Tarunomainen paratiisisaari Bali

Tarunomainen paratiisisaari Bali

Tarunomaisen kaunis Bali kuuluu Pienten Sundasaarten saariryhmään ja sijaitsee Jaavan itäpuolella Intian valtamerellä. Saarelle ensi kertaa astuessaan voisi melkein luulla tulleensa paratiisiin: tulivuorenhuiput kutittelevat pilviä, palmujen oksat suhisevat lempeässä tuulessa ja turkoosit aallot lyövät pehmeään, lämpimään ja valkoiseen rantahiekkaan. Uusia seikkailuja janoaville on paljon harrastusmahdollisuuksia White Water Raftingista elefanttisafariin. Kulinaristeja hemmotellaan eksoottisin ruokaelämyksin ja kulttuurinjanoisia yli 20 000 temppelillä.

Edullinen hintataso

Balin saari muodostaa oman provinssinsa, jonka pinta-ala on noin 5 800 neliökilometriä. Balilla puhutaan pääasiassa indonesiaa ja balia, mutta runsaan turismin vuoksi monet asukkaat taitavat hyvin myös englantia. Paikallisväestö on hymysuista ja vilpittömän ystävällistä, mutta köyhää. Hintataso on näin ollen hyvin edullinen, ja esimerkiksi erittäin korkeatasoisen illallisen nauttiminen on puoli-ilmaista.

Auringonlasku Kuta Beachilla (kuva: Christoph Filser CC-SA)

Auringonlasku Kuta Beachilla (kuva: Christoph Filser CC-SA)

Turismi on keskittynyt eteläpuolelle saarta, jossa sijaitsevat myös parhaat rannat. Nusa Dua on alueena rauhallinen ja tasokas. Sanur taasen on tunnettu lapsiystävällisyydestään: aallot ovat pieniä ja iltaelämä vähäistä. Myös Jimbaran Bay sopii hyvin lapsiperheille, sillä sielläkin aallot ovat maltillisen kokoiset.

Kuta Beach on vauhdikkaasta iltaelämästä, upeista auringonlaskuista ja surffauksesta nauttivien ykkösvalinta; ravintoloita ja kauppoja on runsaasti, ja aallokko on mahtava. Pohjois-Balilla sijaitsee taas suosittu rantakohde Lovina, jossa voi ihastella luonnonvaraisten delfiinien leikkimistä.

Henkeäsalpaava luonto

Balin luonto sademetsineen, vihreine laaksoineen, palmulehtoineen ja jokineen on henkeäsalpaavan kaunis. Tuliperäinen, hedelmällinen maa on hyvä kasvupohja, ja vehreitä maisemia täplittävät eksoottiset, värikkäät kukat ja vuorenrinteiden viljelmät. Bali sijaitsee lähellä päiväntasaajaa, joten ilmasto on ympäri vuoden lämmin ja kostea. Trooppisia, lyhyitä sadekuuroja on eniten loka- ja maaliskuun välillä.

Uluwatun temppelistä avautuvat mahtavat maisemat. (kuva: Nazir Amin CC-SA)

Uluwatun temppelistä avautuvat mahtavat maisemat. (kuva: Nazir Amin CC-SA)

Seikkailijan toivekohde

Balilla on paljon erilaisia rantoja, joista jokainen löytää varmasti mieleisensä. Mikäli pelkkä rannalla lekotteleminen ei riitä ohjelmaksi, tarjolla on aktiviteettivaihtoehtoja laidasta laitaan. Kokeilla voi vaikkapa riippuliitoa, golfia, ratsastusta tai White Water Rafting -koskenlaskua Ayung-joella. Lähteä voi myös risteilylle lähisaaristoon, viidakkovaellukselle tai elefanttisafarille. Intian valtameren syvyyksiin kätkeytyvät upeat korallit ja värikkäät, eksoottiset kalat odottavat sukeltajia ja snorklaajia. Surffauksesta innostuneille Balin aallot ovat ehdottomasti kokemisen arvoiset.

Unohtumattomia kulttuurielämyksiä

Toisin kuin Indonesiassa, jolle Bali kuuluu, saaren valtauskonto on hindulaisuus. Balin alueesta onkin tullut tärkein hindulaisuuden keskus Intian ulkopuolella. Saarella on lukematon määrä hindutemppeleitä – joidenkin laskujen mukaan jopa 20 000. Naisten kotialttareille tai kadun varsille porttien pieliin asettamia uhrilahjoja näkyy kaikkialla. Sirot temppelitanssiesitykset, kiehtovat riitit ja hypnoottiset seremoniat kuuluvat olennaisena osana alueen kulttuuriin.

Temppelin edustalle on tuotu uhrilahjoja. (kuva: Eric Bajart CC-SA)

Temppelin edustalle on tuotu uhrilahjoja. (kuva: Eric Bajart CC-SA)

Pökerryttävä ostostarjonta

Laaja ostostarjonta saattaa saada paatuneimmankin kukkaronnyörien kiristäjän heltymään. Tarjolla on kaikkea maan ja taivaan väliltä edulliseen hintaan: laadukkaita nahkatuotteita, koreita, värikkäitä kankaita, persoonallisia sisustustavaroita, merkkivaatteita ja toinen toistaan hienompia kenkiä. Balin kulttuurikeskus sijoittuu Ubudin käsityöläiskylään, josta voi ostaa upeita käsintehtyjä puutuotteita, kuten huonekaluja, naamareita, veistoksia ja kynttilänjalkoja.

Eksoottisia ruokanautintoja

Tyypillinen indonesialainen ruoka on maustettu vahvasti tuoreella inkiväärillä, polttavalla chilillä ja voimakasaromisella korianterilla. Olennainen osa aterianvalmistusta ovat tuoreet raaka-aineet: vihannekset, liha, riisi ja nuudelit. Perinteinen ruokalaji nasi goreng on valmistettu paistetusta riisistä, vihanneksistä, lihapaloista ja chilistä. Mee gorengissa riisi on korvattu nuudeleilla, ja lisämakua antaa osterikastike. Kookosmaidossa marinoidut, grillatut satay-vartaat, joihin on käytetty broilerin- tai naudanlihaa, maistuvat varmasti lapsillekin. Jos tulinen ruoka ei miellytä, Balilla on myös kattava valikoima kansainvälisen keittiön herkkuja tarjoavia ravintoloita.

Myyjiä markkinoilla (kuva: tinofrey)

Myyjiä markkinoilla (kuva: tinofrey)

Matkaan!

Matkustamiseen tarvitaan viisumi, joka tulee hakea pari kuukautta etukäteen Indonesian Suomen-suurlähetystöstä Helsingistä. Lisäksi passin tulee olla voimassa vähintään puoli vuotta matkan jälkeen.

Tyypillisesti vähintään pari välilaskua sisältäviä lentoja voi etsiä itse Internetistä. Bali kuuluu myös Tjäreborgin Flex-valikoimaan, jolloin majoitus ja lennot ilman muita palveluita on mahdollista varata matkatoimiston kautta. Muita matkanjärjestäjiä ovat Aktiv-Resor, Helin Matkat, Kaleva Travel ja Suomen Matkatoimisto. Lennot laskeutuvat vilkkaaseen pääkaupunki Denpasariin.

Hotellivaihtoehtojen kirjo on laaja. Tarjolla on niin perheystävällisiä hotelleja, joissa on järjestetty erilaista ohjelmaa lapsille, kuin hulppeita huviloitakin – jokaiselle budjetille löytyy sopiva vaihtoehto.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Golf, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema
3 Kommenttia. Haluatko jakaa matkavinkin tai kokemuksen?

 • Surfergirl sanoo:

  Bali on surffarin unelma! Parhaat surffausmestat, tyypit ja bileet.

 • Travel Club Finland - Matkakerho sanoo:

  Lisäyksenä Balin artikkeliin viisumiohje;

  Balilla myönnetään ”Visa on arrival” -viisumi suomalaisille Denpasarin lentokentällä maahan saavuttaessa. Viisumi on voimassa 30 vrk ja se maksetaam käteisellä 25 USD ennen passintarkastusta. Siksi viisumin hakeminen etukäteen normaalille turistimatkalle ei ole tarpeen. Passin on oltava voimassa 6 kk maasta lähdön jälkeen.

 • TeeKoo sanoo:

  Balille on nyt myös avattu suomalainen matkatoimisto. ilovebali niminen ja löytyy googlettamalla.

Lisää matkailuvinkki / kommentti