Barcelona – kulttuuria, historiaa ja rantoja

Barcelona – kulttuuria, historiaa ja rantoja

Barcelona on Espanjan suurimpia kaupunkeja ja valloittaa helposti sydämen. Kaupunki hurmaa monipuolisuudellaan: Barcelona on nappivalinta niin juhlimaan haluavalle, ostosten tekemistä rakastavalle, rantalomaa kaipaavalle, kulttuurinnälkäiselle, historiakärpäsen puremalle kuin lapsiperheellekin.

Gaudín luomukset leimaavat kaupunkikuvaa

Sagrada Família on Gaudin mestarintyönnäyte - vaikkakin keskeneräinen sellainen. (kuva: Katonams CC-SA)

Sagrada Família on Gaudin mestarintyönnäyte - vaikkakin keskeneräinen sellainen. (kuva: Katonams CC-SA)

Barcelona sijaitsee Koillis-Espanjassa, Välimeren rannalla. Se on Katalonian pääkaupunki ja levittynyt tasangolle, jota kehystävät Collserolan vuorijono ja useat pienemmät kukkulat. Arkkitehti Antoni Gaudín piirtämät rakennukset leimaavat Barcelonan kaupunkikuvaa. Niistä kuuluisin, pitsireunainen Sagrada Família, on edelleen keskeneräinen, vaikka rakennustyöt aloitettiin jo 1880-luvulla. Gaudí suunnitteli Unescon maailmanperintökohteiden luettelossa olevaa Sagrada Famíliaa intohimoisesti 40 vuotta, ja projekti paisui paisumistaan. Lopulta hän päätyi muuttamaan kirkkoon ja asui siellä viimeiset 16 elinvuottaan. Sagrada Famíliaan kiemurtelevat jonot saattavat äityä toisinaan hyvinkin pitkäksi, mutta kirkko on kaiken odotuksen arvoinen.

Park Güell –puisto on niin ikään Gaudin kynästä peräisin. (kuva: es:Usuario:Rapomon CC-SA)

Park Güell –puisto on niin ikään Gaudin kynästä peräisin. (kuva: es:Usuario:Rapomon CC-SA)

Toinen kiinnostava Gaudín luomus on niin ikään Unescon maailmanperintökohde, Gràcian kaupunginosassa, kukkulan päällä sijaitseva Park Güell –puisto. Puiston rakennutti Gaudín mesenaatti, liikemies Eusebi Güell, ja sitä ympäröi kivimuuri, jossa on seitsemän sisäänkäyntiä. Alueella sijaitsee Gaudín itselleen suunnittelema talo, jossa toimii Casa-Museu Gaudí –niminen, arkkitehdille omistettu museo.

Mielenkiintoista nähtävää Montjuïcin kukkulalla

Poble Espanyolin rakennukset edustavat erilaisia espanjalaisia tyylejä. (kuva: Kaboldy CC-SA)

Poble Espanyolin rakennukset edustavat erilaisia espanjalaisia tyylejä. (kuva: Kaboldy CC-SA)

Barcelonan eteläpuolella, Montjuïcin kukkulan rinteillä olevaa Palau Nacionalia eli kansallispalatsia ympäröi Fira de Barcelona –messukeskus. Barcelonaan vuodeksi 1936 kaavailtuja, mutta peruuntuneita olympialaisia varten rakennettu stadion oheisrakennuksineen sijaitsee sekin Montjuïcissa. Olympiastadionin laidalla on taasen Poble Espanyol, muurien ympäröimä kauppa- ja ravintolakeskittymä. Alueen rakennukset edustavat Espanjan eri osien rakennustyylejä, ja siellä on myös pienoismalleja maan tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Paljon tekemistä lapsiperheille

Tibidabon huvipuisto sijaitsee parhaimmalla - tai pahimmalla - mahdollisella paikalla. (kuva: Lalupa CC-SA)

Tibidabon huvipuisto sijaitsee parhaimmalla - tai pahimmalla - mahdollisella paikalla. (kuva: Lalupa CC-SA)

Tibidabo-vuoren huipulla sijaitseva huvipuisto on koko perheen suosikkikohde. Huimapäisimmät uskaltautuvat maailmanpyörään, josta avautuu mahtava näköala kaupungin ylitse. Toinen lapsiperheitä varmasti kiinnostava paikka on keskuspuisto Parc de la Ciutadella, jossa on muun muassa eläintarha. Port Vellissä, satamassa, on puolestaan kiehtova L’Aquàrium de Barcelona –akvaario. Barcelonan ranta sijaitsee aivan keskustan tuntumassa. Jos haluaa lähteä kauemmaksi, Costa Doradan ja Costa Bravan rannoille on myös hyvät kulkuyhteydet.

Ciutat Vellasta El Bornaan ja Barri Gòticiin

Ciutat Vella, Barcelonan vanha kaupunki, on yksi Euroopan suurimpia keskiaikaisia keskustoja. Vanhassa kaupungissa kannattaa käydä ainakin Barcelonan goottilaisessa katedraalissa. Katalonialainen musiikkipalatsi Palau de la Música Catalana on art nouveau –tyylinen, poikkeuksellisen runsaskoristeinen konserttitalo. Konserttisali on valaistu luonnonvalolla, joka siivilöityy sinne lasimosaiikista tehdyn kattokupolin lävitse. El Bornan alueella sijaitseva konserttitalo on Unescon maailmanperintökohde.

Ciutat Vellan kujat ovat kapeita ja idyllisiä. (kuva: Axelv CC-SA)

Ciutat Vellan kujat ovat kapeita ja idyllisiä. (kuva: Axelv CC-SA)

Barri Gòticin kaupunginosassa on goottilainen kortteli, jossa on muun muassa 200-luvulta peräisin olevia roomalaisia muureja ja hienoa arkkitehtuuria. Kannattaa pistäytyä ainakin Plaza de la Seulla sijaitsevassa La Seu –katedraalissa. Alueella on myös paljon mukavia ravintoloita, kahviloita ja tapasbaareja. Tapaksien lisäksi katanolialaisen keittiön herkkuja ovat erilaiset kala- ja äyriäisruuat. Katalonian alueen omaa kuohuviiniä, cavaa, kannattaa myös ehdottomasti maistaa.

Pienien katukahviloiden, myyntikojujen, ihmispatsaiden ja eläinten täplittämät Las Ramblas –kävelykadut johtavat pohjoisesta Plaza de Catalunyalta etelään Port Vell -satamaan. Satamassa on paitsi hienoja veneitä myös Maremagnum-ostoskeskus, joka on rakennettu meren päälle. Las Ramblasin varrella kannattaa pysähtyä vanhassa kauppahallissa, jossa käyminen on elämys.

Matkaan!

Barcelonaan on helppo suunnitella omatoimimatka: lennot ja hotellin saa varattua vaivatta internetin kautta. Esimerkiksi Finnair lentää kohteeseen suoria lentoja. Jos haluaa turvautua matkatoimiston apuun, Barcelona on ainakin Tjäreborgin Flex-valikoimassa. Hotelleja on lukuisia, mutta niiden taso vaihtelee. Yöpaikkojen hintataso ei ole aivan edullisimmasta päästä, joten kannattaa vertailla valikoimaa. Kulkuyhteydet kaupungissa ovat hyvät, joten kauempana keskustastakin oleva hotelli on varteenotettava vaihtoehto.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti