Azorit – aarre Atlantin keskellä

Azorit – aarre Atlantin keskellä

Euroopan läntisin paikka sijaitsee pari tuhatta kilometriä Lissabonista länteen. Siellä, keskellä Atlantin valtamerta sijaitsee mykistävä Azoreiden saariryhmä. Massaturismilta säästyneet, luonnoltaan huikeat saaret ovat kuin satukirjasta.

Yhdeksän saarta laajalla alueella

Picon saarella sijaitsee Poortugalin korkein vuori Mount Pico

Picon saarella sijaitsee Poortugalin korkein vuori Mount Pico

Azorit koostuvat monista saarista. Yhdeksän asuttua saarta levittäytyvät jopa kuudensadan kilometrin levyiselle alueelle. Läntisimmät näistä sijaitsevat Pohjois-Amerikan mannerlaatalla, joten Euroopan ja Amerikan rajan voidaan kirjaimellisesti sanoa kulkevan Azoreilla. Hallinnollisesti Azorit ovat Portugaliin kuuluva itsehallinnollinen alue, jossa asukkaita on noin 250 000.

Saariryhmä on syntynyt vedenalaisten tulivuorten purkauksissa, ja niiden vulkaaninen eli tuliperäinen geologia onkin varsin kuuluisa. Rauhoittuneiden tulivuorten kraattereihin muodostuneet järvet, kalderat, ovatkin eräs Azoreiden tunnetuimmista nähtävyyksistä. Tuliperäinen maaperä on myös varsin ravinteikasta, ja saaret ovatkin todella rehevät ja viljavat. Azoreiden tulivuorista osa on todella korkeita. Portugalin korkein vuori Mount Pico, 2 315 metriä, sijaitsee Azoreilla, ja on todella näyttävä kohotessaan merestä Picon saarella.

Tarina alkoi tutkimusmatkoista

Azoreiden löytämisen tarkkaa ajankohtaa ei varmasti voida sanoa, mutta virallisesti saariryhmä löydettiin 1400-luvulla. Tuolloin portugalilaiset tutkimusmatkailijat tekivät pitkiä retkiä eri puolille maailmaa, ja eräs ensimmäisistä paikoista, joka löydettiin olivat Azorit.  Ennestään asumattomat saaret asutettiin pikkuhiljaa, ja karjanhoito sekä maanviljelys pitivät asukkaat leivässä. Perinteinen maatalous alkoi kukoistaa viljavilla saarilla, ja onkin yhä edelleen Azoreiden tärkein elinkeino.

Maanviljelijäväestöä tuli pääasiassa Manner-Portugalin eteläosista, mutta myös monilta muilta alueilta ja muista maista. Azoreiden väestö onkin historialtaan varsin sekalaista, mutta ehkäpä juuri siksi azorilaisten paikallisylpeys on varsin voimakasta. Suurimmalla saarella, São Miguelilla, puhutaan paikallista murretta. São Miguelilla sijaitsee myös saarten paikallishallinnollinen pääkaupunki Ponta Delgada. Historiallinen pääkaupunki on nimeltään Angra do Heroísmo, ja sijaitsee Terceiran saarella. Se kuuluu myös YK:n Maailmanperintölistalle.

Saaret tarjoavat kukin omaansa

São Miguel on suurimpana saarena suosituin matkakohde. Sen valtit ovat erityisesti kraatterijärvet ja niitä ympäröivät tuliperäiset alueet kuumavesilähteineen. Isoin kalderajärvistä on Lagoa das Sete Cidades saaren länsipäässä. Myös monet pienet kylät ja Ponta Delgadan vanhakaupunki ravintoloineen ovat todella kauniita. São Miguel on sen verran laaja saari ja tarjoaa upeita maisemia minne meneekin, että auton tai ns. retkitaksin vuokraamista kannattaa harkita. Hiekkarantoja etsivälle sen sijaan viereinen, Azoreiden itäisin saari, Santa Maria on paras valinta.

São Miguelin saaren maaseutu on todella kaunista (CC BY-SA Bjørn Christian Tørrissen)

São Miguelin saaren maaseutu on todella kaunista (CC BY-SA Bjørn Christian Tørrissen)

Viinin ystävälle ykkönen on vuoristoinen Picon saari. Picon viinitarhat ovat päässeet Maailmanperintölistalle, ja viinitarhoilla pääsee myös maistamaan alueen erinomaisia viinejä. Saarella tuotetaan myös herkullista São Jorge –juustoa, joten kulinaristi ei takuulla pety. Viereisellä saarella, Faialilla, tuotetaan myös juustoja, ja siellä sijaitsee myös Azoreiden aktiivisin tulivuori.

Eristyineimmät Azoreiden saarista ovat Pohjois-Amerikan mannerlaatalla sijaitsevat Corvon ja Floresin saaret. Ne ovat rauhanetsijän valinta, jossa todella pääsee kokemaan saarien luonnon ja edessä avautuvan valtameren voiman.

Kaikilta saarilta pääsee myös tekemään veneretkiä merelle. Retkillä on todennäköistä nähdä valaita, ja valasretket ovatkin eräs Azoreiden parhaista valteista. Hyvä idea on myös kiertää saariryhmää pidemmällä laivamatkalla, jolloin pääsee kokemaan meren, vuoristoiset saaret ja pikkukylien satamat. Maateitse, vaelluspolkuja pitkin pääsee tietysti liikkumaan kaikilla saarilla. Reitit ovat vielä pääosin ’löytämättömiä’, joten rauhaa on tarjolla vaeltajalle Azoreilla.

Ponta Delgada ja muut kaupungit

Ponta Delgadan kaupunginportti

Ponta Delgadan kaupunginportti

Vaikka luonto onkin pääasiallinen syy matkusta Azoreille, viihtyy taajamissakin oikein hyvin. Ihmiset ovat portugalilaiseen tapaan todella ystävällisiä, mutta eivät hyökkäävän myynti-intoisia, kuten monissa muissa lämpimissä Euroopan kohteissa. Monesti tulee jopa mieleen azorilaisen mentaliteetin muistuttavan suomalaista: aluksi hieman sisäänpäin kääntynyt ja hiljainen, mutta luottamuksen herättyä todella ystävällinen.

Ravintolakulttuuri on eteläeurooppalaista, eli paikalliset syövät illallista varsin myöhään. Ravintoloissa tarjotaan erinomaisia kalaruokia, keskellä Atlanttia kun ollaan. Hyvää on myös saarten oman maatalouden liharuoat, sekä tietysti azorilaiset juustot. Kasvissyöjälle Azorit on hieman hankala, sillä lähes kaikki annokset perustuvat lihaan, kalaan tai juustoon. Varsinkin Ponta Delgadassa ravintolavalikoima on kattava, ja yöelämääkin löytyy –ei tietenkään ”kanarianmitalla”, mutta ehkäpä miellyttävämmin. Ponta Delgadassa on myös shoppailu mahdollista, ja hintataso on portugalilaiseen tapaan kohtuullinen, vaikkakaan ei varsinaisesti halpa.

Merelliset Azorit ovat todella upea kohde koskematonta saariluontoa ja aitoa eurooppalaista maaseutua etsivälle. Vaikka rantoja, ravintoloita ja kauppojakin saarilla on, niin Azorit ovat silti erityisesti luontoa rakastavan rauhoittujan paratiisi keskellä valtamerta.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti