Bodrum – historiaa, huvituksia ja hammam-hoitoja

Bodrum – historiaa, huvituksia ja hammam-hoitoja

Bodrum on kaupunki, jossa saa yhdistettyä ranta- ja kaupunkiloman saumattomasti. Turkin vilkkain yöelämä, sukellus ja veneretket sekä historiaan tutustuminen esimerkiksi meriarkeologian museossa takaavat monipuolisen loman. Edullinen ruoka, juoma ja turkoosi Egeanmeri kruunaavat matkan.

Turkin satamakaupunki Bodrum on ilmastoltaan aurinkoinen aina toukokuun alusta lokakuulle. Paras aika matkustaa on touko-kesäkuun tai syys-lokakuun taitteessa, kun keskikesän polttava kuumuus ei ole huipussaan eikä vilkkain turistikausikaan päällä.

Rantaelämää parhaimmillaan

Itse Bodrumin kaupunki ei ole ehkä paras rantakohde, mutta lähistöllä oleva Bodrumin niemimaa ja Bitez-ranta pitävät huolen niin ruskettujan kuin vesipedonkin hyvinvoinnista. Bitez on pitkä ja moniosainen ranta, jolla voi paitsi saada väriä pintaan mutta myös lähteä ajelemaan polkuveneellä tai vesijetillä. Ennen päivettymisprojektia kannattaa käydä turkkilaisessa kylpylässä hammamissa rentoutumassa ja kuorimassa iho kuolleesta ihosolukosta puhtaaksi, jotta väri tarttuu paremmin.

Risteily Egeanmerellä

Amfiteatteri soveltuu myös kunnonkohottamiseen (Kuva: Tuncay Coşkun CC BY 2.0)

Amfiteatteri soveltuu myös kunnonkohottamiseen (Kuva: Tuncay Coşkun CC BY 2.0)

Turkoosista merestä voi nauttia myös risteilyjen voimin, joita tehdään esimerkiksi horisontissa siintävälle Kreikan saarelle Kosille tai Turkin Marmarikseen. Myös päiväristeilyt ja laivan vuokraaminen pelkästään omalle porukalle onnistuu.

Risteilyihin kuuluu usein myös lounas ja laiva pysähtyy parhaimpien uimapaikkojen ääreen. Bodrum on myös suosittu sukelluskohde. Satamien lähellä järjestetään niin sukelluskierroksia kuin sukelluskurssejakin. Useat sukellusreissut kestävät koko päivän, joten nähtävää riittää.

Maailman vanhin hylky ja yksi seitsemästä ihmeestä

Bodrum on täynnä historiaa (Kuva: Yilmaz Oevuenc CC BY-SA 2.0)

Bodrum on täynnä historiaa (Kuva: Yilmaz Oevuenc CC BY-SA 2.0)


Pyhän Pietarin linnake ja meriarkeologian museo ovat Bodrumin suosikkinähtävyyksiä. 1500-luvulta peräisin oleva linnake pitää sisällään meriarkeologian museon, jossa on muun muassa maailman vanhin hylky. 1300-luvulta eKr. peräisin olevan hylyn jäänteet ja lasti olivat todennäköisesti olleet matkalla Egyptin faraolle.

Bodrumissa on myös yksi antiikin seitsemästä ihmeestä, maailman ensimmäinen mausoleumi. Rakennus on peräisin 300-luvulta eKr. ja se oli aikoinaan 60 metriä korkea. Myös muinainen amfiteatteri Bodrumin lähistöllä tarjoaa historian ystäville ihmeteltävää. Teatteriin mahtui aikoinaan 13 000 katsojaa ja se on suunnilleen samanikäinen kuin mausoleumikin.

Egeanmeren St. Tropez Bodrum tarjoaa eläväistä yöelämää ja herkullista ruokaa

Bodrumissa on maan vilkkain yöelämä ja kaupunki on kuuluisa Halikarnas klubistaan. Vuonna 1979 avattu legendaarinen klubi on yksi Euroopan suurimpia ulkoilmaklubeja. Bodrum on iloisen yöelämänsä vuoksi etenkin nuorten ja turkkilaisten julkkisten suosiossa.

Kaupungin ruokaravintolatarjonta on myös ihanan monipuolinen. Etenkin merenelävien ja kalaruokien ystäville satamakaupunki Bodrum tarjoaa kaikkea mitä kuvitella saattaa, kalamareista erilaisiin kaloihin. Myös turkkilaiset mezet, alkuruokalajitelmat, ovat maistamisen arvoisia täällä. Esimerkiksi sigara börek kannattaa laittaa korvan taakse, mikä on persiljalla ja fetalla täytetty herkullinen lehtitaikinakääryle.

Matkalla Bodrumiin

Bodrumiin pääsee niin pakettimatkalle tai omatoimilomalle. Bodrumin lentokenttä on noin 35 kilometrin päässä. Paikan päällä liikkuminen onnistuu niin taksilla kuin dolmus-minibussillakin. Dolmus-bussit lähtevät otogar-bussiasemalta ja niillä on kätevä taittaa lyhyitä matkoja.

(Kuva: mehmet bilgin CC BY-SA 2.0)

(Kuva: mehmet bilgin CC BY-SA 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Ostokset, Rantalomat, Sukellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti