Ecuador lumoaa kauneudellaan

Ecuador lumoaa kauneudellaan

Ecuadorin kauneus tulivuorineen, laaksoineen, vesiputouksineen ja hehkuvine auringonlaskuineen lumoaa. Ihmisten ystävällisyys sulattaa sydämet, ja matkailija voi kohdata paikoin täysin koskematonta alkuperäiskulttuuria. Ecuadorilla on loistavat mahdollisuudet myös surffaukseen ja snorklaukseen sekä muuhun vesiurheiluun. Onpahan maalla tarjottavanaan kokonainen kylpyläkaupunkikin hemmottelua kaipaaville. Monet sanovat Ecuadorille matkustamisen olevan riski – sieltä ei välttämättä halua palata takaisin! 

Päiväntasaajan lävistämä maa

Ecuador sijaitsee Etelä-Amerikan länsiosassa, ja sille kuuluvat myös kiehtovat Galápagossaaret. Rajanaapureinaan Ecuadorilla on Kolumbia ja Peru, ja maan länsirajaa huuhtovat Tyynen valtameren aallot. Nimensä mukaisesti Ecuadorin lävistää päiväntasaaja. Maa koostuu 24 provinssista, ja valtaosa – yli 65 prosenttia – sen asukkaista on mestitsejä eli intiaanin ja valkoihoisen jälkeläisiä. Loput ovat pääasiassa alkuperäiskansa amerindoja ja valkoihoisia. Ecuadorin virallinen kieli on espanja, mutta alkuperäisväestön keskuudessa puhutaan paljon intiaanikieli ketšuaa. Suurin osa ecuadorilaisista kuuluu katolilaiseen kirkkoon. Maan virallinen valuutta on Yhdysvaltain dollari.

Ecuadorin pääkaupunki San Francisco de Quito

San Francisco de Quito on Ecuadorin pääkaupunki. Se sijaitsee Andien kapeassa laaksossa, Pichincha-tulivuoren itäisillä rinteillä. Quiton sanotaan olevan yksi Latinalaisen Amerikan kauneimmista kaupungeista, ja sieltä käsin on helppo lähteä opastetulle retkelle esimerkiksi sademetsään. Etenkin Quiton vanhat osat ovat matkailijan näkökulmasta kiinnostavia, sillä vanhassa kaupungissa eli Casco antiguossa on säilynyt runsaasti kolonialismin aikaisia rakennuksia. Vanha kaupunki kuuluukin Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Keskustassa on monipuolinen ravintola- ja kahvilavalikoima. Myös mielenkiintoisia teatteriesityksiä on toisinaan tarjolla. Quitosta on hyvät yhteydet paitsi Galápagossaarille ja useisiin ecuadorilaskaupunkeihin, myös esimerkiksi Kolumbiaan ja Peruun.

Venezuela-katu Quitossa, taustalla Madonna-patsas. (kuva: Cayambe CC-SA)

Venezuela-katu Quitossa, taustalla Madonna-patsas. (kuva: Cayambe CC-SA)

Ihmeelliset Galápagossaaret

Galápagossaarelainen iguana taustallaan Tyyni valtameri. (kuva: Julian Hammer CC-SA)

Galápagossaarelainen iguana taustallaan Tyyni valtameri. (kuva: Julian Hammer CC-SA)

Tyynen valtameren Galápagossaaret ovat etenkin luontonsa puolesta elämys. Unescon uhanalaisten maailmanperintökohteiden luetteloon kuuluvilla saarilla voi kohdata niin delfiinejä, valaita, merileijonia, pingviinejä kuin jättiläiskilpikonniakin, ja osaa lajeista ei tavata muualla. Galápagossaaret tunnetaan myös Charles Darwinista, joka teki siellä havaintoja evoluutioteoriansa pohjaksi. Saaria on yhteensä 18, tosin suurin osa niistä on asumattomia. Niiden suurin kaupunki, Puerto Ayora, sijaitsee La Isla Santa Cruz -saarella, ja etenkin siellä palvelut ovat hyvät. Santa Cruzilla olevalta Cerro Dragon -kukkulalta avautuu kaunis näköala merelle ja saaren sisäosiin. Snorklaaminen onnistuu esimerkiksi Santiago-saarella.

Kylpyläkaupunki Baños

Baños lukeutuu Ecuadorin tärkeimpiin matkailukaupunkeihin. Se sijaitsee kapeassa laaksossa suunnilleen 170 kilometrin päässä Quitosta, maan keskiosassa. Baños on tunnettu kylpylöistään, jotka hyödyntävät tuliperäisen seudun lämmintä vettä. Kylpylöistä tunnetuin ja ainakin vanhin lienee Las Piscinas de la Virgen, joka sijaitsee aivan keskustassa. Baños on myös oiva tukikohta retkiä ajatellen, joita järjestetään sieltä käsin niin vuoristoon, sademetsiin kuin kaupungin lähistöllä oleville lukuisille vesiputouksillekin. Lisäksi tarjolla on koskenlaskun ja melonnan kaltaisia liikunta-aktiviteetteja ja uskomattoman kauniita pyöräilyreittejä.

Kylpyläkaupunki Bañosin kellotorneja. (kuva: Eric Chan CC-BY)

Kylpyläkaupunki Bañosin kellotorneja. (kuva: Eric Chan CC-BY)

Matkaan!

Ecuadorille järjestetään kiertomatkoja ja risteilyjä, joiden pääkohde on Galápagossaaret. Tarjolla on myös erilaisia teemamatkoja, kuten vaelluksia. Omatoimimatkaa suunnittelevan kannattaa huomioida, että Galápagossaaren luontoalueilla ei saa liikkua ilman sertifioitua opasta. Lisäksi Ecuadorilla voi olla hankala pärjätä, jollei osaa edes auttavasti espanjaa. Majoituksen sen sijaan saattaa löytää paikoin hyvinkin edulliseen hintaan, ja ruokakin on puoli-ilmaista. Maan sisällä on hyvin edullista matkata bussilla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Etelä-Amerikka, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema, Vaellus
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • Hanna sanoo:

    Listalta puuttuu Amazon, joka lumoaa kävinjänsä kauneudellaan. Ecuador on yksi edullisimmista maista vierailla Amazonin sademetsässä. Cuyabenon luonnonpuisto on yksi maailman monimuotoisimpia alueita.

Lisää matkailuvinkki / kommentti