Bergen – vuonon ja vuorten kaupunki

Bergen – vuonon ja vuorten kaupunki

Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki, jota ympäröi seitsemän kukkulaa ja seitsemän vuonoa. Kaupunki on tunnettu muun muassa Hansa-historiastaan, merellisyydestään ja siitä, että kaupunki on Hurtigruten-risteilyn toinen pääsatama. Bergen on pienestä koostaan huolimatta täynnä elämää ja nähtävää ja sopii monenlaisille eri matkustajille.

Luonnon läheisyys vaikuttaa Bergeniin monin tavoin. Kaupunki sijaitsee Skandien länsipuolella ja meren läheisyydessä, minkä vuoksi kaupungissa sataa paljon ja usein. Sanotaan, että Bergenissä sataa kahtena päivänä kolmesta, mutta kaupungin charmi ei silti häviä mihinkään. Kesäkuukaudet ovat lämpimimpiä, eikä silloin sadakaan ihan yhtä paljon kuin talven aikana.

Luonto lähellä

Troldhaugen-huvila on kuin suoraan satukirjasta (Kuva: denisbin CC BY-ND 2.0)

Troldhaugen-huvila on kuin suoraan satukirjasta (Kuva: denisbin CC BY-ND 2.0)

Vuorten eristämä kaupunki oli yhteydessä muuhun maailmaan pitkän aikaa ainoastaan meriteitse. Sittemmin Bergeniin on päässyt muillakin tavoin: yksi kauneimmista junamatkoista koko maailmassa lienee matka Oslosta Bergeniin. Upeat vuoristomaisemat pökerryttävät kauneudellaan. Jos haluaa nauttia Norjasta risteilytunnelmissa, kannattaa varata paikka huippusuositulta Hurtigruten-risteilyltä, jonka reitti kulkee Bergenistä Kirkkoniemeen ja takaisin. Taatusti ainutlaatuisen luontokokemuksen saa, kun osallistuu kaupungista järjestettäviin valaisiintutustumisristelyihin.

Meren merkitys

Kalastus on edelleen yksi kaupungin tärkeimmistä elinkeinoista. Kannattaakin suunnata kulkunsa kalatorille, josta saa taatusti tuoreita merenherkkuja laidasta laitaan. Kaupungin keskustakin on satamassa, josta Bergen levittäytyy kukkuloiden rinteille ripoteltuina puutalojen helminauhoina. Mereneläviin voi tutustua myös muulla tavalla, nimittäin kaupungin Akvariet-akvaariossa, jonka sanotaan olevan Euroopan suurin meri- ja makeanveden kalojen akvaario. Merenkulkumuseossa voi taas ihmetellä esimerkiksi keskiaikaisten laivojen kappaleita ja vanhoja lokikirjoja.

Hansakauppiaita ja säveltäjiä

Bergenin Hansa-historia on kiehtova. Puinen vanhakaupunki Bryggen on kuin satukirjoista värikkäine taloineen. Vanhakaupunki on päässyt myös Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Hansamuseo vahvistaa historian siipien havinaa. Bergenissä riittää museoita, joista kiinnostavimpia edellisten lisäksi on ainakin Norjan kansallissäveltäjän Edvard Griegin huvila Troldhaugen. Peikkokukkulaa tarkoittava talo on museon lisäksi myös musiikkikeskus. Toisen säveltäjän Ule Bollin huvilaan taas voi tutustua lähistöllä olevassa Lysøenissa. Hyvä tapa tutustua kaupunkiin on myös läheisille vuorille kiipeäminen tai funikuläärillä nouseminen. Esimerkiksi 399 metrin korkuiselta Fløyen-vuorelta saa jo hyvän kuvan kaupungin mittasuhteista – ja reissun kauneimmat kuvat.

Bryggenin vanhakaupunki hurmaa (Kuva: Víctor Vélez CC BY 2.0)

Bryggenin vanhakaupunki hurmaa (Kuva: Víctor Vélez CC BY 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa, Kalastus, Kaupunkilomat, Luontoretket, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti