Botswana – suistoa, safaria ja ”Suurta janoa”

Botswana on luontolomailijan ykköskohde. Maan äärimmäisen monipuolinen eläimistö pitää sisällään esimerkiksi Afrikan viisi suurinta villieläintä, ”The Big Five” -eläimet. Maan kaksijakoisuus on myös kiinnostavaa: vaikka Botswana onkin suurimmaksi osaksi Kalaharin aavikkoa, mahtuu siihen kuitenkin yksi maailman monimuotoisimmista kosteikoista.

Botswana on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Botswana on 85 % Kalaharin aavikon peitossa, mutta aavikon pohjoispuolella oleva Okawango-joen suistoalue taas kuuluu maailman monimuotoisimpiin. Botswanan ilmasto on puolikuiva ja sen voi jakaa kahteen kauteen, kesään ja talveen. Kesäaika on lokakuusta maaliskuuhun, talvi taas toukokuusta lähtien. Toukokuusta elokuuhun on paras aika matkustaa Botswanaan, sillä lämpötilat pysyttelevät miellyttävinä eikä sateita juuri esiinny.

Eläinten ystäville

Botswana on lintuharrastajalle mieleen (Kuva: Ian White CC BY-ND 2.0)

Botswana on lintuharrastajalle mieleen (Kuva: Ian White CC BY-ND 2.0)

Botswana on suosituimpia luontokohteita Afrikassa, sillä maan eläimistö ja luonto on hurjan monipuolinen. Elefantteja on eniten koko maailmassa, mutta myös leopardit, leijonat, kirahvit, seeprat, virtahevot ja sarvikuonot sekä lukuisat linnut viihtyvät alueella. Eläimet ovat kotonaan yllättäen myös aavikolla ja etenkin suistoalue suorastaan kuhisee elämää. Kansallispuistot ovat oiva paikka bongata eläimiä.

Choben kansallispuiston elefantit

Esimerkiksi Choben kansallispuisto on tunnettu etenkin elefanteistaan, joita on alueella paljon. Puistoon voi tehdä omatoimiretkiä vuokramaasturilla tai osallistua safarille joko autolla tai veneellä. Myös Kgalagadin kansallispuisto on tutustumisen arvoinen, sillä niukan kasvillisuuden vuoksi eläimiä on helppo nähdä puistossa.

Okawangon suistoalue: Nooan arkki

Okawangon suistoalue on Unescon maailmanperintökohde, eikä ihme: alueen monimuotoisuus ja eläinlajien runsaus on mykistävää: alueella elää yli 100 nisäkäslajia, noin 460 lintulajia ja yli 1000 erilaista kasvilajia. Etenkin sadekaudella suisto on täynnä elämää. Suistoalueelle pääsee safarille tai vuokra-autolla.

Kalahariin kalliomaalauksia ihailemaan

Okawango-joen vehreä suistoalue (Kuva: lwh50 CC BY 2.0)

Okawango-joen vehreä suistoalue (Kuva: lwh50 CC BY 2.0)

Kalaharin autiomaa on valtava, mutta täynnä sinne sopeutunutta elämää. Kalahari tarkoittaa suurta janoa, mikä on kuvaava nimi valtavalle ja kuivalle autiomaalle. Paras tapa tutkia Kalaharin autiomaata on erilaisille safareille osallistuminen. Autiomaa on vaarallinen etenkin kokemattomalle matkalaiselle, eikä sinne yksin matkustamista suositella. Autiomaassa on myös Tsodilo Hillsin alue, joka kuuluu kalliomaalauksineen Unescon maailmanperintökohteeseen. Tsodilon kalliomaalauksia on yli 4000 ja alueella on asuttu jo 100 000 vuotta sitten.

Suunnitelmissa matka Botswanaan

Suorilla lennoilla ei Suomesta Botswanaan pääse, mutta Euroopan suurimpien kenttien kautta, yleensä kahdella vaihdolla lento onnistuu. Kaukomatkatoimistot tekevät myös etenkin safarimatkoja maahan. Botswana tarjoaa majoittumisvaihtoehtoja etenkin luksusvaihtoehtoja ja keskihintaista majoittumista hakeville. Pienemmällä budjetilla matkustaville löytyy hieman vaihtoehtoja, mutta telttailu leirintäalueella on edullisin vaihtoehto. Vaikka Botswana on todella harvaan asuttu maa, ovat sen tiet päällystettyjä etenkin suurimpien kaupunkien ja provinssien pääkaupunkien välillä. Kätevimmin maassa pääsee liikkumaan vuokra-autolla, kaupungeissa taas takseilla. Botswana kuuluu korkeaan malariariskin alueeseen, joten malarialääkitys on paikallaan.

(Kuva: Justin Jensen CC BY 2.0)

(Kuva: Justin Jensen CC BY 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Afrikka, Luontoretket, Safarit
Lisää matkailuvinkki / kommentti