Åre – Pohjoismaiden suurin laskettelukeskus

Åre – Pohjoismaiden suurin laskettelukeskus

Åre on lähes kaikilla mittapuilla mitattuna Pohjoismaiden suurin laskettelukeskus. Åren helmi on tietenkin 1320 m korkuinen Åreskutan-tunturi. Rinteistä löytyy korkeuseroa noin 870 metriä ja niitä on kaikkiaan noin 90 kpl. Monipuolisuus on luonnollisesti yksi Åren valteista, sillä täällä on kokonaisia laajoja alueita esimerkiksi perheille ja vasta-aloittelijoille, ja toisaalta kokeneille taitaville laskijoille tai lumilautailijoille. Myös off-pisteitä löytyy todella runsaasti. Mm. Åreskutanin takaosa on yhtä suurta offaria.

Matkustaminen Åreen

Åreen pääsee joko lentäen, rautateitse tai maantietä pitkin. Årea lähin lentoasema on Östersundissa noin 90 km päässä Åresta. Åreen kulkee myös juna, mikä on hyvä vaihtoehto, mikäli haluaa matkustaa ilmastoystävällisesti.
Yleisin vaihtoehto Åreen on lähteä laivalla Tukholmaan joko Turusta tai Helsingistä. Tukholmasta Åreen on noin 640 km:n matka. Tukholmasta hyviä reittivaihtoehtoja on kaksi, joko rannikkoa pitkin Sundsvallin kautta tai sisämaan halki. Sisämaan reitti on hieman lyhyempi, mutta tie on huonompi, nopeusrajoitukset alhaisempia ja taukopaikkoja ja huoltoasemia harvakseltaan.

Paras aika matkustaa Åreen on maaliskuu. Helmikuussa tunturissa voi olla vielä varsin kylmää. Huhtikuun alkupuolella Åressa on toki usein keväisen aurinkoista, mutta etenkin alarinteet alkavat ilmojen lämmetessä kärsiä lumenpuutteesta. Lisäksi keväiset rinteet sohjoutuvat helposti. Maaliskuussa rinteet ovat hyvässä kunnossa, lunta on paljon, hissijonot kohtuullisia, eivätkä paukkupakkasetkaan häiritse.

Åren jykevät vuorimaisemat innostavat laskemaan

Åren jykevät vuorimaisemat

Duved, Tegefjäll, Åre ja Brörnen

Matkailukeskus Åre koostuu muutamasta erillisestä kylästä. Åren keskustasta noin 7 km itään sijaitsee vanha pieni kylä, Duved. Duvedin edustalla on korkeuseroltaan noin 320 m korkea rinne ja mm. 6 hengen mukava katettu tuolihissi.

Duvedin ja Åren keskustan välissä on Tegefjällin kylä, joka on puhdas lomakylä. Tegefjällin edustalla on noin 280 rinnettä ankkurihisseineen. Tegefjällin ja Duvedin välissä kulkevat ankkurihissit, joten liikkumiseen ei tarvita omaa autoa.

Åreskutanin rinteet ovat oma lukunsa. Upeimmat laskukokemukset ja pisimmät rinteet löytyvät täältä. Åreskutanin eturinteet, samaten kuin tunturin idänpuoleiset rinteet ovat kohtuullisen jyrkkiä, lähinnä punaisia rinteitä. Lapsiystävällisiä alueita ovat varsinkin Ullådalen ja Rödkulleområdet. Näille alueille pääsee myös autolla.

Åren itäpuolella sijaitsee Björnen-kyläalue. Etenkin Björnen on lapsiystävällinen alue, josta löytyy paljon helppoja rinteitä. Lapsiperheet voivat katsoa esim. Björnen tai Tegefjällin mökkivalikoimaa. Hintataso on myös alhaisempi kuin Åren keskustassa. Mikäli ottaa laskettelu ja/tai after ski -elämän vakavammin, kannattaa ehdottomasti asua Åren keskustassa, tai ainakin kävelyetäisyyden päässä siitä. Torin lähistöllä on useita laadukkaita ravintoloita sekä muutamia yökerhoja. Älä unohda ruotsalaista after skitä. After ski alkaa klo 14-15 paikkeilla mono after skillä ja jatkuu myöhemmin illalla alueen menomestoissa.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Laskettelu, Matkakohteet, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti