El Salvador – surffausta ja sukellusta harrastavien paratiisi

El Salvador – surffausta ja sukellusta harrastavien paratiisi

El Salvadoriin matkustava ei takuulla törmää matkailijalaumoihin. Kohde on ihanteellinen surffausta harrastaville: mahtavat aallot ja vaativuudeltaan eri tasoiset, melkein autiot rannat kutsuvat kokeilemaan taitoja. Sukeltajia odottavat kirkas vesi ja värikkäät korallit. El Salvador on ihanteellinen valinta myös vaeltamiseen viehtyneille, sillä lukuisilla tulivuorilla on paljon hyviä reittejä.

Tyynen valtameren rannalla

El Salvador sijaitsee Keski-Amerikassa Tyynen valtameren rannalla, Guatemalan ja Hondurasin ympäröimänä. Maa on jaettu 14 provinssiin, jotka jakautuvat edelleen 262 kuntaan. Provinssit on vielä erikseen ryhmitelty läntiseen, keskiseen tai itäiseen vyöhykkeeseen kuuluvaksi. Suurin osa El Salvadorin asukkaista on mestitsejä eli intiaanien ja valkoihoisten jälkeläisiä, ja he puhuvat pääasiassa espanjaa tai paikallista murretta, calichea. Maan valtauskonto on katolilaisuus, mutta protestanttien osuus on myös kasvussa. Valuuttana käytetään El Salvadorin colónia, mutta virallisena valuuttana Yhdysvaltain dollaria.

Tulivuorien maa

El Salvador on pieni, mutta tiheään asuttu valtio. Rannikkoa ja keskustasankoa lukuun ottamatta maasto on melko vuoristoista, joten vaelluksesta kiinnostuneille löytyy monia mukavia, metsäisiä reittejä. Esimerkiksi pääkaupunki San Salvadorista noin 70 kilometrin päässä olevassa Cerro Verden kansallispuistossa on hyviä vaellusreittejä, ja siellä on myös kahvila, vessat ja opaspalvelu.

San Salvador -tulivuori tunnetaan myös nimellä Quetzaltepec. (kuva: José Alejandro Álvarez Ramírez (JOSAL) CC-BY)

San Salvador -tulivuori tunnetaan myös nimellä Quetzaltepec. (kuva: José Alejandro Álvarez Ramírez (JOSAL) CC-BY)

Ilmasto on trooppinen; sade- ja myrskykausi kestää toukokuusta marraskuuhun. El Salvador sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaan alueella, joten siellä on sekä mannerlaattojen liikkumiseen ja tulivuoriin liittyvää toimintaa. Alue on siten hyvin altis maanjäristyksille ja hurrikaaneille, ja aktiivisia tulivuoria on useita. Tulivuorista tunnetuin lienee Ilamatepec eli Santa Ana, joka purkautui voimakkaasti vuonna 2005.

Likainen San Salvador ja kiehtova Joya de Cerén

El Salvadorin pääkaupunki San Salvador ei hurmaa kauneudellaan, sillä kaupungin yleisilme on köyhän oloinen ja likainen. San Salvadorissa on lentokenttä, joten useimmille kaupunki on joka tapauksessa ensimmäinen etappi esimerkiksi rannikolle suunnattaessa. Tarkemman tutustumisen arvoinen on sen sijaan noin 40 kilometrin päässä oleva muinainen mayojen maalaiskylä Joya de Cerén. Erityiseksi Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon päässeen kylän tekee se, että se on säilynyt vulkaaniseen tuhkaan hautautuneena Pompejin tapaan. Arviolta vuonna 600 lähellä oleva Loma Caldera purkautui ja hautasi kylän neljäntoista tuhkakerroksen alle. Vasta vuonna 1976 löydettyä kylää pidetään merkittävänä arkeologisena kohteena, sillä sen avulla saadaan tietoa tavallisten ihmisten arjesta.

Playa El Tunco surffaajille ja Playa Los Cóbanos sukeltajille

Playa El Tuncoon on matkaa San Salvadorista suunnilleen 40 kilometriä. Se on tunnettu etenkin erinomaisesti surffaamiseen sopivasta rannastaan. Kannattaa käydä myös noin 30 kilometrin päässä San Salvadorista olevassa Playa El Sunzalissa. Sukeltajia kutsuu Playa Los Cóbanos korallimuodostelmineen, jonne on matkaa San Salvadorista lähemmäs sata kilometriä.

Playa Los Cóbanosin korallimuodostelmat kiehtovat sukeltajia. (kuva: Metztli CC-SA)

Playa Los Cóbanosin korallimuodostelmat kiehtovat sukeltajia. (kuva: Metztli CC-SA)

Lago de Coatepeque ja Los Volcanes

San Salvadorista noin 60 kilometrin päässä oleva Lago de Coatepeque -kraatterijärvi on mukava virkistäytymispaikka. Vesi on kirkasta ja puhdasta ja tulivuorien ympäröimät näkymät hienot. Lyhyen matkan päässä kraatterijärvestä on Los Volcanes -kansallispuisto, jossa voi kiivetä katsomaan San Salvador -tulivuoren huipuilta avautuvaa upeaa näkymää.

Lago de Coatepeque -järvi on syntynyt tulivuoren kraatteriin.

Lago de Coatepeque -järvi on syntynyt tulivuoren kraatteriin.

Matkaan!

El Salvadoriin ei juuri järjestetä valmismatkoja, mutta apua matkan suunnitteluun voi kysyä esimerkiksi Kilroy Travelsilta. Lennot voi varata itsekin internetissä, esimerkiksi Finnairin kautta saa ostettua oneworld-lennot San Salvadoriin. Maaseudulla matkaamista kannattaa välttää, sillä räjähtämättömiä ammuksia on yhä maastossa. Väkivaltarikoksia, myös aseellisia, tapahtuu erittäin paljon kautta maan, joten paikalliset olot tuntevan henkilön kanssa liikkumista suositellaan. Pimeällä ei ole suositeltavaa kulkea isoimpien kaupunkien ulkopuolella, sillä matkustaminen on öisin vaarallista.

Denguekuumetta esiintyy ajoittain, joten kannattaa varata mukaan asianmukaista hyttyskarkoitetta. Malariariski on myös olemassa. Ulkomaalaisten on kiellettyä osallistua poliittiseen toimintaan, joten mielenosoituksia kannattaa välttää. Matkustusilmoituksen tekeminen ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille on suositeltavaa. Alle kolme kuukautta kestävällä matkalla ei tarvita viisumia.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema, Vaellus, Väli-Amerikka ja Karibia
Lisää matkailuvinkki / kommentti