Belek – golfia Välimeren lämmössä

Belek – golfia Välimeren lämmössä

Pohtiessa perheystävällistä lomaa esimerkiksi golfin parissa tulee mieleen usein sellaisia maita kuin Portugali, Ranska ja Espanja. Harva kuitenkaan tietää, että eräs Euroopan suosituimpia golfkohteita on nykyisin Turkki, nimenomaisesti paikka nimeltä Belek. Lähellä sijaitsee myös Välimeren alueen suurin vesipuisto ja sekä monet historialliset kohteet, ja niinpä se on varmasti yksi Euroopan parhaista golfkohteista. Belek sopii koko perheelle, mutta monipuolisten kenttien takia myös yksittäisille pelaajille.

Miksi Belek on niin hyvä golfkohde?

Belekin Nobilis-kentän taso on laadukas (R. Engelhardt CC BY-SA)

Antalyan maakunnassa sijaitseva Belek on alueen nopeimmin kasvavia kohteita, sillä laadukkaat golfkentät ovat vähitellen kasvattaneet mainettaan. Itse asiassa Belekin johdolla Turkki kilpailee jo Euroopan suosituimman golfkohteen paikasta Portugalin Algarven kanssa. Syitä kohteen menestykselle on monia.

Tärkein syy on tietysti kenttien laatu. Jos lomamatkalle lähdetään nimenomaisesti pelaamaan golfia, on kohteen kenttien oltava kunnossa. Tästä on pidetty alusta saakka kiinni Belekissä, jossa golfmatkailu alkoi kasvaa 1990-luvulla. Kentät ovat kansainvälisten suunnittelijakuuluisuuksien luomuksia, ja pidetty erinomaisessa kunnossa myös huippusesongin ulkopuolella. Esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikon kentät jäävät vertailussa helposti Belekin kenttien taakse.

Toisena tulee usein hinta. Belekissä pelaaminen on lähes kaikilla kentillä suhteellisen edullista, jos malttaa pelata oman hotellinsa kentillä. Kaikki hotellit tarjoavat edullista pelaamista omalla kentällään, vähintään viisi kierrosta viikon lomalla. Muillakin kentillä pelaaminen onnistuu, mutta välillä hinnat voivat olla melko korkeat. Joka tapauksessa hintataso pysyy alempana kuin monissa muissa kohteissa, ja on laatuun nähden huippuluokkaa.

Kolmas kriteeri on monelle saavutettavuus. Hotellille saapumisen helppous ja nopea pääsy itse kentille on useimmille tärkeää, ja se toimii Belekissä. Lähin lentokenttä sijaitsee maakunnan pääkaupungissa Antalyassa, josta matka Belekiin taittuu alle tunnissa. Kaikki golfkentät ja hotellit ovat tiiviillä alueella, jossa liikkuminen käy helposti kävellen. Monet golfhotelleista ovat myös aivan merenrannan tuntumassa, ja muutkin kävelyetäisyydellä rannalta.

Hotellien loistoa

Lähes kaikissa Belekin hotelleissa on uima-allas tai vesipuisto (R. Engelhardt CC BY-SA)

Laadukkaat golfkentät vaativat tietysti rinnalleen laadukkaan hotellin, ja niinpä majoittuminen Belekissä on kenties Etelä-Turkin korkeatasoisinta. Lähes kaikki hotellit tarjoavat täydellisiä lomapaketteja, joissa hintaan sisältyy majoitus, golfkentät sekä ruoka ja juoma. Matkailijan elämä Belekissä onkin tehty todella vaivattomaksi. Hotellit tarjoavat tietysti asukkailleen myös paljon muuta golfin ohella. Hintaan saattaa kuulua esimerkiksi wellness-hoitoja, kylpylöitä, turkkilaisia saunoja tai jopa vesipuistoja.

Belekissä sijaitsee Välimeren alueen suurin vesipuisto Troy Aqua Park, joka on Rixos Premium –hotellin yhteydessä. Kaikki tämän kaupungin vesipuistot ovat suomalaisella mittapuulla varsin hyvin varusteltuja, joten lasten viihtyvyys niissä on varmaa. Vesipuistojen ohella uimassa voi tietysti käydä myös kirkkaanturkoosissa merivedessä. Hiekkaranta Belekin edustalla on hyvin hoidettu hotellien toimesta, ja esimerkiksi vessat ja suihkut ovat siistissä kunnossa. Alueella pesii myös ajoittain harvinaisia valkarettikilpikonnia (caretta caretta), mutta todennäköisyys niiden havaitsemiselle on melko pieni.

Lähialueen vaikuttavat historialliset kohteet Aspendos ja Perge

Jos koko matkaseuruetta ei kiinnosta pallonlyöminen pinjapuiden siimeksessä, on Belekin lähiseutu täynnä kiinnostavaa historiaa. Varhaisimmat rauniot ovat peräisin antiikin ajoilta, kun kreikkalaiset perustivat alueelle loistokkaita siirtokuntia. Myöhemmin jälkensä jättivät seldzukit ja ottomaanit, jotka molemmat loivat omaperäistä arkkitehtuuria.

Kiinnostavimpia lähiseudun kohteista on varmasti Aspendos, jonne matka esimerkiksi bussilla kestää alle tunnin. Aspedos on tunnettu suuresta amfiteatteristaan. Hyvin säilyneessä teatterissa on tilaa jopa tuhansille katsojille, ja niinpä siellä järjestetään nykyisinkin konsertteja ja muita tapahtumia. Toinen kiinnostava kohde on Pergen muinainen kaupunki Antalyan ulkopuolella. Kaupunki on säilynyt uskomattoman hyvin, ja onkin parhaita paikkoja tutustua muinaiskreikkalaiseen kaupunkiarkkitehtuuriin. Aspendosiin ja Pergeen pääsee vaivattomasti bussiretkillä Belekistä.

Shoppailuun on mahdollisuus Belekin keskustassa, ja suuremmassa mittakaavassa esimerkiksi läheisessä Serikin kaupungissa. Huippuvalikoimaa etsivän on syytä suunnata Antalyan suurkaupunkiin, jossa kauppoja ja kauppakeskuksia on joka makuun.

Pääasiallinen syy matkustaa Belekiin ovat luonnollisesti golfkentät, mutta seudulla on tosiaankin tarjottavanaan myös paljon muuta. Niinpä Belekiä voi pitää golffareiden ohella erityisesti lapsiperheiden ja korkeatasoisista hotelleista nauttivien kohteena.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti