Aqaba – taianomaisia sukelluskohteita ja karua erämaata

Aqaba – taianomaisia sukelluskohteita ja karua erämaata

Aqaba on sekoitus perinteistä rantalomakohdetta ja Lähi-Idän kulttuurin ja historian tuomaa eksotiikkaa. Ei siis mikään ihme, että monet valitsevat tämän kameleja kuhisevan koralliriuttojen ympäröivän satamakaupungin, kun etsivät täydellistä sijaintia unohtumattomalle rantalomalle. Aqabassa voi halutessaan ottaa ihan rauhallisesti tai tutustua moniin paikallisiin aktiviteetteihin, sekä tehdä mielenkiintoisia retkiä lähiseuduille.

Satamakaupunki Punaisenmeren rannalla

(kuva: Rob CC-BY)

(kuva: Rob CC-BY)

Aqaba (suomen kielessä myös Akaba) on Jordaniassa Punaisenmeren rannalla sijaitseva satamakaupunki. Kaupungissa asuu noin 107 000 asukasta, mikä on Lähi-Idän totuttuihin lukuihin verrattuna melko vähän. Turismi tuo kaupunkiin kuitenkin joka vuosi niin paljon ihmisiä, että kaupungin väliluku moninkertaistuu.

Aqabaan kannattaa matkustaa silloin, kun kotimaassa on talvi. Alueella on todella lämmin ympäri vuoden ja kesäaikaan kaupungissa on suorastaan liian kuuma, kun lämpötila hipoo 40 astetta. Suomen talvikuukausina lämpötila Aqabassa on miellyttävän lämmin.

Henkeäsalpaavan kaunis Aqaba on kasvattanut suosiotaan lomakohteena

Kameli on tuttu näky Aqabassa (kuva: Mappo CC-BY-SA)

Kameli on tuttu näky Aqabassa (kuva: Mappo CC-BY-SA)

Punaisenmeren taianomainen Aqaba on nykyään yksi suosituimmista rantalomakohteista suomalaisten keskuudessa. Se on piristävä lisä perinteisiin rantalomakohteisiin eksoottisemman sijaintinsa vuoksi ja siksi yhä useammat valitsevatkin sen tuttujen etelän lomakohteiden sijaan. Naapurimaa Israel on vain kivenheiton päässä ja vastapäisen Eilatin kaupungin valot voikin nähdä iltaisin rannalla seistessään.

Aqaban kaupunki on kuvankaunis, joten ei ihme, että monet lähtevät sinne lomalle vain upeiden puitteiden vuoksi. Rantaviivaa reunustavat moniväriset koralliriutat ja hienoa hiekkaa löytyy silmänkantamattomiin. Lisäksi kaupunkia reunustavat upeasti jylhät vuoret.

Jordania on matkakohteena miellyttävä, koska maa ei kärsi levottomuuksista tai muista ongelmista, kuten monet lähistön valtiot. Asukkaiden elämä maassa on leppoisaa ja valtaapitäviä kunnioitetaan kapinoinnin sijaan. Aqabassa ei siis tarvitse pelätä mielenosoituksia tai muitakaan selkkauksia, vaan voi nauttia rauhallisesta rantaelämästä ja paikallisesta tunnelmasta.

Sukellusta koralliriutoilla ja vanhoilla hylyillä

Petran kalliokaupunki (kuva: Rantisi.lafe CC-BY-SA)

Petran kalliokaupunki (kuva: Rantisi.lafe CC-BY-SA)

Aqabaan lähdetään etsimään perinteistä rentoa tai aktiivista rantalomaa. Loman voikin halutessaan viettää valkeilla hiekkarannoilla maaten, mutta lisäksi tarjolla on erilaisia loma-aktiviteetteja. Erityisen suosittua lomailijoiden keskuudessa on sukellus, mikä tuskin yllättää ketään, joka on nähnyt Punaisenmeren kirkkaana hohtavan vedet. Muita mahdollisia aktiviteetteja ovat mm. vesihiihto ja vesiskootteriajelut.

Korallirutoilla asustaa jos jonkinmoisia mereneläviä, joten kiehtovaa tutkittavaa riittää vedenalaisessa maailmassa useaksi tunniksi. Ensikertalaista hämmästyttävät kaikki suolaisen veden pikkukalat ja suuremmat otukset, kuten valashait ja rauskut. Vesistä löytyy myös vanhoja hylkyjä, joita sukellusreissuilla on mahdollista päästä halutessaan tutkimaan. Suosittu hylky kuuluu uponneelle rahtialukselle Cedar Pride Wreckille. Koska Aqaba on suoranainen sukellusparatiisi, on sukelluskohteita tarjolla yli 30 erilaista.

Tarunhohtoinen Petra ja suuri erämaa Wadi Rum

Aqabassakin voi harrastaa kulttuuria ja historiaa, mitkä arabimaassa poikkeavat hyvin paljon länsimaisesta. Petran kalliokaupunki sijaitsee vain 100 kilometrin etäisyydellä Aqabasta, joten tätä Unescon maailmanperintökohdetta kannattaa ehdottomasti lähteä katsomaan. Petraan järjestetään jatkuvasti retkiä erityisesti juuri turisteille, joten mukaan pääsee helposti. Petrassa parasta antia ovat muinaiset temppelit ja hautaluolat, jotka vetävät sanattomiksi vaikuttavuudellaan.

Wadi Rumin erämaa on unohtumaton näky sellaiselle, joka ei ole koskaan nähnyt yhtä paljon hiekkaa ja karua maisemaa kerralla. Erämaassa pääsee katselemaan ympärilleen mm. jeeppisfareilla, jotka vievät matkailijoita ympäri alavaa ja autiota hiekkaseutua. Matkalla voi hyvin törmätä kamelikaravaaneihin.

Wadi Rumin erämaa (kuva: Jorge Láscar CC-BY)

Wadi Rumin erämaa (kuva: Jorge Láscar CC-BY)

Kameliratsastusta ja kevyttä shoppailua

Aqaban paikallinen turistiaktiviteetti on kamelilla ratsastus. Kaupungin asukkaille moinen kulkumuoto on arkipäivää, mutta länsimaiset moottoriajoneuvoihin tottuneet ovat innoissaan jollain muulla eläimellä kuin hevosella ratsastamisesta. Kameliretkille voi halutessaan lähteä oppaan kanssa ja tutkia Aqaban seutua hiljaksiin matkaa taittaen.

Shoppailuhalunsa turistin on helppo tyydyttää Aqaban keskusta-alueella. Vaikka kaupunki ei olekaan mikään varsinainen ostosparatiisi, on tarjolla kohtuuhintaisia vaateliikkeitä, sekä hyvin paljon paikallista käsityötä, taidetta ja erilaisia matkamuistoja, joista taatusti löytyy jotain mieleistä kotiin viemistä. Koska Israelin Eliatin kaupunki sijaitsee Aqaban vastarannalla, on tyypillistä, että turistit lähtevät naapurimaahan ostoksille.

Lähdössä matkalle Aqabaan

Aqaba on suomalaiselle helppo matkakohde, koska sinne pääsee lentäen vain viidessä tunnissa, eikä tarvitse tehdä lainkaan välilaskuja. Aikaeroakaan ei Suomeen nähden ole, joten matkailijan ei tarvitse kärsiä jet lagista. Aqaba on kuitenkin kaikkea muuta kuin sitä, mihin kotimaassa on totuttu, joten eksotiikkaa voi löytyä yllättävänkin läheltä. Aqabaan voi lähteä omatoimisesti tai pakettimatkalle sekä valmismatkoille äkkilähtötarjousten kautta. Suomesta järjestetään kohteeseen yhä enemmän valmiita matkoja.

Aqaban majoitustarjonta on varsin turistiystävällinen. Valittavana on runsaasti erilaisia hotelleja niin rannan tuntumassa kuin keskemmälläkin kaupunkia. Parhaat hotellit sijaitsevat yleisen mielipiteen mukaan rannoilla ja sieltä löytyvät erityisesti luksustason majoitusta tarjoavat vaihtoehdot. Myös edullisempaa majoitusta Aqabasta on helppo löytää, joten yöpyä voi kaikensuuruisilla matkabudjeteilla.

Aqabassa on helppo liikkua jalkaisin, koska varsinainen keskusta-alue ei ole järin suuri. Kauemmas halutessaan kannattaa ottaa taksi, joita kaupungin kaduilla liikkuu jatkuvasti. Jos haluaa vuokrata auton pidemmäksi aikaa, kannattaa harkita vaihtoehtona myös kuljettajan vuokraamista itse ajamisen sijaan.

Arabimaissa on suotavaa kunnioittaa maan omaa kulttuuria. Aqaban alueella tavat ovat modernisoituneet ja säännöt eivät ole niin tiukat, mutta omaan pukeutumiseen on silti hyvä kiinnittää huomiota ja muistaa sanonta ”maassa maan tavalla”.

Aqabassa kannattaa kiinnittää myös veden juomiseen ja suosia lähinnä pullotettua vettä.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Lähi-itä, Matkailu, Matkakohteet, Rantalomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti