Dubai – shoppailijan ja auringonpalvojan unelmakohde

Dubai – shoppailijan ja auringonpalvojan unelmakohde

Dubai, yksi seitsemästä Arabiemiraattien emiraatista, sijaitsee Arabian niemimaalla. Dubain samanniminen, joskus myös Dubai Cityksi kutsuttu suurkaupunki on monella tapaa kiehtova matkakohde. Dubai on hauska sekoitus vastakohtia: itämaista, tuhannen ja yhden yön tarinoiden taikaa, moderneja pilvenpiirtäjiä, kiiltäviä autoja, kameliraveja, beduiiniperinteitä, huippumuotia, rukouskutsuja, kultaharkkoautomaatteja ja basaareja. Puhtaat rannat odottavat auringonpalvojia, ja loputon määrä erilaisia liikkeitä houkuttelee tekemään verovapaita ostoksia.

Valkohiekkaisia rantoja ja modernia arkkitehtuuria

Dubai on kaikkiaan hyvin turvallinen, siisti ja rauhallinen kaupunki, ja soveltuu sen vuoksi erinomaisesti myös lapsiperheille. Kannattaa kuitenkin varautua liikenneruuhkiin ja jatkuvasti käynnissä olevaan rakennustoimintaan. Dubai Jumeirah Beachin kaupunginosassa olevat rannat ovat pitkiä ja pehmeähiekkaisia, ja vesi on puhdasta, kirkasta ja turkoosinsinisenä hehkuvaa. Rannalla voi vaikkapa lainelautailla, kun taas vesipuistot tarjoavat toisenlaista tekemistä. Muualla voi kokeilla esimerkiksi ratsastusta tai pelata tennistä. Golfausta harrastavalle on tarjolla erittäin tasokkaita kenttiä.

Jumeirah Beachin rannat sopivat kaikenikäisille. (kuva: Bryan Allison CC-SA)

Jumeirah Beachin rannat sopivat kaikenikäisille. (kuva: Bryan Allison CC-SA)

Dubaissa on kaksi ehdottomasti katsastettavaa arkkitehtoonista kohdetta. Yli 800-metrinen Burj Khalifa on maailman korkein pilvenpiirtäjä. Persianlahdella oleva Palm Jumeirah taasen on ryhmä palmun muotoon rakennettuja tekosaaria. Vastaavia palmusaaria on kaksi muutakin, Jebel Ali ja Deira.

Palm Jumeirah on rakennettu palmun muotoon.

Palm Jumeirah on rakennettu palmun muotoon.

Basaareista ostoskeskusten merkkiliikkeisiin

Dubai verovapaine ostosmahdollisuuksineen on shoppailijan unelmakohde. Valinnanvaraa on itämaishenkisistä basaarialueista eli soukeista aina hulppeisiin ostoskeskuksiin merkkiliikkeineen. Mall of Emirates on ehkäpä Dubain kuuluisin ostoskeskus. Sen kokoa on mahdoton käsittää: rakennelman sisälle mahtuu jopa kokonainen laskettelukeskus! Lähellä Jumeirah Beachia oleva Ibn Battuta on puolestaan auki puoleen yöhön saakka. Down Town Burj Dubai -ostoskeskuksen vetonaula on 10 miljoonan litran kokoinen akvaario ja suuri luistelukenttä.

Jos matkan pääasiallinen tarkoitus on ostostenteko, reissu kannattaa ajoittaa alkuvuoteen tai kesään. Tammi-helmikuussa vietetään Dubai Shopping Festival – eli DSF-tapahtumaa, ja monissa liikkeissä annetaan erittäin avokätisiä alennuksia. DSF:n aikaan avoinna on myös Global Village, jossa eri mailla on omat paviljonkinsa, ja paikalla on myös huvipuisto. Toiset ostoskarnevaalit ovat kesällä, jolloin kaupungin valtaa Dubai Summer Surprises.

Tuhannen ja yhden yön tunnelmaa kaipaavakaan ei joudu pettymään. Deiran kaupunginosassa voi sukeltaa vanhoihin basaarikortteleihin ja tehdä edullisia löytöjä. Kotiinviemisiksi kannattaa ostaa ainakin mausteita. Kannattaa pyörähtää myös kultaisella souk-alueella, jossa koruliikkeet seuraavat toistaan. Tinkaaminen kuuluu asiaan! Dubaita halkovaa The Creek -jokea pitkin kulkevat vesitaksit eli abranit ovat mukava tapa liikkua kaupunginosien välillä. Deiran puolella joenvarsi on täynnä myös perinteisiä puuveneitä eli dowhneja.

Souk-alueella on myynnissä kaikkea maan ja taivaan välillä. (kuva: Imre Solt CC-SA)

Souk-alueella on myynnissä kaikkea maan ja taivaan välillä. (kuva: Imre Solt CC-SA)

Monipuolinen ravintolatarjonta

Dubaissa on monia maittavaa ruokaa tarjoavia, mutta edullisia ravintoloita. Esimerkiksi intialaiset, kiinalaiset, libanonilaiset, meksikolaiset ja thaimaalaiset ravintolat ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Suurissa hotelleissa on ylellisiä, mutta kuitenkin Suomen hintatasoon verrattuna halpoja ravintoloita. Katukeittiöidenkin hygieniataso on pääosin erinomainen. Hyvä valinta on Al Rolla Streetilla, Bur Dubain kaupunginosassa oleva Multi Food, josta saa shawermia eli pieniä, täytettyjä leipiä ja vastapuristettuja mehuja. Yöelämä on keskittynyt hotelleihin, sillä muualla ei tarjoilla alkoholia.

Matkaan!

Dubai kuuluu useimpien suurimpien matkatoimistojen valikoimaan ainakin omatoimisena kohteena. Tottumattomankin on helppo varata lennot ja majoitukset itse, sillä myös Finnair lentää Dubaihin. On sanomattakin selvää, että hotellitarjonnasta ei puutu luksusta ja kimallusta. Hotelleja on sekä rannan tuntumassa että kaupungin vilinässä. Jos matkaan haluaa sijoittaa kunnolla rahaa, majoituksen voi varata vaikkapa kuuluisasta, purjeen muotoisesta Burj al Arab -hotellista. Vaikka lomabudjetti ei antaisikaan periksi yöpymiseen, kannattaa rakennusta käydä katsomassa arkkitehtuurin vuoksi. On hyvä huomioida, että passin on oltava voimassa vähintään kolme kuukautta maahansaapumisesta alkaen. Kuukauden mittaista ramadan-paastokautta vietetään syys-lokakuussa.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Golf, Kaupunkilomat, Lähi-itä, Laskettelu, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti