Etelä-Afrikka – safarielämyksiä ja kauniita kaupunkeja

Etelä-Afrikka – safarielämyksiä ja kauniita kaupunkeja

Etelä-Afrikka tarjoaa jokaiselle jotakin ja on siksi erinomainen matkakohde. Maan monimuotoinen luonto, toinen toistaan upeammat villieläimet ja uskomattoman kauniit vuoristot houkuttelevat matkailijat ainutlaatuiseen maailmaan, jollaista ei missään muualla pääse näkemään. Kapkaupungin kauniit puitteet, upeat hiekkarannat, loppumattomat ostosmahdollisuudet ja Etelä-Afrikan monimuotoinen ruokakulttuuri taas vievät kaupunkimatkailijan sydämen saman tien.

Eteläinen maa ja monimuotoinen väestö

Etelä-Afrikka on Afrikan eteläosassa sijaitseva maa. Maalla on useita rajanaapureita: Namibia, Botswana, Swazimaa, Zimbabwe ja Mosambik. Maan sisällä sijaitsee myös Lesothon valtio. Maan pääkaupunki on Kapkaupunki. Etelä-Afrikassa on noin 50 miljoonaa asukasta. Etelä-Afrikan väestö koostuu useista eri kansoista ja heimoista. Valkoisessa väestössä on lähinnä brittien, hollantilaisten, ranskalaisen ja saksalaisten jälkeläisiä. Valtauskontona Etelä-Afrikassa on kristinusko.

Stellenboschin viinialue

Stellenboschin viinialue

Etelä-Afrikassa vallitsee useampi eri ilmasto. Lännessä on välimerenilmasto, sisämaassa on puoliaavikkoa ja idässä subtrooppinen ilmasto. Etelä-Afrikan kasvillisuus ja eläimistö ovat hyvin monimuotoiset. Maassa tavataan tutut suuret eläimet, kuten leijona, elefantti, sarvikuono, puhveli ja gepardi. Lisäksi maassa on noin 850 erilaista lintulajia.

Englanti on maan yksi tärkeimmistä virallisista kielistä, joten turisti pärjää sillä oikein hyvin. Kaiken kaikkiaan Etelä-Afrikassa on 11 virallista kieltä.

Etelä-Afrikan ruokakulttuuri on yhtä monimuotoista kuin sen historia ja maata asuttava väestö. Se on tunnettu etnisestä suussa sulavan herkullisestä keittiöstään ja hyvistä viineistä. Kannattaa siis ehdottomasti vierailla Etelä-Afrikan tunnetuimmilla viinialueilla Stellenboschissa ja Franschhoekissa.

Loputtomasti tekemistä

Matkailijalle Etelä-Afrikka tarjoaa runsaasti tekemistä ja huikeita elämyksiä. Kaupunkiloma ja safariretket onnistuvat molemmat saman matkan aikana. Etelä-Afrikka tarjoaa sinne matkustaville ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tarkastelemaan maailman upeimpia villieläimiä niiden omassa elinympäristössä. Maan suuret kaupungit, kuten esimerkiksi pääkaupunki Kapkaupunki, taas tarjoavat runsaasti ostosmahdollisuuksia ja vierailemisen arvoisia ravintoloita ja kahviloita.

Etelä-Afrikka on maantieteellisesti ihanteellinen matkakohde. Hiekkarantoja, savanneja, runsaasti monimuotoista kasvillisuutta ja kauniita kaupunkeja, eli Etelä-Afrikka tarjoaa kaiken yhdessä paketissa. Maassa voi harrastaa useita erilaisia aktiviteetteja. Voi esimerkiksi kokeilla golfausta tai käydä vaeltamassa tai pyöräilemässä. Myös erilaiset hieman hurjemmat lajit onnistuvat Etelä-Afrikan upeissa puitteissa.

Pöytävuori

Pöytävuori

Idyllinen Kapkaupunki

Kapkaupunki on Etelä-Afrikan suosituimpia matkakohteita, eikä se vähiten johdu kaupungin loistavasta sijainnista. Kaupunkia ympätöivät upeat rannat ja vuoristot, joten tarjolla on niin kaupunki- kuin rantalomailuakin ja mahdollisuus päästä ainutlaatuisen upeisiin vuoristomaisemiin. Etelä-Afrikan kuuluisa Pöytävuori on ehdoton vierailukohde. Vuorelle pääsee vierailemaan kaapelihissillä.

Kapkaupunki on loistava maistiainen eteläafrikkalaista kulttuuria. Siellä on useita taidegallerioita, kauniita rakennuksia ja toinen toistaan herkullisempia ruokia tarjoavia ravintoloita. Kapkaupungissa on myös mahdollista päästä tutustumaan eteläafrikkalaiseen yöelämään.

Villieläimiä, lukuisia aktiviteetteja ja pala historiaa

Krokotiilijoki Krugerin kansallispuistossa (kuva: Esculapio CC-BY-SA)

Krokotiilijoki Krugerin kansallispuistossa (kuva: Esculapio CC-BY-SA)

Etelä-Afrikassa on useita luonnonpuistoja ja kansallispuistoa. Maan koillisosassa sijaitsee Krugerin kansallispuisto, joka on yksi maan suosituimpia vierailukohteita. Puistossa järjestetään safareja matkailijoille, jotka toivovat pääsevänsä tutustumaan Etelä-Afrikan upeisiin eläimiin.

Garde Route eli Puutarhareitti ei turhaan ole ansainnut paikkaansa maailman parhaimpien autoreittien joukossa. 200 kilometrin mittaisen matkan voi taittaa vuokra-autolla ja ihailla upeaa rannikkoa ja katsella villieläimiä. Reitin varrella voi myös pysähtyä harrastamaan erilaisia aktiviteetteja, joiden joukosta jokainen löytää itselleen mieleiset helposti. Tarjolla on mm. vaellusta, pyöräilyä ja erilaista vesiurheilua.

Johannesburg on yksi Etelä-Afrikan kiinnostavimmista kaupungeista, suureksi osaksi sen värikkään historian vuoksi. Kaupungissa on paljon historiallisesti kiinnostavaa nähtävää, kuten Apartheid Museum, joka dokumentoi Etelä-Afrikan rotuerottelua todella vaikuttavalla tavalla.
Viinin ystävien kannattaa piipahtaa Etelä-Afrikan kuuluisissa viinialueilla.

Apartheid Museum (kuva: NRJ ZA CC-BY-SA)

Apartheid Museum (kuva: NRJ ZA CC-BY-SA)

Matkailijalle

Etelä-Afrikkaan voi matkustaa ympäri vuoden. Paras matkustusaika on lämpimimpinä kausina, eli marras-tammikuussa.
Suomesta ei pääse Etelä-Afrikkaan suoralla lennolla. Johannesburgiin ja Kapkaupunkiin pääsee lentämään esimerkiksi Lontoon, Saksan tai Ranskan kautta. Lisäksi Suomessa on muutamia matkatoimistoja, jotka järjestävät valmismatkoja Etelä-Afrikkaan.

Etelä-Afrikasta eivät majoitusvaihtoehdot lopu kesken. Tarjolla on hulppeita hotelleja ja hieman edullisempia majataloja ja hostelleja. Safarimajoitus on itsessään jo sen verran upea elämys, että se kannattaa Etelä-Afrikkaan matkustaessa kokea. Myös Safarilla on saatavilla eri hintatason majoitusvaihtoehtoja.

Etelä-Afrikassa on varsin toimiva julkinen liikenne. Paikasta toiseen liikkuminen bussilla ja junalla on kätevää. Pienemmissä paikoissa käveleminen ja pyöräileminen ovat myös hyviä vaihtoehtoja ja oiva tilaisuus nähdä Etelä-Afrikan upeita maisemia ja paikallista elämänmenoa. Autonvuokraus on Etelä-Afrikassa myös melko varteenotettava vaihtoehto liikkumiselle, mutta suomalaisen matkailijan kannattaa tällöin muistaa, että maassa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Suomalaisen matkailijan näkökulmasta Etelä-Afrikan hintataso on varsin edullinen.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Afrikka, Kaupunkilomat, Luontoretket, Matkakohteet, Rantalomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti