Aleksandria – kaupunki idän ja lännen välissä

Aleksandria – kaupunki idän ja lännen välissä

Perustajansa Aleksanteri Suuren mukaan nimetyllä Aleksandrialla on takanaan vaiheikas menneisyys. Muistutuksena historiastaan eurooppalaisten ja aasialaisten kauppamiesten kohtaamispaikkana Alexandria on personaallinen sekoitus itää ja länttä. Välimeren rannikolla Egyptissä sijaitseva kaupunki on paitsi kulttuurielämysten mekka, myös täynnä suurkaupungin tenhoa, upeita hiekkarantoja ja itämaista tunnelmaa. Saman päivän aikana voi lekotella rannalla, ihastella pilvenpiirtäjiä, käyskennellä rauhallisissa puistoissa ja seikkailla itämaisissa basaarikortteleissa.

Faroksen majakasta linnoitukseksi

Tyylikkään rantabulevardi Cornichen varrella on lukuisia hienostohotelleja ja mahtava kasino, ja katua pitkin onkin mukava kuljeskella näkymistä nauttien. Aleksandriasta ei voi puhua mainitsematta Faroksen majakkaa, joka lukeutuu maailman seitsemän ihmeen joukkoon. Majakka sijaitsi nimensä mukaisesti Faroksen saarella, Aleksandrian edustalla, ja sen rakennutti Aleksanteri Suuren armeijan komentaja. Majakka tuhoutui 1300- ja 1320-luvuilla sattuneissa maanjäristyksissä. Mamelukkisulttaani Qaitbey rakennutti vuonna 1498 majakan paikalle, rantakadun länsipäähän, nimeään kantavan Qaitbeyn linnoituksen. Paikalliset tapaavat viettää alueella vapaa-aikaansa.

Corniche-rantabulevardi (kuva: David Lisbona CC-BY)

Corniche-rantabulevardi (kuva: David Lisbona CC-BY)

Pompeiuksen pilari ja mahtavat Kom el Shoqafan katakombit

Karmous-kaupunginosassa sijaitseva Pompeiuksen pilari on punagraniittinen, lähes 30 metriin kurkottava pylväs, jota vartioi kaksi sfinksiä. Pilari rakennettiin Rooman keisari Diokletianuksen muistolle, ja se on ainoa säilynyt jäänne Serapiksen temppelistä. Samaisessa kaupunginosassa, kävelymatkan päässä Pompeiuksen pilarista, ovat myös Kom el Shoqafan katakombit, jotka muodostavat monitasoisen labyrintin. Katakombit sisältävät kymmeniä pilarein, patsain ja uskonnollisin symbolein koristeltuja hautakammioita, joissa yhdistyy muun muassa faaraoiden aika ja kreikkalainen tyyli.

Montazan palatsi ja moderni Bibliotheca Alexandrina

Paikalliset kehuvat Montazan palatsia maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, eikä suotta: paikka on täynnä ylellisen, kuninkaallisen elämän loistoa. Egyptin kuningas Faruq lähti 50-luvulla palatsin satamasta huvijahdillaan maanpakoon mukanaan toinen vaimonsa Narriman Sadek. Palatsirakennus toimii nykyään museona, ja alueella on myös valtava puutarha, hotelli ja Faruqin käytössä ollut uimaranta.

Montazan palatsin puutarha (kuva: Daniel Mayer CC-SA)

Montazan palatsin puutarha (kuva: Daniel Mayer CC-SA)

Aleksandrian kirjasto oli aikoinaan maailman suurin kirjasto, ja siellä vaikuttivat useat tunnetut älyköt. Alkuperäinen kirjasto tuhoutui yli tuhat vuotta sitten, mutta vuonna 2002 saatiin valmiiksi entisen kirjaston paikalle rakennettu kirjasto ja museo Bibliotheca Alexandrina. Norjalaisen arkkitehtitoimiston suunnittelema rakennus on kiehtova yhdistelmä lasikattoja, vesialtaita, värivaloja, veistoksia ja kävelysiltoja.

Bibliotheca Alexandrina (kuva: w:es:Usuario:Barcex CC-SA)

Bibliotheca Alexandrina (kuva: w:es:Usuario:Barcex CC-SA)

Sukellusretki Kleopatran palatsin raunioille

Rantaa Aleksandriassa (kuva: nomo/michael hoefner CC-SA)

Rantaa Aleksandriassa (kuva: nomo/michael hoefner CC-SA)

Sukeltamista harrastavilla on tarjolla ainutlaatuinen tilaisuus: Kleopatran palatsin raunioille on mahdollista päästä sukeltamaan noin sadan euron suuruista maksua vastaan. Sukellusretkeä varten tarvitaan lupa arkeologiselta osastolta, ja sen saaminen voi viedä pitkäänkin. Lupaa kannattaakin tiedustella jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Veden alta käsin voi ihailla myös Faroksen majakan raunioita.

Paljastavissa asuissa ei kannata liikkua ranta-alueen ulkopuolella, sillä huolimatta kansainvälisyydestään Aleksandria on edelleen hyvin konservatiivinen kaupunki. Kulttuurieroista johtuen naiset uivat harvoin Egyptissä, ja uinti tapahtuu aina peittävissä asuissa. Naispuolisten matkailijoiden onkin hyvä varautua tuijotukseen ja varmistaa, onko rannalla sallittua uida bikineissä.

Matkaan!

Aleksandriaan matkustaminen Suomesta käsin voi tuottaa päänvaivaa. Kohde on välillä ollut Finnmatkojen valikoimissa, mutta tällä hetkellä muut matkatoimistot eivät tee sinne suoria matkoja, kaupunki on ainoastaan yksi kiertomatkojen pysähtymispiste. Helpointa onkin varata ensin lennot esimerkiksi Kairoon ja etsiä sieltä edelleen jatkoyhteys. Päärautatieaseman lähellä, Kom el Dikkassa, liikkuva voi ihailla hyvin säilynyttä, sattumalta rakennustöiden yhteydessä löytynyttä roomalaista amfiteatteria ja hienoja mosaiikkeja.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Afrikka, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti