Bangkok on moderni aasialainen metropoli

Bangkok on moderni aasialainen metropoli

Bangkok on Thaimaan eläväinen pääkaupunki ja laajemmin tarkasteltuna koko Kaakkois-Aasian keskus. Bangkok on todellinen aarreaitta ja ostosparatiisi, jossa turistia tervehtivät trooppinen lämpö ja ihmisten ystävällinen hymy. Asukkaita tässä ympäri vuorokauden sykkivässä Thaimaan jättiläisessä on arviolta 10 miljoonaa. Niinpä se onkin nykyisin moderni metropoli, todellinen maailmankaupunki.

Bangkokin nähtävyydet

Aasian kohdetta miettiessä kannattaa tietysti ensin harkita, haluaako kaupunkiin vai rannalle, vai kenties jotakin toiminnallisempaa. Huolimatta siitä, mikä kiinnostaa, on Bangkok varsin varma valinta: matkaan voi yhdistää hyvin suurkaupungin menon sekä upeat satumaiset hiekkarannat. Esimerkiksi Pattayalle on matkaa pääkaupungista vain noin 150 km. Lentäen pääsee nopeasti eri puolille maata, esim. Phuketiin, tai vaikkapa pohjoisen viidakoihin tai vuorille vaeltamaan. Niinpä suuntaaminen Aasiaan Bangkokin kautta on lähes aina hyvä lähtökohta.

Hintataso on, kuten muuallakin Thaimaassa, erittäin edullinen. Bangkok on turvallinen kaupunki, mutta huijatuksi tulemista esim. kaupoissa tai takseissa kannattaa varoa. Lisäksi hiljattain säädetty norsulaki kannattaa muistaa: kaupunkiin kuljetettua elefanttia ruokkivaa turstia voidaan sakottaa. Laki on säädetty eläimien suojelemiseksi ahtaalta kaupunkiympäristöltä, mutta monet matkailijat eivät ole siitä tietoisia.

Bangkok on tunnettu erityisesti mahtavista temppeleistään. Grand Palace ja Wat Phra Kaew ovat todella häkellyttäviä. Grand Palacen lähellä sijaitsee myös Wat Phon buddhalainen temppelialue. Wat Arun temppeli on sen sijaan yksi suurimmista ja samalla Bangkokin vanhimmista temppeleistä. Temppelialueisiin voi toki mennä tutustumaan, mutta on syytä muistaa, että ne ovat eläviä uskonnonharjoittamisen paikkoja. Niinpä matkailijan on suhtauduttava kunnioittaen ja seurattava paikallisten tapoja.

temppeli Bangkokissa

Paikalliset kerääntyvät hiljentymään temppeliin (Kuva: Laughlin Elkind, CC BY SA 2.5)

Museoista voidaan mainita mm. kansallismuseo, joka on lajissaan Aasian suurin. Tämä valtavan kokoinen entinen palatsi on tupaten täynnä antiikkisia esineitä ja menneiden kulttuureiden havinaa. Muista museoista voidaan mainita esim. Vimanmekin kartano, joka on tunnetaan myös maailman suurimpana tiikkirakennelmana.

Eräs Bangkokin tunnetuimmista piirteistä on aivan kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsevat laajat puistoalueet. Lumphini on Bangkokin suurin puisto ja oiva paikka rauhoittumiseen ja vaikkapa pienen piknikin viettoon. Paikalle pääsee monilla liikennevälineillä, esimerkiksi skytrainilla tai metrolla. Nämä hiljattain valmistuneet liikennevälineet ovat mullistaneet aiemmin massiivisista ruuhkista kärsineen kaupungin liikenteen. Skytrain ja metro ovatkin useimmiten kätevimpiä keinoja liikkua. Taksit ovat halpoja, mutta huijatuksi tulemista on syytä varoa.  Turistin raha kyllä kelpaa, ellei ole tarkkana. Toisaalta lyhytkin matka voi ruuhkien takia kestää pitkään. Perinteinen tapa nähdä kaupunki on ottaa tuktuk-mopotaksi, joka usein pääsee etenemään hieman taksia paremmin pienen kokonsa vuoksi.

Puistojen ohella kiinnostavia paikkoja ovat mm. Chinatown sekä Khao San, josta voi ostaa vaikkapa todistuksen yliopistotutkinnosta. Ravintoloita, shoppailumahdollisuuksia ja yöelämää löytyy Ratchadaphisekista. Länsimaiset matkailijat ja yhtiöt suosivat erityisesti Silomin eli Bang Rakin aluetta. Siellä, hyvien liikenneyhteyksien varrella, sijaitsevat monet hotellit ja kaupat. Patpong, Nana Plaza ja Soi Cowboy sen sijaan tunnetaan niin sanottuina punaisten lyhtyjen alueina.

Kuivaa tai sateista, mutta aina kuumaa

Bangkok sijaitsee lähellä päiväntasaajaa, joten lämpötila kaupungissa on aina helteinen. Lämpimin kausi on helmikuusta kesäkuuhun, jolloin keskilämpötila on yleensä 30 asteen paikkeilla. Lämpöhuiput kohoavat etenkin huhti-kesäkuussa jopa yli 40 asteen. Matkustamista kannattaa välttää tänä aikana. Muina ajankohtina lämpötila on 30 asteen molemmin puolin. Sadekausi alkaa toukokuussa ja kestää lokakuuhun. Marraskuusta huhtikuuhun kaupungissa on sen sijaan erittäin kuivaa ja sadepäiviä on keskimäärin muutama per kuukausi.

Aurigonlasku Bangkokissa

Auringonlasku kiillottaa pilevnpiirtäjien kyljet Bangkokissa

Miten Bangkokiin?

Lentoaika Helsingistä Bangkokiin on noin 11 tuntia. Matkailijan ottaa vastaan vuonna 2006 valmistunut Suvarnabhumin kansainvälinen lentokenttä. Muiden muassa Aurinkomatkat ja TUI järjestävät valmismatkoja Bangkokiin, mutta kaupunkiin pääsee myös esimerkiksi Finnairin suorilla lennoilla. Menopaluu-lipun saattaa löytää edullisimmillaan noin 400 eurolla. Mikäli haluaa jatkaa Bangkokista matkaa eteenpäin, Air Asia tarjoaa edullisia lentoja eri puolille Aasiaa. Bangkokiin lentäessä voi pienellä vaivalla löytää todella edulliset liput, sillä kohde on suosittu ja lähes kaikki yhtiöt lentävät sinne.

Bangkokin aikaero Suomeen verrattuna on talvella +5 tuntia ja kesällä +4 tuntia. Thaimaan valuutta on Baht. Bahtin kurssin voi tarkistaa esim. Forexin www-sivuilta. Hintataso on maassa varsin edullinen länsimaiselle matkaajalle, mutta turisteja saatetaan yrittää puijata vaikkapa taksikyytien yhteydessä. Koska monet upeat hiekkarannat sijaitsevat Bangkokin läheisyydessä, ei ole lainkaan huono idea viettää puoli lomaa kaupungissa ja loput rannalla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti