjä.

Valkohiekkaisia rantoja

Floridan valkohiekkaiset, tuulessa humisevien palmujen reunustamat rannat jatkuvat kilometrien pituisena nauhana. Rannikkovesissä elää jonkin verran haita. Vaikka syytä yltiömääräiseen paniikkiin ei olekaan, kannattaa terve järki pitää mukana myös matkalla. Yöuinteja ei suositella, koska kalat liikkuvat pimeällä lähemmäs rantaa. Myös meduusoita ja portugalinsotalaivoja uiskentelee meressä, joten silmät on hyvä pitää auki. Näiden ja esimerkiksi voimakkaan aallokon varalta kannattaakin tarkkailla rannoilla olevia tiedotustauluja.

Evergladesin suoalue alligaattoreineen

Floridassa on runsaasti järviä, joista suurin on Lake Okeechobee. Myös soita on paljon. Osavaltion eteläpuolella on tunnettu Evergladesin suoalue, jolla asustaa alligaattoreita. Sinne järjestetään erilaisia safareita.

Suoalueelle järjestetään opastettuja retkiä, joiden aikana alligaattoreita pääsee tarkastelemaan lähietäisyydeltä ilmatyynyveneistä. (kuva: Cacophony CC-SA)

Suoalueelle järjestetään opastettuja retkiä, joiden aikana alligaattoreita pääsee tarkastelemaan lähietäisyydeltä ilmatyynyveneistä. (kuva: Cacophony CC-SA)

Legendaarinen Miami Beach

Vapaamielinen ja latinalaishenkinen Miami Beach on Floridan tunnetuin, ja myös ensimmäinen, rantakohde. Miami Beach oli aikoinaan Yhdysvaltojen kerman suosiossa, mutta nykyään se on suosittu myös tavallisten tallaajien lomailupaikkana. South Beach hienoine rantoineen ja sykkivine yöelämineen on auringonpalvojan unelma. Ocean Drivelle ja sitä reunustavalle palmurannalle tullaan nimenomaan näyttäytymään. Hieno, pastellinväristen talojen täplittämä art deco -alue ei jätä ketään kylmäksi.

Ocean Drive on näyttäytymispaikka myös päivällä, mutta etenkin ilta-aikaan se herää eloon. (kuva: chensiyuan CC-SA)

Ocean Drive on näyttäytymispaikka myös päivällä, mutta etenkin ilta-aikaan se herää eloon. (kuva: chensiyuan CC-SA)

Paras paikka ostostentekoon on kävelykatu Lincoln Road, jolla on erityisesti amerikkalaisten merkkien liikkeitä. Ravintolatarjonta on runsas ja kattaa lukuisten eri maiden keittiöt. Kiertele myös aistimassa Coconut Groven taiteilijakaupunginosan boheemia ja Little Havanan kuubalaista, letkeää tunnelmaa. Miamista lähtee runsaasti Bahaman- ja Karibian-risteilyjä.

Koko perheen lomalle Orlandoon

Tuhkimon linna Walt Disney Worldissa. (kuva: SteamFan CC-SA)

Tuhkimon linna Walt Disney Worldissa. (kuva: SteamFan CC-SA)

Aurinkoinen Orlando on koko perheen suosikkikohde. Siellä odottaa maailman suurin huvipuistoalue Walt Disney World Resort lukuisine teemapuistoineen: tulevaisuuteen keskittyvä Epcot Center, Sea World -merimaailma, Wet’n Wild -vesipuisto, Universal Studios Escape -elokuvastudio… Jos haluaa, koko loman saa varmasti kulumaan pelkästään Disney Worldissa. Alueella on esimerkiksi golfkenttiä, hotelleja, ravintoloita ja Downtown Disney -huvikortteli.

Reilun kuudenkymmenen kilometrin päässä Orlandosta on Kennedy Space Center -avaruuskeskus, jossa pääsee paitsi tutustumaan NASA:an ja avaruuslentoihin yleensä, tarkastelemaan myös esimerkiksi laukaisualustoja. Orlandossa on myös yhteensä noin 150 golfkenttää, joista tunnetuin lienee Greg Normanin suunnittelema Champions Gate Golf Resort.

Matkaan!

Floridaan matkustaminen on Suomesta käsin helppoa, sillä valmiita matkoja on runsaasti tarjolla. Aurinkomatkojen valikoimassa on Miami Beach, ja Kaleva Travelilla sen ohella myös Orlando. Tjäreborgilla puolestaan on Flex-valikoimassaan peräti kahdeksan Floridan-kohdetta: maailman parhaimpien rantojen Clearwater Beach, ”Floridan Venetsia” Fort Lauderdale, rauhallinen Fort Myers, taiteellinen Key West ja tietenkin Miami Beach sekä Orlando. Lennot voi varata myös itse; esimerkiksi Finnair lentää omia lentoja Miamiin, ja sen kautta saa ostettua useisiin muihin kohteisiin oneworld-lentoja.

Kannattaa huomioida, että Yhdysvaltoihin saapuvilla matkustajilla täytyy olla sähköinen matkustuslupa eli ESTA. Kaksi vuotta voimassa olevaa lupaa haetaan internetin kautta viimeistään kolme vuorokautta ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa koko oleskelun ajan ja sen on täytettävä Yhdysvaltojen viranomaisten vaatimukset. Myös lapsilla pitää olla oma passi. Viisumia ei sen sijaan tarvita alle kolme kuukautta kestävällä matkalla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Golf, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Pohjois-Amerikka, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti