Dubrovnik – rantoja ja historiaa

Dubrovnik – rantoja ja historiaa

Dubrovnikia kutsutaan Kroatian kruununjalokiveksi. Nimi voi vaikuttaa pröystäilevän liioitellulta, mutta tämä vanha, Kroatian eteläkärjessä Adrianmeren rannalla sijaitseva satamakaupunki on todellisuudessakin uskomattoman kaunis. Dubrovnikin valttikortteja ovat kaunis, punakattoinen vanhakaupunki ja turkoosina hehkuva, kirkasvetinen meri.

Kaunis ja nostalginen vanhakaupunki

Paikalliset kutsuvat pääkatu Placaa Straduniksi.

Paikalliset kutsuvat pääkatu Placaa Straduniksi.

Dubrovnikin vanhaakaupunkia ympäröi pari kilometriä pitkä, paksu muuri, joka näyttää nousevan suoraan meren aalloista. Se kätkee sisäänsä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon päässeen, ainutlaatuisen kokonaisuuden kiehtovia ja historiallisesti merkittäviä rakennuksia. Kiertämällä muurin ympäri saa hyvän käsityksen kaupungista ja pääsee ihailemaan upeita maisemia aitiopaikalta. Vanhankaupungin leveää marmoripäällysteistä pääkatu Placaa eli Stradunia kuljeskellessaan vastaan tulee toinen toistaan hulppeampia palatseja sekä kauniita luostareita ja kirkkoja. Välissä on pikkuputiikkeja ja viihtyisiä terasseja. Joka puolella näkyy myös kaupungin suojelupyhimyksen, Pyhän Blasiuksen eli Sveti Vlahon, patsaita. Vanhankaupungin korkein paikka on 1400-luvulla rakennetun Mincetan linnoituksen torni, jossa on terasseja.

1700-luvulta peräisin oleva katedraali on ehdottomasti vierailun arvoinen: se on järjestyksessään kolmas samalle paikalle rakennettu kirkko, ja esillä on pyhäinjäännösten lisäksi hienoja ja arvokkaita maalauksia sekä kultaesineitä. Kannattaa katsastaa myös Dubrovnikin kauneimpiin rakennuksiin lukeutuva rehtorin palatsi, joka toimii nykyisin museona. Lapsiperheitä kiinnostanee katedraalia vastapäätä olevan kadun hännillä odottava akvaario ja merimuseo. Loppukesällä Dubrovnikissa järjestetään kulttuurifestivaalit, jolloin vanhassakaupungissa on runsaasti tasokkaita konsertteja sekä tanssi- ja teatteriesityksiä.

Suojellun vanhankaupungin rakennusten katot ovat punaisia.

Suojellun vanhankaupungin rakennusten katot ovat punaisia.

Vanhankaupungin alueelle on keskittynyt paljon kansainvälisiä ja paikallisia herkkuja tarjoavia ravintoloita. Kannattaa maistaa ainakin tuoreita mereneläviä, meheviä pastoja sekä herkullisia, kroatialaisia viinejä. Myös muualta, etenkin hotellikeskittymästä, löytää helposti viihtyisiä ja tunnelmallisia ruokapaikkoja.

Päiväretkelle läheiselle Lokrumille tai Elafiittisaarille

Kun vanhakaupunki on koluttu, ja rannatkin alkavat olla turhan tuttuja, voi lähteä retkelle vehreälle Lokrumin saarelle. Lokrumille pääsee kätevästi vanhastakaupungista lähtevällä laivalla, eikä matka kestä kuin vartin. Saarella voi paitsi nauttia auringosta, myös tutustua vanhaan linnoitukseen ja kasvitieteelliseen puutarhaan. Toinen mukava päiväretkikohde, Elafiittisaaret, sijaitsee Peljesacin niemimaan ja Lapadin niemen välissä. Saarille on päivittäin laivayhteys Gruzin satamasta, ja jokaisella saarella on oma erityispiirteensä. Saarista suurin, Sipan, on toiminut menneinä aikoina aatelisten kesänviettopaikkana. Kauniilla saarella on viini- ja hedelmäviljelmiä. Arkkitehtuurisesti Sipania kiinnostavampia saaria ovat kuitenkin Kolocep ja Lopud. Lopudilla on pehmeähiekkaisen rannan lisäksi upea fransiskaanikirkko ja museo. Kolocepilla voi puolestaan tutkia vanhaa vahtitornia ja basilikan raunioita.

Lokrumin rantakalliot ovat jylhiä. (kuva: Pudelek CC-SA)

Lokrumin rantakalliot ovat jylhiä. (kuva: Pudelek CC-SA)

Matkaan!

Dubrovnik kuuluu useammankin matkanjärjestäjän kohdevalikoimaan, mutta sinne on helppo lähteä omatoimimatkallekin. Esimerkiksi Finnairin kautta saa varattua oneworld-lennot kohteeseen. Kannattaa ottaa huomioon, että Dubrovnik ei sovellu liikuntaesteisille, sillä korkeuserot ovat paikoitellen melko suuria, ja etenkin vanhassakaupungissa on erittäin paljon rappusia. Mikäli haluaa välttää suurinta matkailijaruuhkaa, paras aika matkustamiseen on touko-kesäkuussa. Keski- ja loppukesällä matkailijoita on tungokseen asti, sillä Dubrovnik on suosittu risteilijöiden pysähtymispaikka. Säiden puolesta keski- ja loppukesä ovat kuitenkin parasta matkustusaikaa, sillä alkukesällä ja syksyllä sää voi olla epävakainen. Dubrovnik sopii hyvin romanttisen loman kohteeksi, mutta myös lapsiperheet viihtyvät siellä varmasti. Kaikista puhtaimmat rannat ovat tosin tavallisesti kallio- tai sorarantoja. Dubrovnikin satamasta on myös hyvät kulkuyhteydet moneen kohteeseen – esimerkiksi Italian Bariin pääsee kätevästi autolautalla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Teema
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • Päivi sanoo:

    Katu ei ole marmoria, paikallisopas kertoi meille juuri, vaikka se marmorilta monen mielestä näyttääkin. Se on tehty kalkkikivestä (limestone)

Lisää matkailuvinkki / kommentti