Delhi – kansojen, kulttuurien ja uskontojen värikäs sekoitus

Delhi – kansojen, kulttuurien ja uskontojen värikäs sekoitus

Intian pääkaupunki Delhi sijaitsee maan pohjoisosassa, Yamuna-joen varrella. Delhi on maailman vanhimpia jatkuvasti asutettuna olleita kaupunkeja, joten se on eläväinen ja värikäs sekoitus eri kulttuureja, kansoja ja uskontoja. Kaupunki on myös tärkeä solmukohta, sillä sieltä käsin tehdään paljon matkoja muualle Intiaan.

Vanha ja Uusi Delhi

Vanhassa Delhissä moskeijat ja hindutemppelit reunustavat kapeita, kiemurtelevia kujia. Alueeseen voi tutustua vaikkapa liikenteen joukossa puikkelehtivien riksojen kyydissä. Erityisesti pääkatu Chandni Chowk on näkemisen arvoinen. Vanhan Delhin torit ovat erinomaisia ostostentekopaikkoja, kunhan muistaa tinkiä. Katujen varsilla on vieretysten kojuja, joissa myydään toinen toistaan värikkäämpiä kankaita ja kukkia sekä herkullisia, tuoreita hedelmiä. Khari Baolin maustebasaarissa taasen leijuu sakea tuoksu – kannattaa napata jotakin mukaan kotiinviemisiksi. Brittien rakentaman Uuden Delhin puolella taasen on mahtavia hallintorakennuksia ja leveitä bulevardeja suihkulähteineen.

Riksat puikkelehtivat Vanhassa Delhissä. (kuva: Sfu CC-SA)

Riksat puikkelehtivat Vanhassa Delhissä. (kuva: Sfu CC-SA)

Qutub Minar, Humayunin mausoleumi, Punainen linnoitus ja Jama Masjid

Nähtävyyksien kärkikolmikon muodostavat kaupungissa olevat Unescon maailmanperintökohteet. Qutub Minar on rakennettu jo vuonna 1193. 72-metrisen minareettitornin huipulle johtaa 399 askelmaa, ja se onkin maailman korkein tiiliminareetti. Qutub Minaria pidetään myös yhtenä Intian islamilaisen arkkitehtuurin hienoimmista edustajista.

Qutab Minarin punertava minareettitorni. (kuva: User:deepak CC-SA)

Qutab Minarin punertava minareettitorni. (kuva: User:deepak CC-SA)

Intiaakin hallinneen suurmoguli Humayunin hauta sijaitsee suuressa mausoleumissa, jonka hänen leskensä rakennutti vuonna 1570. Se on yksi ikuisen rakkauden symboli Taj Mahalin esikuvista, ja yhdennäköisyyttä onkin havaittavissa.

Suurmogulien Punainen linnoitus eli Delhin linnoitus tunnetaan myös nimillä Lal Qil’ah ja Lal Qila. Valtavan, punaisesta hiekkakivestä rakennetun linnoituksen ympärysmitta on peräti kaksi kilometriä. Näiden lisäksi kannattaa käydä ainakin vuonna 1656 valmistuneessa, mahtavassa Jama Masjid – eli Masjid-i Jahān-Numā -moskeijassa, joka on Intian suurin.

Taj Mahal

Maailmankuulu ikuisen rakkauden symboli Taj Mahal sijaitsee Agran kaupungissa, parinsadan kilometrin päässä Delhistä. Suurmogulien valtakunnan hallitsija Shah Jahan rakennutti sen lempivaimonsa muistoksi. Vaimon hautaholvi on valtavan rakennuksen sivukammiossa. Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon päässeen Taj Mahalin rakentaminen kesti 23 vuotta, ja se valmistui vuonna 1653. Rakennuksen päämateriaali on valkoinen marmori, mutta lisäksi siihen on käytetty lähemmäs kolmeakymmentä, jaden ja safiirin kaltaista arvokasta kivilaatua.

Satumainen Taj Mahal. (kuva: amaldla CC-SA)

Satumainen Taj Mahal. (kuva: amaldla CC-SA)

Matkaan!

Delhi on ainakin Kaleva Travelin valikoimassa ja Tjäreborgin Flex-kohde. Lennot ja majoitus on helppo varata itsekin, sillä Finnair lentää sinne suoria lentoja. Delhiin matkustava tarvitsee viisumin, ja passin tulee olla voimassa vähintään oleskelun ajan.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti