Euroopan kauneimmat puutarhat

Euroopan kauneimmat puutarhat

Eurooppa on täynnä toinen toistaan upeampia puutarhoja, jotka lumoavat kukoistuksellaan. Osa puutarhoista on inspiroinut taitelijoita mestariteoksiin, osa taas on päässyt ennätystenkirjoihin valtavan koonsa vuoksi. Yhteistä kaikille puutarhoille on niiden virkistävä ja rauhoittava vaikutus ja mykistävä kauneus. Esittelemme Euroopan viisi kauneinta puutarhaa satunnaisessa järjestyksessä.

Villandry-linnan puuatarha, Ranska

Villandry on Ranskassa, Loire-joen laaksossa sijaitseva renessanssityylinen linna, jonka kolme puutarhaa eivät jätä ketään kylmäksi. Koristepuutarha ja keittiöpuutarha ovat huoliteltuja ja muotoiltuja ranskalaiseen tyyliin. Symmetriset pensaat ja harmoniset kasvikokonaisuudet ovat parhaimmillaan yläilmoista katsottuna. Puutarhat tarjoavat onneksi monia paikkoja, joista tiirailla tarkkoja geometrisia kuvioita korkeuksista. Villandryn puutarhat edustavat samaa tyyliä kuin kuuluisa, Versailles’hin ranskalaistyylinen puutarha.

Kew Gardens, Iso-Britannia

Kew Gardens eli Royal Botanic Gardens, Kew on Lontoon lounaisosassa. Puutarha on peräisin 1700-luvulta ja se on valittu Unescon maailmanperintökohteeksikin. Kew Gardens on yksi maailman suurimpia puutarhoja reilun 120 hehtaarin koollaan. Puutarhassa on käsittämätön 30 000 kappaletta eläviä kasveja, joita hoitamaan on palkattu 700 työntekijää. Paras aika vierailla Kew Gardens -puutarhassa on keväällä, kun japanilaisen puutarhan kirsikkapuut ovat täydessä kukoistuksessaan.

Keukenhof, Hollanti

Keukenhof on maailman suurin kukkapuutarha. Keukenhof on erikoistunut tulppaaneihin ja muihin sipulikasveihin, joita istutetaan joka syksy häkellyttävät seitsemän miljoonaa kappaletta. 32 hehtaarin puutarha on avoinna joka kevät maaliskuusta toukokuuhun. Lissen kaupungin lähellä sijaitseva tulppaani-ilotulitus on omiaan tuomaan värienergiaa kevääseen.

Monet’n puutarha, Ranska

Pariisin lähellä, Givernyn kylässä sijaitseva puutarha inspiroi yhden maailman kuuluisimman taiteilijan, Claude Monet’n maalaamaan impressionistiset taulunsa. Esimerkiksi teokset Lummelampi ja Vesililjoja ovat saaneet innoituksensa puutarhan loistosta. Samalla reissulla voi tutustua myös Monet’n asuinrakennukseen, joka on nykyään museo. Japanilaistyyliset sillat, pionit, vesililjat, azaleat ja tietenkin ne lumpeet eivät jätä ketään kylmäksi.

Garden of cosmic speculation, Iso-Britannia

Garden of cosmic speculation on puutarhalistauksemme modernein edustaja. Skotlannissa sijaitseva puutarha on saanut innoituksensa kosmologiasta ja tieteestä, mikä näkyy puiston mielikuvituksellisissa ja futuristisissa muodoissa. Puutarha ei niinkään komeile kasveillaan, vaan erikoisilla muodoillaan ja veistoksillaan. Arkkitehti ja teoreetikko Charles Jencksin tekemä puutarha sijaitsee hänen kotinsa mailla.

Keukenhof on loistava paikka ottaa varaslähtö kevääseen (Kuva: Lin Mei CC BY 2.0)

Keukenhof on loistava paikka ottaa varaslähtö kevääseen (Kuva: Lin Mei CC BY 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa
Lisää matkailuvinkki / kommentti