Taideaarteiden ja kirkkojen kaupunki Firenze

Taideaarteiden ja kirkkojen kaupunki Firenze

Firenze sijaitsee Keski-Italian Toscanassa, Arno-joen varrella. Historiallinen keskusta on helppo ottaa haltuun kävellen, sillä matkat tärkeimpien nähtävyyksien välillä ovat lyhyet. Silti kaupungissa riittäisi nähtävää ja koettavaa viikkokausiksi. Firenze on erityisen tunnettu taideaarteistaan ja lukuisista kirkoistaan. Myös ostosmahdollisuudet ovat hyvät, ja herkullista italialaista ruokaa tarjoavia ravintoloita on lukuisia.

Uffizin palatsi ja Firenzen taideakatemia

Useat Leonardo da Vincin ja Michelangelon kaltaiset renessanssiajan taiteilijat ovat aikoinaan vaikuttaneet Firenzessä. Kaupunki tuntuukin suorastaan pursuavan taideaarteita. Pelkästään museoita on jo yli 50, taidegallerioista puhumattakaan. Uffizin palatsissa toimivassa galleriassa eli Galleria degli Uffizissa on esillä sadoittain maalauksia ja veistoksia antiikin ajalta renessanssiin. Niiden joukossa on muun muassa Botticellin, da Vincin ja Raphaelin teoksia. Accademia di Belle Arti di Firenzessä eli Firenzen taideakatemiassa pääsee taasen näkemään luonnossa esimerkiksi Michelangelon kuuluisan David-patsaan.

Palazzo Pitti

Monet kaupungin komeimmista palatseista ovat Medicin mahtisuvun rakennuttamia. Palazzo Pittin eli Pittin palatsin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1458. Pittin suku halusi rakennuttaa näyttävän palatsin, jonka avulla osoittaisi olevansa Medicejä mahtavampi. Suku kuitenkin köyhtyi ja joutui myymään palatsin Mediceille. Palatsissa toimii nykyään kahdeksan eri museota, joista Galleria Palatina esittelee Medicin suvun taideaarteita.

Herkullista ruokaa

Firenzen keskusta on täynnä tunnelmallisia ja viihtyisiä pizzerioita ja trattorioita sekä herkullista, tuoretta jäätelöä myyviä jäätelöbaareja. Esimerkiksi Piazza della Repubblicalla ja Piazza della Signorialla on mukavia paikkoja. Piazza della Signorialla sijaitsee myös kaupungintalo Palazzo Vecchio, jonka rakennustyöt aloitettiin vuonna 1299.

Palazzo Vecchiota pidetään yhtenä Firenzen kauneimmista rakennuksista. (kuva: Georges Jansoone CC-SA)

Palazzo Vecchiota pidetään yhtenä Firenzen kauneimmista rakennuksista. (kuva: Georges Jansoone CC-SA)

Ostoksia ja romanttista tunnelmaa Ponte Vecchiolla

Firenzen aukioilla on paljon vaate- ja sisustusliikkeitä, ja sijaitseepa kaupungissa Guccin muotitalon pääkonttorikin. Firenzeä halkovan Arno-joen ylittävällä keskiaikaisella Ponte Vecchio -sillalla on pieniä kultasepänliikkeitä. Silta on auringonlaskun aikaan suosittu valokuvauspaikka, sillä näkymä on varsin romanttinen. Myös Piazzale Michelangelon näköalapaikalta avautuu varsinkin illan tullen upea näköala.

Ponte Vecchio hassuine myyntikojuineen. (kuva: D. Gayo CC-SA)

Ponte Vecchio hassuine myyntikojuineen. (kuva: D. Gayo CC-SA)

Santa Maria del Fioren katedraali

Firenze on myös kirkkojen kaupunki. Santa Maria del Fioren katedraali on rakennettu pääosin 1300- ja 1400-luvuilla. Sen suuri kupoli on kaupungin maamerkki. Katedraaliin kuuluu päärakennuksen lisäksi erillinen kellotorni. Osa lasimaalauksista on Donatellon tekemiä. Kirkon edustalla on 1000-luvulla rakennettu Battistero di San Giovanni -kastekirkko, joka on Firenzen vanhin rakennus. Kastekirkon marmorilla koristelluista ulkopinnoista otettiin mallia itse katedraaliin.

Santa Maria del Fioren kuuluisa punertava kupoli. (kuva: Bruno Barral CC-SA)

Santa Maria del Fioren kuuluisa punertava kupoli. (kuva: Bruno Barral CC-SA)

San Lorenzon kirkko ja Pyhän ristin basilika

San Lorenzon kirkko on rakennettu 1100-luvun alkupuolella. Se on Medici-suvun perhekirkko, ja sinne on siten haudattu useita suvun jäseniä. Medicit toimivat mesenaatteina ja tukivat esimerkiksi Michelangeloa, joka on tehnyt kirkkoon hautamuistomerkkejä. Basilica di Santa Croce eli Pyhän ristin basilika on valtava. Siihen kuuluu muun muassa kuusitoista kappelia ja erillinen kellotorni. Basilikaan on haudattu useita tunnettuja henkilöitä, kuten Michelangelo ja Galilei.

Matkaan!

Firenze kuuluu ainakin Kaleva Travelin matkavalikoimaan ja on Tjäreborgin Flex-kohde. Lisäksi TUI järjestää sinne Toscanan-kohteistaan päiväretkiä. Jos aikaa vain suinkin on, kannattaa vuokrata auto ja lähteä retkelle huumaavan kauniille Toscanan maaseudulle.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti