Espanja – matkailijan aarreaitta

Espanja – matkailijan aarreaitta

Monella suomalaisella on kokemusta Kanarian matkailusta sekä Manner-Espanjan aurinkorannikosta. Nähtävää ja koettavaa riittää kuitenkin muuallakin kuin rantakohteissa.  Espanja onkin vaihtelevan kohdevalikoiman, suotuisan ilmaston sekä kiinnostavan kulttuurinsa ansiosta yksi matkailun kärkimaita.

Vehreä pohjoisrannikko on raikkaan ilmastonsa ansiosta sopiva matkakohde etenkin kesällä. Eteläisessä Andalucian maakunnassa puolestaan näkyy kiehtovalla tavalla maata kerran valloittaneiden arabien perintö. Baleaarien ja Kanarian saaret ovat rantalomailijan suosikkikohteita. Itäisen Espanjan pohjoisesta etelään ulottuvalla rannikolla voi matkailla varsin erilaisissa rantamaisemissa. Koillis-Espanjan jyrkän kallioiset rannat kätkevät sokkeloihinsa tunnelmallisia pikkukyliä. Etelämmäksi mentäessä rannikkoa reunustavat pidemmät hienohiekkaiset uimarannat sekä tyyni ja lämmin Välimeri. Tärkeimmät kaupungit pääkaupunki Madrid sekä katalonialainen Barcelona tarjoavat näköalan kahteen erilaiseen urbaaniin kulttuuriin.

Ebrojoen ylittävä silta Zaragozassa

Ebrojoen ylittävä silta Zaragozassa

Kulttuurin ja taiteen riemua

Espanja on eurooppalaisen taiteen ja arkkitehtuurin aarreaitta. Espanjaa ovat pitäneet hallussaan niin fonikialaiset, kreikkalaiset, roomalaiset kuin arabitkin ja nämä eri kulttuurien vaikutteet ovat vahvasti läsnä. Eletyn historian aikakaudet esihistorialliselta ajalta Francon diktatuuriin ovat edelleen edustettuina kaupunkien infrastruktuurissa. Kaikkialla nähtävillä oleva kulttuurien mosaiikki on yksi Espanjan ehdottomista valteista. Unescon maailmanperintökohteita maassa on yhteensä 13, mikä on suurin määrä yhden maan sisällä.

Maakuntia kiertäessä voi vierailla upeissa restauroiduissa linnoissa ja palatseissa, katedraaleissa ja kirkoissa. Maan kulttuurihistoriaa on tallennettu järjestelmällisesti ja niin sen historian kuin taiteenkin aarteet ovat nähtävillä lukuisissa museoissa ympäri maan. Madrid ja Barcelona tarjoavat laajimmat kokoelmat, mutta myös pienempien kaupunkien taide- ja kulttuurielämä on vilkasta.

Monet festivaalit värittävät espanjalaista arkea. Uskonnolliset juhlapyhät sekä eri pyhimysten kunniaksi järjestettävät juhlat keräävät kaupungin asukkaat kaduille juhlimaan, tanssimaan sekä maistelemaan paikallisia herkkuja. Eräitä tunnettuja festivaaleja ovat syyskuussa järjestettävä Barcelonan La Merche, Sevillan perinteinen huhtikuun festivaali sekä Pamplonan heinäkuinen San Fermín festivaali, joka tunnetaan hurjapäisestä härkäjuoksustaan.

Luonnon äärimmäisyyksiä

Espanja on pinta-alaltaan Euroopan kolmanneksi suurin maa, jonka monipuolinen luonto pitää sisällään niin vuoristoja, kosteikkoja, jokisuistoja kuin aavikoitakin.

Maan tunnetuimpien vuoristojen, pohjoisten Pyreneiden sekä eteläisen Sierra Nevadan vuorten huiput kohoavat yli 2000m korkeuteen. Altantin rannikon Pohjois-Espanja on vehreää niittyjen ja lehtimetsien aluetta. Idän ja etelän pitkät ranta-alueet sekä Baleaarien ja Kanarian saaret puolestaan edustavat Espanjan välimerellistä ympäristöä.

Espanjassa riittää upeita maisemia

Espanjassa riittää upeita maisemia

Espanja on suurelta osin ylänköä. Keskimääräinen pinnankorkeus on 660 m merenpinnan yläpuolella, mikä on reilusti yli eurooppalaisen keskiarvon. Niemimaan laaja keskustasanko (la Meseta) kattaa n. 40% maan pinta-alasta. Pohjoisessa tasankoa rajaavat Cordillera Cantabrian vuoristo ja etelässä puoletaan Sierra Morenan vuoret. Tällä alueella on runsaasti maanviljelystä, kuten viinin ja oliivien tuotantoa.

Luonnon monimuotoisuuteen pääsee tutustumaan maan lukuisissa luonnonpuistoissa, jotka tarjoavat upat puitteet monenlaisille ulkoilma-aktiviteeteille.

Madrid ja Barcelona

Espanjan pääkaupunki Madrid sijaitsee sisämaassa, kutakuinkin keskellä niemimaata. Kaupunki tunnetaan ystävällisen elävästä kaupunkikulttuuristaan sekä majesteetillisesta miljööstään, josta todistavat mm. kuninkaanlinna ympäristöineen, Plaza Mayor -aukio sekä Retiro puisto, joka on yksi Euroopan suurimmista kaupungissa sijaitsevista viheralueista. Kulttuurielämältään Madrid on vailla vertaa. Museoita on kymmenittäin, tunnetuimpina taidemuseot Prado ja Reina Sofia, joiden kokoelmat ovat maailman vaikuttavimpia. Mielenkiintoinen nähtävyys on myös Atochan asemahallin yläkerrassa matkustajien virkistykseksi perustettu trooppinen puutarha.

Barcelonan La Sagrada Familia katedraali

Katalonian maakunnan pääkaupunki Barcelona puolestaan on raikkaan merellinen kaupunki, jossa sekoittuvat keskiaikaiset goottityyliset korttelit sekä moderni suurkaupunkimiljöö. Kaupunkia uudistettiin merkittävästi vuoden 1992 olympialaisia varten. Tältä ajalta ovat peräisin mm. upeat eläväiset satama-ja rantabulevardialueet.  Barcelona on Madridin ohella laadukas kulttuurikohde. Kaupungin omaleimaisia nähtävyyksiä ovat modernismia edustaneen Antonio Gaudin suunnittelema La Sagrada Familia katedraali sekä upean fantasiamainen Guell puisto. Katalaanit korostavat mielellään omaa erillistä kulttuuriaan ja kieltään. Tästä syystä Barcelona ei ehkä ole paras vaihtoehto, mikäli espanjankielen opiskelu on matkan päällimmäisenä motiivina.

Miten matkailla Espanjassa

Espanjaan on varsin helppo matkustaa Suomesta useilla eri yhtiöiden päivitäisillä suorilla lennoilla. Finnair kattaa Iberian niemimaan merkittävimmät kohteet, Madridin, Barcelonan. Blue1:llä on lentoja Barcelonaan ja Air Finland kuljettaa matkaajia eteläisempiin kohteisiin, Alicanteen ja Malagaan. Espanjan tavoittaa myös esim. Myös Air Balticing yhteydet kannaattaa tarkistaa. Suomesta on myös hyvät yhteydet Lontooseen, josta pääsee helposti Espanjaan useiden eri halpalentoyhtiöiden koneilla. Kannattaa myös muistaa äkkilähdöt Espanjaan.

Paikan päällä voi liikkua esim junalla. Raideverkosto ei ole Saksan tyyliin yhtä tehokas, mutta esim. Barcelonan ja Madridin välin taittaa kätevästi paikallisella luotijunalla. Bussi on toinen joustava tapa liikkua kaupungista toiseen. Bussiyhteyksiä on riittävästi ja palvelu toimivaa. Bussiyhtiöitä on useita kaupungista riippuen. Maan suurin palvelu on Madridista käsin toimiva ALSA, jonka yhteyksillä tavoittaa kaikki maan suurimmat kaupungit. Paikalliset lentoyhtiöt Spanair sekä Iberia sekä sen tytäryhtiö Air Nostrum tarjoavat kohtuuhintaisia maansisäisiä lentoja.

Itärannikon suurimmista kaupungeista on useita lauttayhteyksiä Baleaarien saarille. Kanarian tavoittaa parhaiten lentämällä. Saarille on useita lentoja päivässä suurimmista kaupungeista.

Junat Espanjassa –  www.renfe.com

Bussiyhteydet Madridista –  www.alsa.es

Spanair –  www.spanair.com

Iberia – www.iberia.com

AirNostrum – www.airnostrum.es

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Poiminnat, Rantalomat
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • Tepa sanoo:

    Barcelonassa kannattaa katsastaa ehdottomasti aivan mahtava kahvila ja baari Bosque de los Fades. Usko pois. Yllätyt varmasti 🙂 En halua paljastaa enempää. Sijaitsee Las Ramblas -katujen merenpuoleisessa päässä. Sisäänkäynti vaatii vähän etsimistä ns. pienen kujan puolelta.

Lisää matkailuvinkki / kommentti