Costa Rica – suojelualueiden ja kansallispuistojen maa

Costa Rica – suojelualueiden ja kansallispuistojen maa

Costa Rica on ihanteellinen kohde niille, jotka haluavat yhdistää luontoelämyksiä rantalomailuun. Se on myös varma valinta vähemmän matkustaneillekin. Kansallispuistoja ja muita suojelualueita on niin paljon, että valinnanvaikeus on väkisinkin edessä. Hienot rannat kutsuvat paitsi auringonpalvojia, myös surffareita.

Seitsemän omaleimaista provinssia

Costa Rica sijaitsee Keski-Amerikassa, Nicaraguan ja Panaman välissä. Sen itäpuolta huuhtovat Karibianmeren ja länsipuolta Tyynen valtameren aallot. Karibianmeren puoleisella rannikolla sataa Tyynenmeren rannikkoa enemmän, mutta ilmasto on kautta maan kuuma ja kostea. Costa Rica on jaettu seitsemään provinssiin, joista jokaisella on omat erityispiirteensä. Luoteisosassa olevaan Guanacasteen on keskittynyt maanviljelyn lisäksi turismia. Pääkaupunkiseutu San Josén pohjoispuolinen Alajuela on maanviljely- ja teollisuusaluetta, kun taas viereinen Heredia on maan teollinen ja IT-keskittymä.

Karibianmeren rannikolla sijaitseva Limón tunnetaan paitsi maataloudesta, myös ekoturismista eli matkailusta, jonka keskiössä on luonto. Ekoturismi suosii lähipalveluja, pieniä ryhmiä ja paikallisia oppaita ja välttää moottoriajoneuvoja. Cartagon alue oli puolestaan siirtomaa-aikoina pääkaupunkiseutua, ja provinsseista viimeinen ja suurin eli Puntarenas peittää miltei koko Tyynen valtameren puoleisen rannikon. Suurin osa Costa Rican asukkaista valkoihoisia ja mestitsejä eli valkoihoisten ja intiaanien jälkeläisiä. Alkuperäistä intiaaniväestöä on jäljellä enää vähän. Valtauskonto on roomalaiskatolilaisuus, mutta evankelisiakin on parisenkymmentä prosenttia.

Braulio Carrillo, Irazú Volcano ja monet muut kansallispuistot

Costa Rican keskiosassa kohoaa vuoristo, jonka korkein vuori on liki neljä kilometriä korkea Cerro Chirripó. Vuori sijaitsee Chirripón kansallispuistossa. Costa Rica on suojelualueiden maa: maassa on lähemmäs 200 suojelualuetta, joista muutamat ovat päässeet Unescon maailmaperintöluetteloon. Suojelualueiden joukossa on 32 kansallispuistoa, joista suosituimpiin lukeutuvat San Joséen johtavan valtatien varrelle perustettu Braulio Carrillo ja samannimisen, aktiivisen tulivuoren tuntumassa oleva Irazú Volcano. Vulkaanista toimintaa on myös Poásin tulivuoren lähellä olevassa Poás Volcanossa, jossa kraatteriin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä.

Kauniista rannoistaan ja hienoista patikointireiteistään tunnettu, pienikokoinen Manuel Antonio kiehtoo monia. Manuel Antonioon on matkaa San Josésta noin 130 kilometriä. Karibianmeren rannikolla oleva Tortugueron kansallispuisto vetää puoleensa matkailijoita, vaikka sinne pääsee ainoastaan veneellä tai lentämällä. Yksi syy on varmasti monipuolinen eläimistö merikilpikonnista krokotiileihin ja jaguaareista apinoihin. Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon kuuluva Kookossaari, Isla del Coco, kuuluu Puntarenasin provinssiin. Se sijaitsee Tyynessä valtameressä ja on lähes asumaton. Kookossaaren kansallispuistoon pääsee tutustumaan vain opastetuilla retkillä, ja saaren lähivesissä elää  paljon delfiinejä, rauskuja ja vasarahaita.

Kookossaari on Unescon maailmanperintökohde. (kuva: J RAWLS CC-BY)

Kookossaari on Unescon maailmanperintökohde. (kuva: J RAWLS CC-BY)

Kaunis pääkaupunki San José

Myyntikojuja kadulla San Joséssa.

Myyntikojuja kadulla San Joséssa.

Keskiosassa Costa Ricaa sijaitsevan San Josén valtti on kaunis, siirtomaatyylinen arkkitehtuuri. Museoita on paljon, ja niistä ehkäpä kiehtovin on entiseen vankilaan rakennettu Galeria Nacional. Arkkitehtuurista kiinnostunut innostuu varmasti Barrio Amónin kaupunginosan näyttävistä kartanoista, ja ostoksille mieliväkin löytää monia mukavia liikkeitä. La Sabanan puisto on taasen oiva paikka pienen lepotauon pitämiseen. Näkemistä riittää sopivasti muutamaksi päiväksi; San Josésta on hyvät kulkuyhteydet muualle Costa Ricaan, joten se toimii hyvänä aloituspisteenä matkalle.

Rantaelämän keskus Tamarindo

Tamarindo on suosittu rantalomakohde. (kuva: Tamarindowiki CC-SA)

Tamarindo on suosittu rantalomakohde. (kuva: Tamarindowiki CC-SA)

Costa Rican länsipuolella, Tyynen valtameren rannalla odottaa viihtyisä Tamarindo. Tamarindo on entinen kalastajakylä, josta on nyttemmin tullut suosittu rantakohde. Kaupungin ravintola-, kahvila- ja baaritarjonta on kattava ja yöelämä vilkasta. Tamarindossa voi rannalla loikoilemisen ohessa harrastaa vaikkapa golfia, surffausta ja joogaamista. Rauhallisempaa tunnelmaa kaipaavien kannattaa suunnata kulkunsa pohjoisemmaksi kävelymatkan päässä olevalle Playa Grandelle.

Vehreä Punta Leona

Punta Leona on ihanteellinen kohde luonnosta nauttiville, sillä se sijaitsee aivan Cararan kansallispuiston kupeessa. Rannat ovat rauhallisia ja vesi kirkasta. Tekemistä riittää: surffausmahdollisuudet ovat erinomaiset, kansallispuistossa on kiinnostavia patikointireittejä ja lisäksi voi vaikkapa ratsastaa tai joogata. Kahdeksan kilometrin matkan päässä Punta Leonasta on Jaco Beach, jossa on viihtyisiä ravintoloita, kiinnostavia kauppoja ja gallerioita ja vilkas yöelämä.

Idyllinen Manuel Antonio

Manuel Antonio sopii Punta Leonan tavoin luonnonystäville, sillä samanniminen, pienikokoinen kansallispuisto sijaitsee sen lähettyvillä. Trooppisen sademetsän reunustamat Tyynen valtameren rannat humisevine kookospalmuineen ja eläimineen luovat idylliset puitteet rantalomalle. Lyhyen bussimatkan päässä olevassa Queposin pikkukaupungissa on enemmän kauppoja ja iltaelämää niitä kaipaaville.

Manuel Antonion kansallispuistossa on koskemattomia rantoja.

Manuel Antonion kansallispuistossa on koskemattomia rantoja.

Matkaan!

Costa Ricaan järjestetään jonkin verran valmiita matkoja. Lennot voi varata itsekin internetissä; esimerkiksi Finnairin kautta saa ostettua oneworld-lennot San Joséen. Viisumia ei tarvita alle kolme kuukautta kestävällä matkalla, mutta passin tulee olla voimassa tietty, matkan pituudesta riippuva aika vielä kotiinpaluun jälkeenkin. Paras matkustusaika on joulukuun ja huhtikuun välillä, sillä silloin meneillään on kuiva kausi. Espanjan alkeiden osaamisesta on paljon apua.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Golf, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Surffaus, Teema, Vaellus, Väli-Amerikka ja Karibia
Lisää matkailuvinkki / kommentti