Burning Man – festivaali kuin toisesta ulottuvuudesta

Burning Man – festivaali kuin toisesta ulottuvuudesta

Burning Man on ehkä yksi maailman mielikuvituksellisimmista festivaaleista. Viikon verran kestävä Yhdysvaltain Nevadan Black Rockin autiomaassa järjestettävä festivaali elo-syyskuussa huipentuu nimensä mukaisesti 10-metrisen, puusta tehdyn miehen polttamiseen. Festareiden ytimessä on itseilmaisu, johon osallistujia kannustetaan. Radikaali itseilmaisu on myös yksi festareiden kymmenestä käskystä. Festareilla ei myöskään ole sallittua myydä mitään, vaan osallistujat eli Burnerit tuovat mukanaan tarvitsemansa tavarat vedestä leirintävarusteisiin.

Aavikko-olosuhteet lisäävät haastetta

Burning Manin olosuhteet ovat haastavat: aavikkoilmaston mukaisesti päivällä lämpötila huitelee kuumimmillaan yli 30 asteessa kun yöllä taas lämpötila voi laskea jopa alle kymmeneen. Sen lisäksi tuuli voi olla paikoin voimakas ja lennättää hiekkaa ympäriinsä. Oikealla varustuksella festarit ovat kuitenkin haastavasta ympäristöstään huolimatta unohtumaton kokemus.

Vain mielikuvitus on rajana Burning Man -festareilla (Kuva: Bexx Brown-Spinelli CC BY-ND 2.0)

Vain mielikuvitus on rajana Burning Man -festareilla (Kuva: Bexx Brown-Spinelli CC BY-ND 2.0)

Ei myyntiä eikä roskausta

Festareilla ei saa myydä mitään. Ainoat palvelut ovat maksuttomat vessat ja jään & kahvin myyntipiste, josta saadut varat menevät hyväntekeväisyyteen. Juomaveden lisäksi kannattaa siis varata mukaan myös pesuvettä. Festareiden periaatteena on myös se, että Black Rockin autiomaa jätetään siihen kuntoon kuin millainen se ennen juhlaa olikin: jokaisen osallistujan tulee siis myös jätteensä mukanaan lähtiessään. Burning Man -festareilla törmää todennäköisesti saman tien alueelle astuessaan lahjoihin: ihmiset antavat toisilleen esimerkiksi jäätelöä tai rannekoruja. Lahjojen antaminen on toinen festareiden pääperiaatteista.

Radikaali itseilmaisu

Hiekka tunkee joka paikkaan aavikolla (Kuva: Darron Birgenheier CC BY-SA 2.0)

Hiekka tunkee joka paikkaan aavikolla (Kuva: Darron Birgenheier CC BY-SA 2.0)

Burning Manin festivaalialuetta kutsutaan Black Rock Cityksi. Alue muistuttaakin enemmän kaupunkia jostain ulkoavaruudesta kuin perinteistä festivaalialuetta. Radikaalin itseilmaisun mukaisesti osallistujat pukeutuvat mitä ihmeellisimpiin asuihin – tai jättävät pukeutumatta. Burnerit koristelevat myös pyöränsä, autonsa ja leirinsä erilaisten teemojen mukaan. Monet ajopelit muistuttavat Mad Max -elokuvien kulkuvälineitä ja monet osallistujat taas keijukaisia suoraan satukirjoista.

Burner-yhteisöllisyys & kohteena Black Rock City

Festivaali on paisunut yi 45 000 osallistujan juhlaksi ja lippujen saamisesta onkin tullut lähes tulkoon salatiedettä. Kuten eeppisillä juhlilla on tapana, Burning Man on saanut rinnalleen myös lukuisia varjojuhlia, joita paikalliset Burnerit ympäri maailman pitävät. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa pidetään AfrikaBurn huhtikuussa ja Ranskassa taas on Burning Night toukokuun lopussa. Eri mailla on pienempiä tapahtumia ja kokoontumisia ja sähköpostilistoja joita seurata. Burner-yhdistykset koettavat saada lippuja yhdessä sekä tavata samanhenkisiä ihmisiä. Suomessakin on oma Burner-yhteisö.

Lippujen ostaminen kannattaa tehdä ajoissa ja seurata tapahtuman virallisten sivujen lippuinfoa. Jos liput jäivät saamatta lipunostopalvelusta, kannattaa seurailla mikäli niitä tulisi myyntiin myöhemmin esimerkiksi Ebay:ssä. Myös Suomen Burner-yhdistykseen kannattaa liittyä lisäinformaation toivossa. Mikäli liput on hanskassa, Nevadan autiomaahan pääsee lentämällä Suomesta Las Vegasiin, josta paras tapa päästä Black Rock -autiomaahan on vuokrata asuntoauto, jossa voi myös nukkua. Sitten vain kokemaan yksi unohtumattomimmista kokemuksista ja Black Rock Cityyn.

Black Rock City yläilmoista nähtynä (Kuva: Kyle Harmon CC BY 2.0)

Black Rock City yläilmoista nähtynä (Kuva: Kyle Harmon CC BY 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Pohjois-Amerikka
Lisää matkailuvinkki / kommentti