Bangladesh – vehreä ja edullinen seikkailumaa

Bangladesh – vehreä ja edullinen seikkailumaa

Bangladesh on valtio Etelä-Aasiassa, lähes kokonaan Intian syleilyssä. Valtio kuuluu maailman väkirikkaimpiin, edullisimpiin ja hedelmällisimpiin maihin. Bangladeshissa voi viettää niin kaupunkilomaa maan pääkaupungissa Dhakassa, rantalomaa maailman pisimmällä luonnollisella hiekkarannalla tai seikkailla valtavissa mangrovemetsissä.

Bangladesh on yksi maailman tiheimmin asutuista valtioista. Maata voi sanoa ylikansoittuneeksikin, vaikka väestönkasvua onkin saatu hillittyä. Bangladeshilaiset ovat suurimmaksi osaksi bengaleita, jotka muodostavat kansan yhdessä Intian Länsi-Bengalin osavaltion asukkaiden kanssa. Maan virallinen kieli on bangla, mutta varsinkin kaupungeissa pärjää englannilla, sillä ylä- ja keskiluokka puhuvat englantia. Maan pääuskonto on islam, toiseksi eniten on hinduja.

Talvella Bangladeshiin

Bangladesh on trooppinen ilmastoltaan. Leuto talvi kestää lokakuusta maaliskuuhun, kuuma ja kostea kesä maaliskuusta kesäkuuhun, jonka jälkeen alkaa monsuunikausi. Maassa tulvii usein. Myös pyörremyrskyt vaivaavat etenkin keväällä. Paras aika matkustaa onkin talven ja alkukevään aikana.

Hedelmällinen maa

Ruuhka-aika saa uuden merkityksen Dhakassa (Kuva: joiseyshowaa CC BY-SA 2.0)

Ruuhka-aika saa uuden merkityksen Dhakassa (Kuva: joiseyshowaa CC BY-SA 2.0)

Bangladeshissa on yksi maailman hedelmällisimmistä suistoista, Gangesin-Brahmaputran suistoalue. Maata halkoo lukuisat joet, joiden seassa kasvaa lukuisia mangrovemetsiä. Vehreä maasto antaa elannon suurimmalle osalle, kaksi kolmasosaa väestöstä nimittäin on maanviljelijöitä. Bangladesh on talouskasvustaan huolimatta yksi maailman köyhimpiä valtioita.

Rannalle ja viidakkoon

Bangladesh on rantamatkailijalle mieluinen kohde, sillä maassa on maailman pisin katkeamaton, luonnollinen hiekkaranta Cox’s Bazar, joka kattaa 120 kilometriä rantaa. Naisten ei kannata kuitenkaan pukeutua paljastavasti edes siellä, sillä maa on islaminuskoinen. Toinen kiinnostava matkakohde on Sundarbansin mangrovemetsä, jossa voi bongailla muun muassa intiantiikereitä. Mangrovemetsät kattavat suuren osan maan rannikosta. Metsiin järjestetään seikkailu- ja tutkimusmatkoja. Maan pääkaupungissa Dhakassa voi ihastella kulttuuria ja historiaa, etenkin vanha kaupunki on tutkimisen arvoinen paikka.

Kala ja riisi tekevät bengalilaisen

Bangladeshin ruokakulttuuri on saanut vaikutteita niin Intiasta kuin Lähi-idästäkin. Riisi ja kala ovat läsnä lähes joka aterialla, ja paikallinen sanonta kuuluukin: machhe bhate bangali, ”kala ja riisi tekevät bengalilaisen”. Perinteisiä maidosta tehtyjä karamelleja ovat rôshogolla, chômchôm ja kalojam.

Matkalla Bangladeshiin

Juna on mukava tapa matkustaa (Kuva: Sudipta Arka Das CC BY-SA 2.0)

Juna on mukava tapa matkustaa (Kuva: Sudipta Arka Das CC BY-SA 2.0)

Bangladesh on erittäin edullinen matkakohde. Suoria lentoja Suomesta ei Bangladeshiin saa, mutta välilaskulla esimerkiksi Intian Kalkutassa maahan pääsee. Majoitusvaihtoehtoja löytyy laidasta laitaan, vaatimattomasta luksushotelliin. Maan sisällä liikkuminen onnistuu niin junalla kuin bussillakin, mutta ensimmäinen voi olla hidas ja jälkimmäinen epämukava tapa matkustaa. Jokien halkomassa maassa kannattaakin käyttää vesireittejä aina kuin mahdollista. Kaupungeissa etenemään pääsee niin taksilla, riksalla, traktorilla, skootterilla kuin moottoripyörälläkin. Bangladeshiin tarvitsee viisumin.

Hyvä tietää

Maa on vasta nuori matkailumaa, joten turistit herättävät aitoa kiinnostusta paikallisten keskuudessa ja ystävällisyys käsinkosketeltavaa. Kaupungeissa kannattaa kuitenkin olla varuillaan taskuvarkauksien suhteen. Myös liika paljastavuus pukeutumisessa etenkin naisilla on paha juttu maan islamväestön vuoksi. Samasta syystä myös homoseksuaalisuus on kielletty maassa. Paikallisia tapoja noudattamalla Banladeshissa kuitenkin pärjää mitä parhaimmin ja saattaa saada paljon uusia ystäviäkin.

(Kuva: Saad Faruque CC BY-SA 2.0)

(Kuva: Saad Faruque CC BY-SA 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Aasia
Lisää matkailuvinkki / kommentti