Bordeaux – viiniä, vilkasta yöelämää ja upeaa arkkitehtuuria

Bordeaux – viiniä, vilkasta yöelämää ja upeaa arkkitehtuuria

Bordeaux on satamakaupunki Ranskassa, joka on erityisen tunnettu viineistään, vilkkaasta yöelämästään ja siitä, että puolet kaupungista on listattu Unescon maailmanperintökohteeksi. Mikään muu kaupunki maailmassa ei ole pystynyt samaan. Bordeaux valittiin myös vuoden 2015 parhaaksi eurooppalaiseksi matkakohteeksi – kuulostaa aika virkeältä kaupungiksi, joka tunnetaan myös nimellä Nukkuva kaunotar, La Belle au Bois Dormant.

Bordeaux’n viinit

Bordeaux'n viini on maailmankuulua (Kuva: Megan Cole CC BY 2.0)

Bordeaux’n viini on maailmankuulua (Kuva: Megan Cole CC BY 2.0)

Bordeaux’ssa on yli 5000 viinitilaa ja 1000 hehtaaria viiniviljelmiä. Bordeaux’n viinialue on maailmankuulu ja sen viini onkin yhtä maailman laadukkaimmista. Etenkin Médocin alue kannattaa muistaa: maailman kalleimpia ja parhaimpia premier cru -luokituksen viinejä valmistetaan alueella. Maailman kallein punaviini ja valkoviini ovat nekin kotoisin Bordeaux’n viiniviljelmiltä. Etenkin St-Émilion -alueella voi viininmaistelun lomassa myös ihailla keskiaikaisia nähtävyyksiä.

Bordeaux’n nähtävyydet

Kaupunki, joka on saanut maailmassa eniten kaupunkikaavastaan Unescon maailmanperintökohteeksi, on upea arkkitehtuuriltaan. Tittelin kaupunki on saanut sen vuoksi, että se ilmentää erinomaisella tavalla 1700-luvun arkkitehtuuria. Lähes pakollisia nähtävyyksiä ovat ainakin Place de la Bourse -aukio kaupunkia halkovan Garonne-joen rannassa. Aukiolla on ohut kerros vettä, joka heijastaa vastapäiset rakennuksia peilin tavoin. Myös Place des Quinconces’n puistoaukio kuuluu kaupungin kauneimpiin ja sen lähistöllä on upeasti veistetty Monument aux Girondins -monumentti. Myös nykytaiteen museossa ja 1700-luvulta peräisin olevassa Jardin Public -puistossa saa päivän kulumaan. Leffoja pääsee halutessaan katsomaan Cinéma Utopia -teatterissa ja elokuvan jälkeen täyttämään vatsansa edullisesti teatterin bistrossa.

Bordeaux’n ruoka ja yöelämä

Bordeaux on noin 60 000 opiskelijan kaupunki, mikä tekee kaupungista paitsi nuorekkaan myös vilkkaan yöelämältään. Illan riennoissa tulee tietenkin nälkä, ja Ranskassa ollessaan ei tarvitse tyhjin vatsoin mennä nukkumaan. Lounais-Ranskan oma paikallisherkku on Confit de canard, eli ankkaa ja papuja padassa. Ankka yleensäkin kaikessa muodossaan on suosittua Lounais-Ranskassa. Myös Arcachonin alueen ostereita kannattaa maistaa. Tukevan aterian päälle maistuu tietenkin jotain makeaa, kuten Crème brûlée:tä, Tarte Tatin -omenaherkkua tai Îles Flottantes -jälkiruokaa, eli marenkisaaria.

Suuntana Bordeaux

Suomesta ei pääse Bordeauxiin suorilla lennoilla, mutta Pariisin kautta kaupunkiin pääsee. Pariisista voi jatkaa joko lentäen tai junalla paikan päälle. Bordeaux’n majoitustarjonta on hyvä, varsin edullisista budjettimatkailijan majapaikoista tasokkaisiin hotelleihin asti. Paikan päällä pääsee paikasta toiseen kätevästi ratikalla. Bordeauxiin tehdään myös valmismatkoja.

Bordeaux'n silta Pont du Pierre on yksi kaupungin maamerkkejä (Kuva: Geoff Livingston CC BY-SA 2.0)

Bordeaux’n silta Pont du Pierre on yksi kaupungin maamerkkejä (Kuva: Geoff Livingston CC BY-SA 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti