Barbados – brittiperinteitä ja karibialaista letkeyttä

Barbados – brittiperinteitä ja karibialaista letkeyttä

Barbados on hurmaava sekoitus ystävällisiä ihmisiä, rentoa elämänmenoa, herkullista ruokaa ja upeita hiekkarantoja brittiperintein höystettynä. Lumoavan kauniit korallit houkuttelevat snorklausretkelle kesyjen kilpikonnien seuratessa touhuilua vierestä. Myös muut vesiurheilumahdollisuudet ovat erinomaiset.

Brittiperinteitä pikkusaarella

Pieniin Antilleihin kuuluva Barbados sijaitsee Atlantin ja Karibianmeren välissä, Venezuelan koillispuolella. Enimmilläänkin vain 23 kilometriä leveä ja 34 kilometriä pitkä saari jakautuu pienestä koostaan huolimatta peräti yhteentoista kuntaan ja pääkaupunki Bridgetownin alueeseen.

Valtaosa Barbadoksen väestöstä on afrikkalaisperäistä tai mulatteja, mutta virallinen kieli on kuitenkin pikantin aksentin höystämä englanti. Kulttuuri on ottanut vaikutteita paitsi länsiafrikkalaisilta, myös saarella satojen vuosien ajan asuneilta briteiltä. Peribrittiläiseen tapaan hevospoolo ja kriketti ovat Barbadoksella varsin suosittuja lajeja, ja liikennekin on vasemmanpuoleinen.

Koralleja ja kilpikonnia

Barbadoksella vallitsee trooppinen ilmasto. Runsain sadekausi ajoittuu heinäkuun ja marraskuun välille, joten matka kannattaa tehdä tämän ajanjakson ulkopuolella. Valtaosa luonnonvaraisesta kasvillisuudesta ja eläimistöstä on joutunut tekemään etenkin saaren keskiosissa tilaa sokeriruokoviljelmille. Barbados muodostuu suurimmaksi osaksi korallista, joten rantojen väritys vaihtelee vitivalkoisesta hempeän vaaleanpunaiseen. Upeaa koralliriuttaa, kuten myös erittäin kesyjä kilpikonnia, kannattaa käydä ihailemassa snorklaten.

Hurmaava Etelärannikko

Etelärannikon aallot ovat lempeät, ja valkohiekkaiset rannat hyvine palveluineen houkuttelevat auringonpalvojia. Etelärannikolla on myös tasokkaita golfkenttiä. Illallista voi nauttia auringonlaskua ihaillen jossakin lukuisista, romanttisista ravintoloista. Rannikkokaistaleen varrelle mahtuu useita pikkukaupunkeja, joiden välillä on helppo matkata paikallisbusseilla. Brittien vuonna 1628 perustama satamakaupunki Bridgetown on nykyaikainen, mutta siirtomaa-aikaisine rakennuksineen varsin viehättävä. Saaren pääkaupunki houkuttelee matkailijoita verovapailla ostosmahdollisuuksillaan.

Saint Joseph saaren itäpuolella. (kuva: Postdlf CC-SA)

Saint Joseph saaren itäpuolella. (kuva: Postdlf CC-SA)

Vauhdikas Itärannikko ja saaren vehreät keskiosat

Itärannikko on surffaajien ja kiipeilijöiden suosiossa. Saaren kumpuilevaa keskiosaa leimaavat sokeriruokoviljelmät. Niiden komeat päärakennukset muistuttavat orjuuden ajasta. Taloista esimerkiksi Sunbury Plantation House on avoinna yleisölle. Nähtävyyksistä kannattaa katsastaa myös vaikuttava Harrison’s Cave -tippukiviluola. Luolan lähettyvillä oleva, lumoavan kaunis Flower Forest -puutarha on myös ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Ylellinen Länsirannikko

Länsirannikko on saanut mairittelevan lempinimen Platinarannikko, sillä se on julkisuudesta tuttujen henkilöiden ja kuninkaallisten suosiossa. Hiekkarantoja pitkin kannattaa tehdä kävelyretkiä, jolloin pääsee ihailemaan toinen toistaan upeampia huviloita – yksityisrannat ovat kiellettyjä, joten alueella saa kulkea vapaasti.

Saint Peter Barbadoksen länsirannikolla. (kuva: Postdlf CC-SA)

Saint Peter Barbadoksen länsirannikolla. (kuva: Postdlf CC-SA)

Maistuvaa ruokaa

Barbadoslainen ruoka on herkullinen sekoitus afrikkalaisia, amerikkalaisia, espanjalaisia, intialaisia, karibialaisia ja ranskalaisia makuja. Matkan aikana voi tuskin välttyä törmäämästä kermaiseen coo-coo-muhennokseen, joka on valmistettu maissijauhoista ja okrasta. Tätä kansallisruokaa tarjotaan paistettujen lentokalojen kanssa. Kotiinviemiseksi kannattaa ostaa 1700-luvun alusta saakka toimineen Mount Gayn tislaamon rommia.

Matkaan!

Ainakin Aurinkomatkat, TUI, Helin Matkat ja Kaleva Travel järjestävät valmiita matkoja Barbadokselle. Tarjolla on myös Karibian-risteilyjä, joiden yksi etappi saari on. Etelärannikko on hintatasoltaan hieman Länsirannikkoa halvempi, ja esimerkiksi TUI:n hotellit sijaitsevat siellä. Hotellivalikoima on runsas, ja valita voi useista erilaisista vaihtoehdoista aina bungalowista all inclusive -hotelleihin oman kukkaronsa ja mieltymystensä mukaan.

Suomen kansalainen voi oleskella Barbadoksella ilman viisumia 180 päivää. Passin on oltava voimassa ainakin matkan ajan. Kannattaa varata käteistä muutaman kymmenen euron suuruista Barbadoksen lähtöveroa varten, joka maksetaan lentokentällä ennen kotimatkaa.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Golf, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema, Väli-Amerikka ja Karibia
Lisää matkailuvinkki / kommentti