Australia – sykkiviä suurkaupunkeja ja unohtumattomia luontoelämyksiä

Australia – sykkiviä suurkaupunkeja ja unohtumattomia luontoelämyksiä

Australia on kiehtova yhdistelmä mahtavia rantoja, upeita koralliriuttoja, erikoisia eläinlajeja, vehreitä sademetsiä ja rentoja ja hyväntuulisia ihmisiä. Australian valtio kattaa koko mantereen. Se koostuu kuudesta osavaltiosta ja useista territorioista, joista osa on asumattomia. Pääkaupunki Canberra ei yllä 345 000 asukkaallaan läheskään maan suurimmaksi, sillä miljoonakaupunkeja on useita.

Australian pohjoisosat kuuluvat kuumaan, keskiosat lämpimään ja eteläosat lauhkeaan ilmastovyöhykkeeseen. Itärannikolla on sademetsiä, muualla taasen erityisesti aavikkoja ja savanneja. Australiassa elää useita endeemisiä eläin- ja kasvilajeja, joista tunnetuimpia lienevät erilaiset pussieläimet, kuten kengurut, koalat ja vompatit, vesinokkaeläin sekä kasveista eukalyptus. Sademetsissä asustaa myös krokotiileja.

Brisbane

Queenslandin osavaltion pääkaupunki Brisbane sijaitsee Tyynenmeren läheisyydessä Australian itäosassa. Brisbanessa vallitsee subtrooppinen ilmasto, jonka ansiosta kesät ovat kosteita ja kuumia ja talvet kuivia ja lauhia. Kaupungin halki virtaavan Brisbanejoen rannalla oleva South Bank uimarantoineen, kahviloineen ja museoineen on tehty rentoon oleiluun. Kannattaa käydä myös Brisbanen edustalla olevalla Moreton-saarella, joka on oiva paikka delfiinien ihailuun. Vaikka kaupunki on Australian kolmanneksi suurin, varsinainen keskusta-alue on kooltaan ihanteellinen kävellen tutustuttavaksi. Paras paikka ostosten tekemiseen on Queen Street -kävelykatu. Brisbanen eteläpuolella oleva Gold Coast on paikallisten suosima rantalomakohde. Laajalla alueella on golfkenttiä, hiekkarantoja ja teemapuistoja. Maisemat vuorineen ja sademetsineen ovat upeita.

Brisbanen siluetti yöaikaan. (kuva: Gary Curtis CC-SA)

Brisbanen siluetti yöaikaan. (kuva: Gary Curtis CC-SA)

Cairns ja Port Douglas

Koillis-Australiassa, Queenslandin osavaltion pohjoisosissa oleva Cairns on luonto- ja reppumatkailijan unelmakohde. Kaupunki sijaitsee Korallimeren rannalla, korkeiden vuorten ja sokeriruokopeltojen ympäröimänä. Sieltä käsin järjestetään paljon erilaisia sademetsä- ja sukellusretkiä. Suurelle valliriutalle järjestetään myös veneretkiä. Kannattaa tutustua läheiseen Kurandan vuoristokylään, jonne pääsee köysirataa pitkin. Cairns sopii hyvin pienemmällä budjetilla matkustavallekin, sillä keskustassa on useita siistejä, mutta edullisia hostelleja. Kaupungista on vain tunnin ajomatka viehättävään, mutta pieneen Port Douglasiin, jossa odottavat pitkän rannan lisäksi golfkentät. Port Douglasin lähettyvillä sijaitsee myös mahtava Cape Tribulation, joka on yhdistelmä koralliriuttaa ja maailman vanhinta sademetsää.

Melbourne

Victorian osavaltion pääkaupunki Melbourne sijaitsee aivan Australian kaakkoisosassa, Yarrajoen suulla. Kaupungin tunnelma on hyvin elegantti. Sää on parhaimmillaan alkuvuodesta, kun taas kylmintä on heinäkuussa – tosin vaihtelevat sääolot saattavat toisinaan yllättää paikallisetkin. Melbournessa ja sen lähiympäristössä riittää tekemistä kaikenikäisille. Kaupunkiin on mukava tutustua raitiovaunun kyydissä. Jos käytössä on auto, kannattaa lähteä ajelulle rantaa myötäilevälle, kauniille Great Ocean Road -tielle tai hurauttaa Yarra-laakson viiniviljelmille. Phillip Island -saarelle on matkaa Melbournesta noin 140 kilometriä. Saaren luonnonpuistossa ja The Wild Life Parkissa voi ihailla esimerkiksi kenguruita, koaloja, pingviinejä ja vompatteja. Melbournesta käsin pääsee myös laivalla tai lentäen Tasmaniaan.

Phillip Islandin rannikkoa. (kuva: Chensiyuan CC-SA)

Phillip Islandin rannikkoa. (kuva: Chensiyuan CC-SA)

Sydney

New South Walesin osavaltion pääkaupunki Sydney sijaitsee Australian kaakkoisrannikolla. Kaupunki on muodostunut Port Jacksonin luonnonsataman ympärille. Kaksi Sydneyn kuuluisinta nähtävyyttä ovat ehdottomasti vuonna 1973 valmistunut, linjakas oopperatalo ja sen kupeessa oleva Sydney Harbour Bridge -silta. Oopperatalo on Australian oopperan sekä Sydneyn sinfoniaorkesterin ja teatterin kotitalo, joiden lisäksi rakennuksessa esiintyy aika ajoin myös vierailevia baletti- ja teatteriryhmiä. Valkoisesta marmorista rakennettu oopperatalo on Unescon maailmanperintökohde. Vuonna 1932 käyttöön otettu teräksinen holvisilta Sydney Harbour Bridge puolestaan on yli kilometrin pituinen maamerkki. Sydneyssa ranta- ja kaupunkielämä yhdistyvät saumattomasti. Lisää nähtävää tarjoavat puolestaan esimerkiksi läheiset Blue Mountains -vuoret ja Hunter Valleyn viinialueet.

Sydney Harbour Bridgen takana häämöttää oopperatalo. (kuva: Ian CC-SA)

Sydney Harbour Bridgen takana häämöttää oopperatalo. (kuva: Ian CC-SA)

Matkaan!

Australia kuuluu useammankin matkanjärjestäjän kohdevalikoimaan. Finnmatkojen TEMA-kiertomatkavalikoimassa on Australia – Down Under -kokonaisuus, Sydney taasen lukeutuu Tjäreborgin Flex-omatoimikohteisiin. Helin Matkat järjestää matkoja useisiin osavaltioihin ja esimerkiksi Tasmanian saarelle. Lisäksi Kaleva Travelin kautta voi varata matkan Brisbaneen, Cairnsiin ja Port Douglasiin, Melbourneen tai Sydneyyn. Majoitusvaihtoehtoja on edullisista hostelleista keskellä sademetsää oleviin, puumajoihin rakennettuihin kylpylöihin. Australiaan matkustettaessa tarvitaan viisumi, ja passin tulee olla voimassa koko matkan ajan.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Australia ja Uusi-Seelanti, Golf, Kaupunkilomat, Laskettelu, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti