Chile – luontoelämyksiä ja kulttuuria

Chile – luontoelämyksiä ja kulttuuria

Santiago de Chilen huiskeesta Viña del Marin rantakohteeseen rentoutumaan – Chile sopii niin auringonpalvojalle kuin metropolien sykkeessä viihtyvälle. Kuulaakso ja Atacaman aavikko sekä Andit hurmaavat luontoelämyksiä etsivän. Intiaanien perintö kiehtoo puolestaan kulttuurista kiinnostuneita.

Moderni Santiago de Chile, rantaparatiisi Viña del Mar ja kulttuurikaupunki Valparaíso

Pitkä ja hontelo Chile sijaitsee Andien ja Tyynen valtameren kainalossa. Sen rajanaapureita ovat Argentiina, Bolivia ja Peru. Chile on jaettu 15:een alueeseen, jotka on jakautuvat vielä 53:een maakuntaan. Maan pääkaupunki on Etelä-Amerikan moderneimpiin kaupunkeihin lukeutuva Santiago de Chile. Kaupungin vanha keskusta El Centro on tunnelmallinen, ja Santa Lucían kukkulalta avautuu huikea näköala yli kaupungin. Santiago on hyvä tukikohta retkille, sillä sen lähellä on sekä viinitiloja että hiihtokeskuksia. Reilun sadan kilometrin päässä oleva Viña del Mar on suosittu rantakohde. Viña del Marin vieressä oleva Valparaíso on puolestaan viihde- ja kulttuurikeskittymä vanhoine rakennuksineen, tunnelmallisine pikkukatuineen, teattereineen ja lattarimusiikkiesityksineen.

Viña del Marin pehmeähiekkaiset rannat kutsuvat auringonpalvojia. (kuva: Baloo rch CC-SA)

Viña del Marin pehmeähiekkaiset rannat kutsuvat auringonpalvojia. (kuva: Baloo rch CC-SA)

Suurin osa chileläisistä on eurooppalaisten jälkeläisiä. Alkuperäisväestöä on maan asukkaista ainoastaan hieman yli kolme prosenttia. Chilen virallinen kieli on espanja, mutta maassa puhutaan paljon myös intiaanikieliä. Suurin osa väestöstä on uskonnoltaan katolilaisia. Chilen tunnetuimpiin kulttuurihenkilöihin lukeutuvat Nobel-palkinnon saaneet Pablo Neruda ja Gabriela Mistral.

Santiago de Chilen modernit pilvenpiirtäjät lumihuippuisia vuoria vasten kuvattuna. (kuva: Victorddt CC-SA)

Santiago de Chilen modernit pilvenpiirtäjät lumihuippuisia vuoria vasten kuvattuna. (kuva: Victorddt CC-SA)

Vaihteleva ilmasto

Chilen ilmasto on vaihteleva. Pohjoisosassa maata vallitsee subtrooppinen ilmasto, keskiosa maata on vehreää laaksoa, jossa on Välimeren alueen kaltainen ilmasto, ja etelässä on kylmää ja kosteaa. Pohjois-Chilessä on myös Atacaman aavikko, jota pidetään maailman kuivimpana paikkana. San Pedron kylä aavikon laitamilla on etenkin reppureissaajien suosiossa. Lähistöllä on paljon kiehtovia luonnonnähtävyyksiä, kuten suolajärven flamingot, ihmeellisten kivimuodostelmien kuulaakso ja kuumien lähteiden keskittymä El Tatio. Aivan Chilen eteläkärjessä, Patagonian alueella ilmasto on hyvin lähellä pohjoiseurooppalaista lumisine talvineen ja lauhkeine kesineen. Etelä-Chile on tuliperäistä aluetta, joka on myös altis maanjäristyksille. Maassa on useita toimivia tulivuoria, kuten muutama vuosi sitten purkautunut Chaiten. Chilen korkein kohta, Ojos del Salado, on miltei seitsemän kilometriä korkea.

Miscanti-laguuni San Pedron lähistöllä. (kuva: Luca Galuzzi CC-SA)

Miscanti-laguuni San Pedron lähistöllä. (kuva: Luca Galuzzi CC-SA)

Maistuvaa ruokaa ja laadukkaita viinejä

Chileläinen ruoka on lähellä argentiinalaista. Kasviksia ja hedelmiä syödään paljon, ja rannikkokaupungeissa valmistetaan kalaruokia. Muita perusraaka-aineita ovat liha, pasta, riisi ja pavut. Empañada on pasteijan kaltainen, taikinakuoren peittämä pikkusyötävä, jossa on täytteenä esimerkiksi juustoa, kinkkua, jauhelihaa, oliiveja, kananmunaa tai katkarapuja. Pastel de Choclo -piirakassa on puolestaan täytteenä esimerkiksi lihaa, maissia ja sipulia. Chorrillanaa tarjoillaan etenkin baareissa. Tuhti annos on tarkoitettu jaettavaksi, ja se koostuu ranskalaisista perunoista, paistetusta sipulista ja kananmunista, lihasuikaleista ja makkarasta. Chileläiset viinit ovat maailmankuuluja; ilmasto sopii erinomaisesti viinintuotantoon. Viininviljely on keskittynyt pääasiassa maan keskiosaan, Central Valleyn alueelle.

Matkaan!

Chileen järjestetään jonkin verran matkoja matkatoimistojen kautta, mutta ne ovat pääasiassa räätälöityjä ja sopivat siten parhaiten omatoimimatkailijoille. Suosituimpiin matkakohteisiin lukeutuu pääkaupunki Santiago, jonne on helppo varata itsekin lennot esimerkiksi Finnairin kautta. Esimerkiksi Santiagon ja Pääsiäissaaret yhdistäviä matkoja järjestetään myös. Chilen hintataso on hieman Länsi-Eurooppaa edullisempi, mutta hinnat vaihtelevat paljon alueittain. Viisumia ei tarvita alle kolme kuukautta kestävälle matkalle.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Etelä-Amerikka, Kaupunkilomat, Laskettelu, Matkakohteet, Rantalomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti