Bulgaria – Auringon ja kulttuurin Bulgaria

Bulgaria – Auringon ja kulttuurin Bulgaria

Aurinkoisia rantoja, edullisia ostoksia, kaunista luontoa ja värikästä kulttuuria. Tätä kaikkea on suosittu matkailumaa Bulgaria, joka sijaitsee vain noin kolmen tunnin lentomatkan päästä Suomesta. Bulgaria tuli alunperin tunnetuksi Mustanmeren rannalla sijaitsevista lomakeitaistaan, joihin matkustettiin lomailemaan kaikkialta Euroopasta. Vaikka nykyisinkin Sunny Beachin kaltaiset aurinkorannat pitävätkin pintansa, on niiden rinnalle noussut paljon uusia, enemmän omatoimista matkailua tarjoavia kohteita.

Värikäs kulttuuri

Iltavalaistu Alexander Nevskyn katedraali Sofiassa (kuva: zkrev CC-BY)

Iltavalaistu Alexander Nevskyn katedraali Sofiassa (kuva: zkrev CC-BY)

Bulgariaa on aikojen saatossa hallinnut monet eri kansat, jotka ovat jättäneet jälkensä sekä maan kulttuuriin että maisemaan. Bulgarian kulttuuriin kuuluu slaavilaisia ja traakialaisia elementtejä, joiden lisäksi siinä on havaittavissa piirteitä myös Bysantista, Kreikasta ja Turkista. Bulgarialaiset kunnioittavat ikivanhoja perinteitään ja ovat ylpeitä niistä. Monissa lomakohteissa pääsee tutustumaan kulttuuriin muun muassa erilaisten kansallispukujen värittämien tanssiesitysten avulla.

Bulgarian pääuskonto ortodoksisuus näkyy sipulikattoisine kirkkoineen kaupunkien katukuvassa. Maasta löytyy muutenkin uskomattoman kauniita ja rakennustavaltaan hämmästyttäviä monumentteja, kuten Ivanovon kallioon hakatut kirkot sekä Rilan luostari.

Bulgaria ruokakulttuuri on kuuluisa varsinkin jogurtistaan, jota monet paikalliset ruokalajit sisältävät. Ilmasto takaa myös hedelmille ja vihanneksille loistavat kasvuolosuhteet ja erilaisia salaatteja tarjoillaankin lähes poikkeuksetta joka aterialla. Viini on yksi Bulgarian tärkeimmistä vientituotteista ja sitä kannattaakin maistaa, matkustipa missä päin maata tahansa. Myös paikallinen vahva viina rakia on ehdottomasti maistamisen arvoista.

Monipuolinen luonto

Bulgaria on maastollisesti hyvin vaihtelevaa ja täten tarjoaa monipuolisen elinympäristön kasveille ja eläimille. Valtion alueelta löytyy monia vuoria, jokia ja luolia. Bulgarian pinta-ala on 110 994 km2, josta lähes 23% on suojeltu Euroopan Unionin Natura2000 –hankkeen alaisuudessa. Luonnossa elää lähes 13 000 eri eläinlajia ja niiden alalajia, joka kattaa jopa 14% kaikista eurooppalaisista lajeista. Bulgarian luonnossa on siis paljon ihmeteltäviä asioita ja tästä johtuen varsinkin kesäaikaan patikointi on suosittua.

Luonnon ja kulttuurin yhteistyötä: esihistoriallisia kalliomaalauksia Maguran luolassa

Luonnon ja kulttuurin yhteistyötä: esihistoriallisia kalliomaalauksia Maguran luolassa

Halpoja ostoksia ja edullista matkustamista

Maan hintataso on Euroopan halvimpia, ja matkailija löytääkin usein Bulgariasta paljon kotiin vietävää. Usein matkamuistoksi tarttuu myös paljon erilaisia vaatteita. On kuitenkin hyvä muistaa, että katukaupassa myytävät halvat merkkituotteet eivät aina ole aitoja.

Bulgaria on myös välimatkojensa puolesta loistava matkailumaa; melko lyhyen matkan etäisyydeltä toisistaan löydät lähes kaiken mitä maa voi tarjota. Julkisten kulkuneuvojen verkosto on kattava ja niillä liikkuminen halpaa. Jos esimerkiksi rantalomailu kyllästyttää, voit helposti viettää päivän tutustuen paikalliseen historiaan ja kulttuuriin; muun muassa Sunny Beachin lähellä sijaitsee osittain antiikin ajalta peräisin oleva Nessebarin kaupunki, jonka historiallinen arvokkuus on palkittu paikalla Unescon- maailmanperintölistalla. Mikäli kaipaat shoppailua suurkaupungissa, voit esimerkiksi suunnata kulkusi pääkaupunki Sofiaan, jonka sadoista liikkeistä löytyy varmasti jotakin ostettavaa jokaiseen makuun.

Ympärivuotista matkailua Bulgariassa

Talvinen Borovetsin laskettelukeskus Bulgariassa

Talvinen Borovetsin laskettelukeskus Bulgariassa

Matkustaminen Bulgariaan helpottui merkittävästi maan liittyessä EU:hun vuonna 2005. Tästä huolimatta se on kuitenkin on kuitenkin säilyttänyt oman valuuttansa, levan. Paikalliset puhuvat bulgariaa, mutta suurimmissa lomakohteissa pärjää myös englannilla. Näkyvimmin kieli tulee esille opasteissa ja kylteissä jotka on usein kirjoitettu kyriirisin aakkosin.

Matkailun pääsesonki ajoittuu heinä-elokuulle, jolloin suurin osa auringon perässä matkustavista turisteista saapuu Mustanmeren kauniille rannoille. Parhaana matkustusaikana pidetään kevättä, jolloin sää on hyvä, mutta pääsesongin aiheuttamaa ihmisruuhkaa ja hintojen nousua ei ole vielä havaittavissa. Myös syksy on hyvä matkustusajankohta; sää on vielä tarpeeksi lämmin rantalomailuun muuta suurimmat matkailijalaumat ovat ehtineet jo lähteä. Tuolloin myös maisemat ovat satumaisia, kun syksy maalaa puut kauniin värikkäiksi.

Kesällä ilmasto on kuiva ja kuuma, kun taas talvella sää muuttuu kylmäksi ja kosteaksi. Esimerkiksi pääkaupungissa Sofiassa lämpötila kesäisin on noin 28 astetta, kun taas talvisin keskilämpötila on vain noin 3 astetta. Talvisin lämpötilan pudotessa lähelle nollaa rantalomakohteet hiljenevät ja alkavat kerätä voimia seuraavaa sesonkia varten. Samalla osa Bulgariaa peittyy lumivaippaan, jolloin matkailijat siirtyvät vuoriston laskettelukeskuksiin viettämään talvilomiaan.

Sunny Beach ja Varnan Kultahietikko – suosituimmat matkakohteet

Auringonlasku Sunny Beachillä (kuva: vladislav.bezrukov CC-BY)

Auringonlasku Sunny Beachillä (kuva: vladislav.bezrukov CC-BY)

Bulgarian lomakohteista varsinkin Sunny Beach ja Varnan Kultahietikko ovat suuren matkailijaryhmän suosiossa. Molempia kohteita hallitsee kilometrien mittaiset hiekkarannat, joiden loivasti syvenevät rannat ovat erityisesti lapsiperheiden mieleen. Laaja ohjelmapalvelutarjonta kattaa lähes kaiken vesiurheilulajeista pyöräilyyn ja patikointiin. Mikäli olet unohtanut hankkia aurinkorasvaa tai muita välttämättömyyksiä ennen matkaa, ei hätää: rantakatujen varrella olevista monista kaupoista löydät varmasti kaiken mitä tarvitset.

Erityisesti Sunny Beach on tunnettu myös vilkkaasta yöelämästään. Illan hämärtyessä paljon nuoria lomalaisia kokoontuu alueen yökerhoihin ja baareihin juhlimaan. Täällä kukaan ei katso pahasti vaikka juhlat jatkuisivat aamuun asti.

Sunny Beachin ja Varnan Kultahietikon laajetessa Bulgariaan on syntynyt myös uusia lomakohteita pienempiin kyliin ja kaupunkeihin. Esimerkiksi TUI järjestää matkoja Sinemoretzin kylään, jossa on rauhallisen rannan lisäksi myös pieni huvipuisto. Myös matkatoimistojen äkkilähdöt Bulgariaan kannattaa katsastaa. Varsinkin juuri ennen koulujen kesälomien alkua ja niiden loputtua Bulgariaan voi päästä erittäin edulliseen hintaan.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Vaellus
3 Kommenttia. Haluatko jakaa matkavinkin tai kokemuksen?

  • Hanna sanoo:

    Bulgaria on jokakeväinen must kohde juuri ennen koulujen alkua. Silloin pääsee usein jopa alle 200 eurolla reissuun, kun tyytyy jokerimajoitukseen. Mahtava maa, hienot rannat ja hyvä ruoka! Kannttaa kokeilla erityisesti shopska-salaattia.

  • Esa L sanoo:

    Nessebarin vanha kaupunki kalaravintoloineen kannattaa ehdottomasti katsastaa, jos Sunny Beach -kohteeseen on menossa. Alueella on myös ihmeellisiä kauppoja, joista saa kaikkea Neuvostomahdin aikaista kampetta todella halvalla (keräilijöille tiedoksi).

  • Päivi sanoo:

    Perheemme on lomaillut jo useana kesänä aivan Varnan tuntumassa sijaitsevassa Rakitnikan kylässä, josta löysimme nettisurffailulla brittipariskunnan ylläpitämän Almar Guest House-majatalon. Majoitusmuoto on ihanteellinen esim. uusperheille, joissa on monta lasta ja suuret ikäerot (omat huoneet ja oma rauha). Rakitnikassa voi yhdistää ranta- ja kaupunkiloman, sillä paikallisbussilla matka Varnaan kestää vain n. 30 min. Turisteja ei tässä pienessä kylässä ole, vaan siellä eletään aidossa bulgarialaisessa ympäristössä. Olemme ottaneet pelkät lennot Varnaan (joko lomalennoilla tai Malevin reittilennoilla Budapestin kautta) ja varanneet majoituksen suoraan Almar Housen Margaretilta. Hän on myös tilannut taksin odottamaan Varnan lentokentälle. Olemme nauttineet omatoimilomastamme Rakitnikassa oman perheen kesken niin paljon, että kyttäämme jälleen lentotarjouksia elokuulle… 🙂

Lisää matkailuvinkki / kommentti