Intohimoinen Andalucia

Intohimoinen Andalucia

Espanjan eteläinen maakunta Andalucia on yli 8 miljoonalla asukkaallaan myös maan väkirikkain. Andalucia on miellyttävä vierailukohde ympäri vuoden. Kesäkuukausina lämpötila saattaa tosin kohota melko kuumaksi (yli 40C), jolloin kannatta pysytellä merenrannikon viileydessä. Andalucia kattaa koko eteläisen Espanjan ja on pinnanmuodoiltaan hyvin vaihteleva. Pohjoisen Sierra Morena -vuoristo erottaa maakunnan keski-Espanjan tasankoalueesta. Tämän alapuolella sijaitsee ylänköalue (ylempi Andalucia) joka muuttuu mertakohden edettäessä alankovyöhykkeeksi (alempi Andalucia).

Juhlien Sevilla

Andalucian maakunnan pääkaupunki Sevilla on yksi Espanjan hurmaavimmista kaupungeista. Kiemurtelevat kapeat kadut, silmää hivelevä arkkitehtuuri, sydämelliset tavernat sekä ystävälliset ihmiset tekevät Sevillasta kaupungin, josta ei haluaisi lähteä pois. Ihmiset nauttivat ympärivuotisesta lämmöstä, tunteikas flamenco musiikki kaikuu kuppiloista ja vuotta värittävät juhlat houkuttelevat vierailijoita läheltä ja kaukaa. Katolisen kirkon vuoden kohokohta pääsiäisviikon (Semana Santa) kulkue on Sevillassa erityisen vaikuttava tapahtuma. Sevilla on vieläkin yksi nyttemmin laajasti paheksutun härkätaisteluperinteen vankkoja tyyssijoja, ja näytöksiä järjestetään säännöllisesti kaupungin kunnianarvoisalla areenalla, yli 400 vuotta vanhalla, Plaza de Toros de la Maestranzalla.

Härkätaisteluareenan urheat matadorit valmistautuvat

Härkätaisteluareenan urheat matadorit valmistautuvat

Rantakohteiden keskus Malaga

Malaga on monen suomalaisen tuntema kohde Espanjan etelärannikolla. Kaupunkiin on Suomesta hyvät yhteydet, sillä sekä Air Finlandilla että Finnairilla on suoria lentoja Malagaan. Malaga on värikäs ja elävä rantakaupunki sekä kuuluisan aurinkorannikon (Costa del Sol) keskus, josta tavoittaa mm. sellaiset suosikkikohteet, kuten Torremolinos, Benalmadena, Marbella sekä Fuengirola. Rantalomailun ohella kannattaa tutustua myös itse Malagaan, jossa on paljon upeita kirkkoja, eri tyylisuuntauksia edustavia kauniita rakennuksia sekä museoita, joista mainittavin kenties tunnetuimman malagalaisen, Pablo Picasson kotimuseo.

Merellinen Cadiz

Espanjan lounaisessa kulmassa lähellä Gibraltarin niemenkärkeä sijaitseva Cadiz, on viehättävä merenrantakaupunki sekä läntisen Euroopan vanhin jatkuvasti asuttu kaupunki. Cadiz sijaitsee kapealla meren saartamalla niemekkeellä, mikä tekee siitä ainutlaatuisen tiheään asutun. Kaupungin tunnelmallinen historiallinen keskusta rajautuu merestä kohoavien muurien väliin. Vanhan kaupungin kapeiden kujien verkostoa avartavat lukuisat viihtyisät aukiot, kuten Plaza de Mina sekä Plaza San Antonio. Cadiz on myös erinomainen kohde merenherkuista pitävälle kulinaristille, sillä kaupungin keittiö on tunnettu herkullisista kala- ja äyriäisruoistaan. Noin 100km:n päässä Cadizista vuoristomaisemissa sijaitseva Rondan kaupunki on hyvä päiväretkikohde. Kaupunki on tunnettu mahtavista maisemistaan sekä jykevästä 1700-luvulta peräisin olevasta sillastaan, joka yhdistää toisiinsa Guadalevin joen erottamat kaupungin kaksi eri puolta.

Granada ja Cordoba kuninkaiden kaupungit

Muita tutustumisenarvoisia kaupunkeja ovat Granada ja Cordoba. Granada oli aikoinaan viimeinen muslimien hallussa ollut kaupunki, jonka kristityn Kuningatar Isabelin joukot valloittivat. Kaupungissa sijaitsee monia kiinnostavia historiallisia kohteita. Näistä mainittavin on 1300-luvulta Nazari dynastian ajalta peräisin oleva palatsien ja puutarhojen muodostama kokonaisuus, Alhambra. Täällä sijaitsevat mm. loistelias kesäpalatsi Generalife sekä Kaarle viidennen palatsi, joka on yksi espanjalaisen renesanssin mahtavimpia taidonnäytteitä. Kaupungin muita nähtävyyksiä ovat mm. kuninkaallinen katedraali, jossa ovat haudattuna Kuningatar Isabel sekä hänen miehensä Ferdinand, La Cartujan luostari sekä monet muut muslimien aikakauden Granadalle tyypillisen Mudéjar -tyylin rakennukset ja pyhätöt.

Alhambra on mahtava muinaisten kuninkaiden palatsi

Alhambra on mahtava muinaisten kuninkaiden palatsi

Cordoba on keskiaikaisen Cordoban kalifaatin historiallinen pääkaupunki, joka oli aikanaan Euroopan, ellei jopa koko maailman, suurin kaupunki sekä yksi kehittyneimmistä poliittisista, taloudellisista sekä kulttuurielämän keskuksista. Tuon ajan arkkitehtuuria voi edelleen ihastella Cordoban vanhassa kaupungissa, jonka rakennukset ja monumentit ovat hyvin säilyneitä. Muslimien valtakaudelta on myös peräisin Cordoban mahtipontinen katedraali, joka tunnetaan nimellä El Gran Mezquita, eli suuri moskeija. Paikalla sijaitsi alunperin kristitty kirkko, jonka eräs muslimi osti, rakennuttaen paikalle islaminuskoisten pyhätön. Kristittyjen palattua valtaan myös moskeija muutettiin roomalaiskatoliseksi katedraaliksi.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti