Argentiina – tulista tangoa ja hyytäviä luontoelämyksiä

Argentiina – tulista tangoa ja hyytäviä luontoelämyksiä

Diego Maradonan kotimaa Argentiina tarjoaa muutakin kuin jalkapalloa ja tangoa. Monipuoliset luontoelämykset Iguassun vesiputouksista karuihin preeriamaisemiin ja vaellusretkiin vuoristossa piirtyvät unohtumattomina mieliin. Pihvejä ja viinejä rakastavalle maa on oikea unelmakohde. Rantalomailijoitakaan ei ole unohdettu: Mar de Platan kaupungissa odottavat tasokkaat rannat.

Eurooppalaisista polveutuva kansa

La Bocan alueen talot ovat kauniita ja värikkäitä. Kuva on Caminito-kävelykadulta. (kuva: Luis Argerich CC-BY)

La Bocan alueen talot ovat kauniita ja värikkäitä. Kuva on Caminito-kävelykadulta. (kuva: Luis Argerich CC-BY)

Argentiina sijaitsee Etelä-Amerikassa, ja sillä on rajanaapureinaan Bolivia, Brasilia, Chile, Paraguay ja Uruguay. Maa on jaettu 23:een maakuntaan ja yhteen liittopiiriin, jotka jakautuvat edelleen pienempiin hallinnollisiin yksiköihin. Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires on kiihkeärytminen, mutta samalla hyvin elegantti. Palermon kaupunginosassa on runsaasti puistoja ja järviä, viihtyisässä vanhassa kaupungissa eli Palermo Viejossa kauniita mukulakivikatuja kirjakauppoineen. Tangon pääpaikka La Bocan kuuluisa Caminito-kävelykatu on oiva paikka tehdä käsityö- ja taidelöytöjä. 400 kilometrin päässä Buenos Airesista sijaitseva Mar de Plata on suosittu rantalomakohde. Tasokas teatteritarjonta, tangoesitykset ja suuri merenkulkumuseo tarjoavat kuitenkin muitakin virikkeitä auringonpalvonnan lisäksi.

Liki 90 prosenttia argentiinalaisista polveutuu eurooppalaisista, pääasiassa italialaisista ja espanjalaisista. Alkuperäisväestön osuus on vain reilut 3 prosenttia. Argentiinan valtauskonto on katolilaisuus ja virallinen kieli espanja, vaikkakin merkittäviä kieliä ovat lisäksi italia, arabia, intiaanikieli ketšua ja saksa. Argentiinan rahayksikkö on Argentiinan peso. 

Andit ja maailman eteläisin kaupunki Ushuaia

Andit erottavat Chilen ja Argentiinan toisistaan. Niiden korkein huippu, kiipeilijöiden keskuudessa suosittu Aconcagua, kohoaa miltei seitsemän kilometrin korkeuteen. Maan eteläkärjessä oleva, kanjonien halkoma Patagonian alue on tärkeä laidunmaa, Koillis-Argentiinassa on taasen sademetsiä ja subtrooppista tasankoa sekä laaja savannialue Gran Chaco. Suurin osa argentiinalaisista asuu idän ja maan keskiosien pampa-alueella, sillä preeriat ovat maailman tuottavimpia maatalousalueita.

Maisemat Aconcagualta käsin ovat henkeäsalpaavan upeita. (kuva: Sergio Schmiegelow CC-SA)

Maisemat Aconcagualta käsin ovat henkeäsalpaavan upeita. (kuva: Sergio Schmiegelow CC-SA)

Argentiina kuuluu lähes kauttaaltaan lauhkeaan vyöhykkeeseen. Lämpötilaerot voivat kuitenkin olla suuria; Buenos Airesin keskilämpötila on päälle 20 astetta, kun taas Andeilla esiintyy paljon lumimyrskyjä ja ylhäällä on tavallisesti yli 20 astetta pakkasta. Argentiinassa ollessaan ei kannata sivuuttaa mahtavia, liki kolmen kilometrin levyisiä Iguassun vesiputouksia, jotka sijaitsevat Iguazún kansallispuistossa Argentiinan ja Brasilian rajalla. 

Maailman eteläisin kaupunki Ushuaia on luontonsa puolesta elämys. Kaupungista tehdään katamaraaniretkiä pingviini- ja merileijonasaarille. Kannattaa vierailla myös Tulimaan alueella sijaitsevassa Parque Nacional Tierra del Fuego -kansallispuistossa, jonne pääsee aikoinaan rangaistusvankien kuljetukseen käytetyllä El tren del fin del mundo -junalla. Kansallispuiston alueella on tarjolla paljon tekemistä ulkoilusta nauttiville: melontaa, kalastusta ja selkeästi merkittyjä kävelyreittejä. Ushuaiasta on mahdollista lähteä myös Antarktikselle suuntautuvalle laivamatkalle. Hyytävän sinisissä vesissä ui delfiinejä, valaita, hylkeitä ja pingviinejä, ja perillä tutustutaan ukrainalaiseen tutkimusasemaan. Mikäli haluaa käymään Antarktikselle, kannattaa tuleva matka huomioida jo kotona asuvalintoja tehdessään: kesän ylin lämpötila on 35 pakkasastetta.

Ushuaia on tunnettu etenkin kauniista luonnostaan. (kuva: Heretiq CC-SA)

Ushuaia on tunnettu etenkin kauniista luonnostaan. (kuva: Heretiq CC-SA)

Pihvilihaa ja viinejä

Mendozan viinialueisiin voi tutustua myös pyöräillen. (kuva: Turismo Baquía CC-SA)

Mendozan viinialueisiin voi tutustua myös pyöräillen. (kuva: Turismo Baquía CC-SA)

Argentiinalainen naudanliha on maailmankuulua. Pampalla kasvaneiden nautojen pihvilihasta valmistetaan monipuolisia herkkuja – kala- ja kasvisruokia ei ole juuri saatavilla. Espanjalaiset ovat tuoneet mukanaan ainakin tortilla-perunamunakkaan, ensaimada-viinerit ja churro-munkit. Italialaisista ruuista pizza, gnocchi-pasta eli  ñoquis ja farinata-leipä eli fainá ovat suosittuja. Maan eteläosissa syödään paljon lampaanlihaa. Argentiinalaiset viinit ovat korkeatasoisia, ja niistä suurin osa tuotetaan Mendozan maakunnassa. Mendozaan järjestetään eri pituisia viinitilaretkiä. 

Matkaan!

Matkatoimistot järjestävät matkoja etenkin Buenos Airesiin. Matkat ovat pääasiassa yksilöllisesti räätälöityjä, joten kohde sopii parhaiten omatoimiselle matkailijalle. Matkustaa voi ympäri vuoden, ja ainakin pääkaupunkiin suuntautuvat lennot on helppo varata itsekin esimerkiksi Finnairin kautta. Maan sisäiset lennot ovat suhteellisen kalliita, ja välimatkat pitkiä. Suositeltavaa onkin hyödyntää maan kattavaa bussiverkostoa, jolloin lomasta saa enemmän irti. Linja-autoissa on eri luokkia, joista parhaimmissa on tarjoilua, ja penkit saa muutettua sängyiksi. Majoitusvaihtoehtoja on laidasta laitaan, ja jo parilla kympillä voi löytää viihtyisän hostellihuoneen. Viisumia ei tarvita alle kolme kuukautta kestävällä matkalla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Etelä-Amerikka, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti