Alanya – aurinkoa vuorten kupeessa

Alanya – aurinkoa vuorten kupeessa

Lomamatkan tarkoitus on useimmiten viettää rentouttavaa aika miellyttävässä seurassa ja paikassa, ilman suurempia hankaluuksia tai murheita. Näihin kriteereihin sopii erinomaisesti Turkin etelärannikolla Antalyan lahdella, ”Turkin Rivieralla” sijaitseva Alanyan kaupunki. Hyvät yhteydet, kaksi pitkää hiekkarantaa, erinomainen turkkilainen ruoka ja juoma sekä loistava palvelu takaavat Alanyan-matkaajalle nautinnollisen loman.

Alanyan hiekkarannat linnoituksen suojassa (kuva: Pan Camel CC BY-SA)

Kaupunki vuorten syleilyssä

Alanyan kaupunki sijaitsee Antalyan maakunnassa, Välimeren rannalla, lahden pohjukassa, ja muista suunnista sitä ympäröivät Taurusvuoret, jotka tarjoavat upeat raamit historialliselle kaupungille. Kaupunkia halkoo kivikkoinen niemi, joka pistää terävästi ulos merelle. Niemen kärjessä sijaitsee Alanyan tunnetuin maamerkki, Kale-linnoitus, ja niemi onkin näyttävä paikka ihailla kaupunkia, sillä sen korkein kohta kohoaa jopa 250 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Kaupungin ympärillä vuorilla on mahdollisuus tutustua kahteen varsin mielenkiintoiseen luonnontieteelliseen kohteeseen: Damlataş- ja Dim-tippukiviluoliin, joista jälkimmäinen on todella laaja, jopa maailman kolmanneksi pisin tippukiviluolasto. Luolissa lämpötila on pysyvästi melko korkea ja suhteellinen kosteusprosentti jopa yli 95%, eikä niitä välttämättä suositella ahtaanpaikankammoisille, mutta seikkailunhaluisille kylläkin.

Laskeuduttaessa Taurusvuorilta alas kohti Alanyaa kiinnittyy katse ensimmäisenä kahteen todella pitkään hiekkarantaan. Niistä kaupungin länsipuolella sijaitseva on nimeltään Kleopatra-ranta, ja itäistä, jopa 15 kilometriä pitkää hiekkarantaa kutsutaan nimellä Keykubat.

Helppoa rantaelämää Alanyassa

Alanyan kaupunki ja turkoosi meri (kuva: Timo CC BY-SA)

Alanyan kahdella hiekkarannalla on todella helppo viihtyä, sillä turistia suosivat paitsi otolliset maantieteelliset olosuhteet, myös paikallisten yrittäjien erinomainen asiakaspalvelu. Rantoja reunustavilla bulevardeilla on runsaasti baareja, joissa myyjät puhuvat erinomaista englantia ja maksuvälineenä käy useimmiten euro. Rantabaareissa juomien hinnat saattavat kuitenkin aluksi tuntua korkeilta, mutta se johtuu siitä, että paikalliseen tapaa kuuluu tinkiä rajusti: myyjä aloittaa korkealla hinnalla ja asiakas tarjoa pikkuhiluja, kunnes kohdataan hinta, jota korkeampaa asiakas ei enää suostu maksamaan, ja raikas virvoke vaihtaa omistajaa.

Itäisen ja läntisen rannan välillä on helppo liikkua, sillä etäisyys on vain noin kilometri, ja rannat sijaitsevat aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Etäämmällä sijaitsevilta hotelleilta pääsee rannalle Dolmuş-pikkubusseilla, joiden kyyti on varsin edullista. Kaupungissa voi myös liikkua taksilla, jolloin hinta kannattaa katsoa mittarista, sillä kuskien omissa tarjouksissa on usein reippaasti tinkimisvaraa, kuten asiaan kuuluu. Toisaalta myös kävelyetäisyydet ovat lyhyet tiiviissä kaupungissa, ja useimmat hotellit sijaitsevat hyvin lähellä keskustaa.

Historialliset kohteet antavat kaupungille kasvot

Alanyan linnoitus kohoaa 250 metriä merenpinnasta (kuva: Robin & Bazylek CC BY)

Alanyan kaupungin historia juontaa juurensa jo antiikin aikoihin, vuosille ennen ajanlaskun alkua, joten historiallista nähtävää kaupungissa ja sen lähistöllä riittää monelta eri vuosisadalta. Kuten yllä jo mainittiin, on kaupungin ehdottomasti näyttävin kohde Alanyan linnoitus, eli Kale, joka sijaitsee korkealla niemekkeellä kaupungin edustalla. Linnoitusta ympäröivät korkeat vallit, ja sen huippukohdalta, yli 250 metriä merenpinnan yläpuolelta, aukeavat upeat näkymät aavalle merelle ja mantereen puolella Alanyan kaupunkiin. Linnoituksen ensimmäiset osat ovat peräisin jo roomalaisten ajoilta, mutta nykymuotoonsa se kohosi pääosin keskiajalla, 1200-luvulla, jolloin myös kuuluisa Punainen Torni rakennettiin.

Kızıl Kule, eli Punainen Torni on linnoituksen suurin torni niemen tyvessä, sataman lähellä. Satoja vuosia vanha 33 metriä korkea punatiilinen torni on näyttävä maamerkki, ja siellä sijaitsee myös etnografinen museo, joten paikka on käymisen arvoinen. Torniin, kuten linnoitukseenkin, on erillinen pääsymaksu. Sen lähellä sijaitsee myös Tersane, keskiajalta peräisin oleva kuivatelakka, joka on myös mielenkiintoinen erityisesti arkkitehtuurinsa vuoksi.

Mikäli matkaaja kaipaa keskiaikaa varhaisempaa historiaa,  järjestetään Alanyasta myös retkiä läheiseen Aspendosin rauniokaupunkiin. Tämä antiikin aikana, ajanlaskun alun molemmin puolin kukoistanut kaupunki on säilynyt upeasti, ja siellä sijaitsee myös vaikuttava amfiteatteri. Aspendos sijaitsee Alanya-Antalya –tien puolivälissä.

Basaarien eksotiikkaa ja turkkilaisia mausteita

Alanyassa on isot basaarialueet, joista voi löytää vaihtelua katukauppojen valikoimille. Basaareissa asioiminen on vilkasta ja sosiaalista, sillä kauppiaat kertovat tuotteistaan vuolaasti ja tinkiminen on välttämätön osa ostotapahtumaa. Isoimmat basaarit sijaitsevat Atatürk Caddesi –pääkadun molemmin puolin, ja tarjoavat laajan valikoiman ruokaa, mausteita ja vaatteita. Paikallisia vaatteita voi ostaa basaarilta pyytäessä turkkilaisia merkkejä, tai teettää räätälillä, joita kaupungissa on useita.

Ruokaa voi tietysti basaarien ohella ostaa myös ravintoloista, joissa palvelua saa englanniksi ja joskus saksaksi, ja toisinaan voi kuulla myös suomenkielisen tervehdyksen. Paikallinen ruoka on todella maukasta ja rakentuu pitkälti kebabin pohjalle, ja makeannälkäisille voi suositella paikallista erikoisuutta baklavaa. Paikallinen olutmerkki Efes on raikasta ja edullista, mutta rantabaareissa siitä on muistettava tinkiä.

Turkin Alanya on kaiken kaikkiaan todella matkailijaystävällinen ja edullinen kaupunki, jossa varmasti riittää tekemistä, mutta myös joutenolo on sallittua ja ennen kaikkea helppoa.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet, Rantalomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti