Chiang Mai – pohjoisen Thaimaan eläväinen sydän

Chiang Mai – pohjoisen Thaimaan eläväinen sydän

Chiang Mai on pohjoisen Thaimaan sydän ja ilmentää thaimaalaisen kulttuurin ja historian rikkauksia. Muusta maasta ratkaisevasti eroava Pohjois-Thaimaa tarjoaa matkailijalle runsaasti erilaisia aktiviteetteja ja erilaista tekemistä vaikka joka päiväksi. Chiang Main kaupungin temppelit, kaupunkia ympäröivät vuoristot ja rikas luonto varastavat jatkuvasti matkailijan sydämet ja houkuttelevat heidät palaamaan Pohjois-Thaimaahan yhä uudestaan.

Pohjois-Thaimaan suurin kaupunki

Chiang Mai on suurin kaupunki Pohjois-Thaimassa ja koko Thaimaan kaupungeista toiseksi suurin heti pääkaupunki Bangkokin jälkeen. Chiang Mai sijaitsee noin 700 kilometrin päässä Bangkokista Ping-joen varrella. Kaupunkialueella asuu noin 700 000 asukasta, kun taas itse kaupungissa hieman yli 150 000.

Pohjoisen Thaimaan sää on aavistuksen miellyttävämpi pidempää lomamatkaa ajatellen. Trooppinen ilmasto vallitsee koko Thaimaassa, mutta pohjoisessa sää on kuivempi ja samalla hieman viileämpi. Paras aika matkustaa Pohjois-Thaimaahan ja Chiang Main kaupunkiin on marraskuusta maaliskuuhun. Pohjoisessa saattaa vuoristoisimmilla alueilla tulla iltaisin jopa kylmä, ainakin jos on tottunut Thaimassa 30 asteen päivälämpötiloihin.

Chiang Maissa ei rantalomailla

Portaat  Wat Phra That Doi Suthep -temppeliin (kuva: Millevache CC-BY-SA)

Portaat Wat Phra That Doi Suthep -temppeliin (kuva: Millevache CC-BY-SA)

Chiang Mai on suosituin lomakohde pohjoisessa Thaimassa ja sitä pidetään erilaisena lomakohteena muihin tyypillisiin Thaimaan kohteisiin verrattuna. Chiang Mai on kaikkea muuta kuin perinteinen Thaimaan rantalomakohde, sillä se on Thaimaan kulttuurin ja sivistyksen kehto. Chiang Maissa vierailee hyvin paljon turisteja, mutta se ei ole silti aikojen saatossa muuttunut kiireiseksi turistirysäksi, vaan on säilyttänyt asemansa Pohjois-Thaimaan harmonisena helmenä.

Chiang Maihin voi lähteä lomalle kuka tahansa, koska tekemistä ja koettavaa riittää sekä itse kaupungissa että sen lähialueilla. Pelkästään perinteistä rantalomaa etsivät kannattaa suunnata matkansa kuitenkin eteläisempään kaupunkiin, vaikka lämpöä ja aurinkoa toki Pohjois-Thaimaassakin riittää. Chiang Mai on aktiivilomailijan ja kulttuureista ja historiasta kiinnostuvien valinta. Se sopii erinomaisesti niin lapsiperheille, opiskelijoille kuin varttuneimmillekin matkailijoille, koska monipuolisuudesta ei ole pulaa.

Aktiviteetteja kaikille matkailijoille

Chiang Maissa ei kukaan halua olla liikaa paikoillaan. Kaupunki pitää sisällään paljon paikallisia aktiviteetteja ja jo pelkästään kaupunkilaisten elämään tutustumiseen ja ohikulkevien ihmisten tarkkailemiseen pienessä kahvilassa istuskellen voi kuluttaa helposti useita tunteja. Chiang Maissa sijaitsee yksi maailman arvostetuimmista yliopistoista, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla. Opiskelijoita kaupungista löytyykin paljon ja paikalliseen opiskelijakulttuuriin tutustuminen voi olla varsinkin nuorempien matkailijoiden mieleen.

Chiang Maista löytyy paljon aktiviteetteja sekä rennompaan että hurjempaan makuun. Suosittuja ovat erilaiset kurssit, joita kaupungissa järjestetään hyvin paljon erityisesti turisteille. Voit opetella tekemään thaimaalaista ruokaa tai tulla hyväksi thai-hierojaksi. Halutessaan matkailija voi hypätä benji-hypyn tai osallistua viidakkosafareille ja patikkaretkille, joissa pääsee kokeilemaan kaikenlaista uutta ja ihmeellistä.

Vaeltaminen on tyypillinen ajanviete Pohjois-Thaimassa. Vaellusretkiä järjestetään useamman päivän mittaisina matkailijoiden omista toiveista riippuen. Retket eivät välttämättä ole pelkkää kävelemistä päivästä toiseen, vaan tarjolla voi olla esimerkiksi elefantilla ratsastusta. Elefantin selästä pystyy loistavasti ihastelemaan ympäröivää luontoa ja viidakon mielenkiintoisia eläimiä.

Chiang Maissa ei nukuta

Chiang Mai on eläväinen kaupunki ympäri vuoden. Matkailija voikin olettaa päätyvänsä keskelle ainakin yksiä juhlia tai festivaaleja kaupungissa käydessään. Kuuluisa Songkram-vesifestivaali vietetään huhtikuussa, kun juhlistetaan thaimaalaista uutta vuotta. Lisäksi kuuluisa festivaali on helmikuuhun sijoittuva Kukkafestivaali.

Kaupunki herää eloon öisin ja Chiang Main yömarkkinat ovatkin kuuluisia houkuttelevista ostosmahdollisuuksistaan. Markkinoilta voi löytää paljon sellaista, minkä olemassaoloa ei osannut ennen kuvitellakaan. Tarjolla on paljon matkamuistoja, vaatteita, koruja ja upeita esineitä. Myös ruokakulttuuri kukostaa erityisesti öisin, kun tarjolla on perinteisiä thaimaalaisia herkkuja ja makuja myös muualta maailmalta.

Wat Suan Dok -temppeli (kuva: Kokunut555 CC-BY-SA)

Wat Suan Dok -temppeli (kuva: Kokunut555 CC-BY-SA)

Temppeleitä ja kulttuurihistoriaa

Chiang Mai on thaimaalaisen kulttuurin kehto, mikä ilmenee hyvin lukuisista temppeleistä. Temppeleitä löytyy paljon erilaisia, mutta yksi vaikuttavimmista on hieman kaupungin ulkoppuolella sijaitseva Wat Phra That Doi Suthep. Vaikuttavan tästä temppelistä tekee se, että se on rakennettu korkealle vuoren huipulle. Temppeliin pääsee joko kiipeämällä yli 300 askelmaa tai käyttämällä hissiä.

Wat Suan Dok -temppeli puolestaan on tuttu munkeistaan, jotka juttelevat mielellään matkailijoiden kanssa ja kaupungin vanhin temppeli Wat Chiang Man kannattaa myös käydä katsomassa historiallisen arvonsa vuoksi.

Temppelien lisäksi kulttuuria pääsee kokemaan Chiang Main kansallismuseossa. Museossa on esillä thaimaalaista taidetta, kulttuuria ja käsitöitä ja on vaikuttava näky kaikille ensikertaisille.

Chiang Main eläintarha ja ystävystymistä elefanttien ja tiikereiden kanssa

Chiang Mai on lapsiperheille oiva lomakohde, koska tarjolla on eksoottisia eläimiä. Kuuluisa Chiang Main eläintarha kattaa laajan valikoiman erilaisia eläimiä perinteisistä tiikereistä ja kirahveista tuntemattomampiinkin otuksiin. Suuri eläintarha miellyttää silmää hyvin hoidetulla olemuksellaan ja sillä, että eläimillä on selvästi hyvät olot.

Elefantit Elephant Nature Parkissa (kuva: Elemanxx CC-BY-SA)

Elefantit Elephant Nature Parkissa (kuva: Elemanxx CC-BY-SA)

Toinen eläinkohde on Elephant Nature Park, joka sijaitsee vain tunnin päässä Chiang Maista. Kyseessä on elefanteille varta vasten rakennettu suojakoti, jossa eläimistä pidetään hyvää huolta. Matkailijat pääsevät osallistumaan eläinten hoitamiseen ja ruokkimiseen.

Myös tiikereille on oma suojakotinsa, Tiger Kindom, joka sijaitsee hyvin lähellä Chiang Main keskustaa. Tiikereiden omassa valtakunnassa kasvatetaan ja hoidetaan tiikereitä ja pyritään tarjoamaan niille mahdollisimman hyvät elinolosuhteet. Matkailijoiden on mahdollista päästä silittelemään niin pieniä tiikerinpentuja kuin suurempiakin tiikereitä, jotka käyttäytyvät ihmisten kanssa aivan samalla lailla kuin hellyyttä kaipaavat kotikissat.

Matkalle Pohjois-Thaimaahan

Matkustaminen pohjoiseen Thaimaahan onnistuu helpoiten, kun ottaa ensin suunnaksi Bangkokin. Thaimaan sisällä matkustaminen on melko edullista, joten matka taittuu helposti Bangkokista Chiang Maihin esimerkiksi sisäisellä lennolla tai junalla, jolloin matka tosin kestää kauemmin. Myös valmismatkoja Chiang Maihin järjestetään joidenkin matkatoimistojen puolesta, jolloin jatkoyhteydet Bangkokista ovat valmiiksi mietittyjä. Alle 30 päivän matkaa varten Chiang Maihin ei tarvita viisumia.

Chiang Maissa voi majoittua oman mielen mukaan. Tarjolla on sekä korkeatasoisempia hotelleja ja kylpylähotelleja että vaatimattomampia, mutta todella viihtyisiä majataloja. Suositut majatalot ja hotellit varataan yleensä sesonkiaikoina äkkiä loppuun, joten majoitus kannattaa varata ajoissa, kun tietää olevansa lähdössä Pohjois-Thaimaahan matkalle.

Kun kaupungissa majoittuu keskeiselle sijainnille, voi kätevästi liikkua paikasta toiseen ihan vain kävellen. Kävelemiselle monien mielestä miellyttävämpi vaihtoehto on polkupyörä ja polkupyöräily onkin suosittua ihan paikallistenkin keskuudessa ja polkupyörien vuokraaminen on helppoa ja edullista. Myös tuk tukit ja taksit kuljettavat mielellään matkailijoita paikasta toiseen.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Luontoretket, Matkailu, Matkakohteet, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti