Airbnb – kokemuksia ja opas

Airbnb – kokemuksia ja opas

Airbnb on uudenlainen palvelu, joka tuo vaihtelua perinteiseen hotellimajoitukseen. Palvelun ideana on, että ihmiset ympäri maailman ryhtyvät majoittajiksi ja muualta tulevat matkailijat löytävät mielenkiintoisia ja erilaisia yöpyspaikkoja matkakohteestaan. Sekä majoituksen etsiminen että majoittajaksi ilmottautuminen käyvät kätevästi Airbnb:n omien sivujen kautta.

Airbnb on erinomainen tapa tutustua maailmaan toisella tavalla niin vierailijan kuin majoittajankin näkökulmasta. Majoitusta tarjotaan lähes 200 eri maassa ja käytännössä vain mielikuvitus on rajana. Majapaikkana voi toimia henkilön koko asunto tai yksittäinen huone. Mikä parasta, majoitus voi kuitenkin olla melkein mitä tahansa muutakin, kuten huone linnassa, iglu tai puumaja matkakohteesta riippuen. Tarkoitus on luoda majoittumisesta unohtumaton elämys.


Saat tästä 20 euroa ensimmäiseen Airbnb varaukseesi >>

Vierailijan opas

airbnb-katu

Vierailijalla ja majoittajalla on kummallakin oikeuksia, vastuuta ja velvollisuuksia ennen matkaa ja sen aikana. Näistä asioista huolehtiminen takaa sen, että Airbnb on kummallekin mahdollisimman miellyttävä kokemus.

Näin varaat majapaikan

Majapaikan varaaminen Airbnb:n kautta on äärimmäisen helppoa. Hakuvaiheessa tarvittavat tiedot ovat matkakohde ja matkustuspäivät. Hakua on helppo rajata omien toiveiden mukaan: voit etsiä tietyn hinnan, majoitustyypin tai sijainnin perusteella.

Toisinaan matkailija tahtoo tutustua majoittajaansa, jolloin hakuvaiheessa on mahdollista valita pelkkä huone. Jos haluat puolestaan koko huoneiston käyttöösi, valitse tällainen hakuvaihtoehto.

Oma profiili on vierailijalle erittäin tärkeä, sillä se antaa majoittajille tietoa siitä, millainen vieras kohteeseen olisi mahdollisesti tulossa. Kun olet valinnut mieleisesi kohteen, voit lähettää kohdetta koskevan varauspyynnön. Tämän jälkeen majoittaja voi halutessaan kysyä lisäkysymyksiä tai suoraan joko vahvistaa tai hylätä pyynnön. Varauspyynnöstä tulee vahvistus sähköpostilla.

Airbnb tarjoaa myös mahdollisuuden yhteydenottoon, jolloin vierailija voi esittää esimerkiksi kysymyksiä majoituskohteesta tai matkakohteesta ennen varauspyynnön lähettämistä.

Jos majoittaja ei ole sen enempää kiinnostunut mahdollisen vierailijan taustoista, on varaajan käytössä myös pikavaraus-toiminto. Jos tätä käytetään, vahvistetaan majoituskohteen varaus heti.

Käytännönasiat matkakohteessa

Ennen matkakohteeseen saapumista on tärkeä sopia oman Airbnb-majoittajan kanssa käytännönasioista, jotka liittyvät sisäänkirjautumiseen ja avainten noutoon. Oma Airbnb-henkilötietosivu on olennainen työkalu varauksen jälkeen, sillä sieltä vierailija voi helposti tehdä muutoksia ja näkee samalla kaikki tärkeät tiedot varauksesta.

Matkan aikana on tärkeä muistaa, että on vieraan ihmisen kodissa. Majoituspaikkaa tulee siis kohdella sen mukaisesti ja muistaa, että joku asuu siellä. Omat jäljet on kohteliasta siivota ja toisen omaisuudesta on syytä pitää huolta. Yhteiset pelisäännöt kannattaa sopia aina etukäteen majoittajan kanssa, jotta kumpikin osapuoli voi olla huoletta koko vierailun ajan.

Paras tapa edetä matkalla on ottaa matkasta kaikki irti ja pitää hauskaa, sekä tutustua uusiin ihmisiin, kuten mahdollisesti paikalla olevaan majoittajaan. Osa Airbnb:n viehätystä on mahdollisuus saada majoituskohteiden kautta uusia ystäviä ja nähdä ja kokea ulkomaan matkakohteet aivan eri tavalla. Avoimmuus ja huomaavaisuus kannattavat ja kantavat pitkälle vielä jälkeenkin päin. Jos annat itsestäsi hyvän kuvan vierailijana, muutkin ottavat sinut mielellään luokseen asumaan.

Kirjoita arvostelu

Matkan jälkeen kannattaa hyödyntää mahdollisuutta kirjoittaa arvostelu matkakohteesta ja majoituksesta. Näin muut samaan kohteeseen suuntaavat voivat saada vinkkejä ja innostua majoittumaan samaan kohteeseen. Kannattaa toki myös muistaa, että samalla lailla majoittajalla on oikeus kirjoittaa arvostelu vieraastaan.

Kokeile Airbnb:tä nyt


Saat 20 euroa ensimmäiseen Airbnb varaukseesi tästä.

airbnb-talo

Majoittajan opas

Airbnb toimii sitä paremmin, mitä useampi ihminen ympäri maailman rohkaistuu ryhtymään majoittajaksi. Oman majoituskohde voi olla mitä tahansa vaatimattomasta kerrostaloasunnon huoneesta merenrantahuvilaan ja kaikkea siltä väliltä.

Kohteen ilmoittaminen

Oman majoituskohteen ilmoittaminen palveluun on täysin ilmaista ja onnistuu kätevästi suoraan Airbnb:n sivujen kautta. Tärkeintä on, että olet majoittajana oikeasti valmis vastaanottamaan vieraita.

Oman kohteen tarkka kuvaus on tärkeää, koska yleensä sen kuvauksen perusteella mahdolliset vierailijat päättävät ottaa yhteyttä juuri tiettyyn kohteeseen. Oleellista on, millaisia asioita majoittaja painottaa ilmoituksessaan ja se yleensä myös ohjaa sitä, minkä tyyppiset ihmiset kyseiseen paikkaan ovat halukkaita majoittumaan. Monille on esimerkiksi tärkeää, onko kohteessa ilmainen Wi-Fi-yhteys ja millaisia nähtävyyksiä kyseisellä alueella on.

Hyvälaatuiset kuvat täydentävät ilmoituksen ja tekevät siitä mielenkiintoisen ja helposti lähestyttävän. Kuvien on tärkeä olla informatiivisia. Jos ei itse koe olevansa riittävänä hyvä ottamaan oikeantasoisia valokuvia, voi Airbnb:n kautta saada ilmaisen kuvauksen kohteeseen useimmilla alueilla. Pyynnön voi lähettää palvelun nettisivuilla.

Jokainen majoittaja saa itse päättää kohteensa hinnan ja varattavuuden. Hinnoittelussa voi asettaa useampia hintoja, esimerkiksi hinnan per yö ja erikseen vaikka viikonloppuhinnat. Omaa kalenteriaan pystyy päivittämään aina sitä mukaa, kun tietää, miten kohde on varattavissa. Kalenterin päivittäminen kannattaa, koska näin potentiaaliset vieraat näkevät, koska kohteeseen sopisi majoittua.

Varauspyynnöt

Majoittajan on mahdollisuus valita, kuinka hän haluaa vastata majoituspyyntöihin. Jos majoittaja haluaa varauksen olevan mahdollisimman yksnkertaista, voi hän hyödyntää pikavarausta, jolloin tietyt vieraat saavat varata kohteen ilman majoittajan erillistä hyväksyntää.

Monet majoittajat haluavat kuitenkin tietää tarkkaan, millaisia ihmisiä heidän majoituskohteeseensa on tulossa ja siitä syystä majoittajalla onkin mahdollisuus vastata jokaiseen varauspyyntöön erikseen. Majoittaja voi ennen vahvistusta kysyä vieraalta lisäkysymyksiä.

Tee kodistasi vieraanvarainen

Airbnb:n tarkoitus on tehdä majoittumiskokemuksesta mahdollisimman miellyttävä sekä majoittajalle että vieraalle. Siinä missä vieraan on syytä huolehtia omasta käytöksestään ja siisteydestään kohteessa, on majoittajalta kohteliasta tehdä kohteesta miellyttävä ja majoittumiskelpoinen ennen kuin vieraat saapuvat.

Kohteen tulisi olla siisti, kun vieraat saapuvat ja on majoittajalta huomaavaista varmistaa, että kohteesta löytyvät kaikki tarvittavat perusasiat, jotka tekevät oleskelusta mahdollisimman mukavaa. Jos kohteen kuvauksessa on esimerkiksi luvattu hiustenkuivain tai puhtaat pyyhkeet sänkyihin, on majoittajan velvollisuus varmistaa, että nämä toteutuvat. Nyrkkisääntönä on, että vierailijan pitäisi voida tuntea saapuvansa kotiin.

Sovi saapumisjärjestelyistä etukäteen

On sekä vieraan että majoittajan vastuulla sopia käytännönasioista ennen vierailua. Airbnb:llä on erityinen viestijärjestelmä juuri sitä varten, että asioiden sopiminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Avainjärjestelyt ja saapusaika onkin syytä sopia hyvissä ajoin ennen vieraan saapumista. Monet majoittajat ovat mielellään vieraitaan vastassa, jolloin erillistä avainten jättämistä tiettyyn paikkaan ei tarvita.

Ole tavoitettavissa

Vierailijan kannalta on erittäin tärkeää, että hän saa yhteyden majoittajaansa tarvittaessa. Tästä syystä vieraalle kannattaa antaa puhelinnumero, josta majoittajan saa kiinni ennen matkaa ja matkan aikana, ellei majoittaja sitten ole paikalla vieraan ollessa kohteessa.

Monissa tapauksissa majoittaja tahtoo olla osa vierailijan matkakokemusta. Osa Airbnb:n viehätyksestä perustuukin siihen, että kumpikin osapuoli voi tutustua uusiin ihmisiin. Majoittaja voi halutessaan esimerkiksi tarjoutua matkaoppaaksi kohteessa tai suositella vieraalleen paikkoja, joissa kannattaa käydä.

Kirjoita arvostelu

Arvostelut ovat olennainen osa Airbnb:n käyttöä ja niistä hyötyvät niin majoittajat kuin vierailijatkin. Kumpikin osapuoli voi kirjoittaa arvostelun majoittamisesta ja näin muut Airbnb:n käyttäjät pääsevät näkemään aitoja kokemuksia ja käytännön vinkkejä omia majoituksiaan varten.

Majoitustakuu kaikille majoittajille

Monet varmasti ajattelevat, että vieraan majoittaminen kotiin on toisinaan riskialtista. Tästä syystä Airbnb tarjoaakin majoittajille aina 700 000 euron suuruisen majoitustakuun, joka kattaa omaisuusvahingot ja muut vahingonkorvaukset kyseiseen summaan asti.

Majoitustakuu ei ole kuitenkaan sama asia kuin vakuutus, eikä se kata mm. näitä asioita: lemmikkieläimet, arvopaperit, henkilökohtainen vastuu.

Ryhdy majoittajaksi nyt


Saat 20 euroa ensimmäiseen Airbnb varaukseesi tästä.

Airbnb – yleiset vinkit

airbnb-rantatalo

Yhteisöllisyys on voimakas osa Airbnb-palvelua. Kaikkien Airbnb majoittajien ja vieraiden kannattaakin ottaa osaa Airbnb yhteisöön. Yhteisö on paras linkki muihin Airbnb käyttäjiin ja sitä kautta voi lukea muiden kokemuksia ja vinkkejä niin vierailijan kuin majoittajankin näkökulmasta.

Airbnb on erinomainen vaihtoehto perinteiselle hotellimajoitukselle, koska se tarjoaa vaihtelua ja lisäksi monissa tapauksissa majoitus tulee paljon edullisemmaksi kuin perinteinen hotelli. Palvelun käyttö on todella joustavaa, koska jokainen vierailija pystyy itse määrittämään ne kriteerit, joiden perusteella tahtoo löytää majapaikan ja majoittaja puolestaan pystyy itse vaikuttamaan siihen, millaisia ihmisiä kohteeseen majoittuu.

Luottamus on erittäin tärkeä osa Airbnb:n käyttöä, sillä osapuolina on kaksi toisilleen ennestään tuntematonta ihmistä. Kun molemmat osapuolet ottavat vastuun omasta osuudestaan ja suhtautuvat kokemukseen avoimesti, on lopputulos paras mahdollinen. Kommunikointi toisen osapuolen kanssa varauksesta majoituksen loppuun asti onkin erittäin tärkeä tekijä onnistuneen kokemuksen kannalta.

Matkalinkit


Aihe: Hotellit, Matkailu




3 Kommenttia. Haluatko jakaa matkavinkin tai kokemuksen?

  • Jukka L sanoo:

    Ihan hyviä kokemuksia Airbnb -palvelusta. Barcelona, Berliini ja New York testattu. Kaikissa sai hotellimajoitusta halvempaa ja parempaa majoitusta jo kahdelle hengelle, mutta paras kun ihmisiä on kolme tai enemmän, jolloin kaikki pääsevät samaan kämppään ja saa usein yhden ”hengailuhuoneen” eli olohuoneen ja lisäksi vielä keittiön jne. Vinkki omista airbnb kokemuksista: kannattaa etsiä spesiaalikämppiä, jotka sisustettu uniikista tai on tosi hienot näkymät. Niitä löytyy yllättävän edullisesti, kun varaa ajoissa 🙂

  • anna sanoo:

    Ollaan vuokrattu omaa kämppää pari kertaa. Vieraat ovat olleen fiksuja ja todella mukavia tuttuvuuksia. Mentiin itseasiassa yksille kämppämme vuokraajille vuorostamme vierailulle. Airbnb on siitä hyvä, että näkee suoraan mitä kokemuksia vuokralaisista on muilta. Lisäksi oman ilmoituksen profiiliin kannattaa kirjoittaa mahdollisimman tarkka kuvaus ja myös kertoa milloin rakennuksessa on hiljainen aika jolloin ei saa syntyä melua.

  • Jukka sanoo:

    Haluan jakaa kokemukseni Airbnb palvelusta. Olin työmatkalla USA:ssa ja vuokrasin asunnon Airbnb:n kautta. Asuin talossa ensin 165 yötä hintaan 105€ / yö. Projektini kuitenkin jatkui siten, että jatkoin vuokraustani 13 päivää lisää. Kun uusin tätä vuokrasopimusta, oli hinta pompsahtanut 137€ yöltä. Olin huolimaton myönnän sen etten huomannut hyväksyessäni tuota jatkoa, että Airbnb oli korottanut takautuvasti myös tuon jo maksamani 105€ / yö hinnan 137 €/yö hinnaksi. Kun huomasin tämän yritin saada korjausta aikaiseksi Airbnb:ltä, mutta he eivät suostuneet maksamaan minulle takaisn mitään, perustuen siihen väiteeseen, että olen hyväksynyt heidän hintansa. Hyväksyn täysin että hinta oli korkeampi tuon viimeisen 13 päivän aikana mutta en sitä että jo maksamaani vuokraa korotetaan takautuvasti. Vuoran antaja oli halukas palautamaan tuon ylimääräisen vuokran minulle, mutta Airbnb ei suostunut tähän, koska siinä tapauksessa menettäisivät muutaman ylimääräisen satasen välityspalkkiotaan. Uskomatonta ahneutta, Airbnb teki virheen ja niin tein minäkin kun hyväksyin tuon virheen, mutta sitä en ymmärrä että miksi Airbnb ei vaivaudu korjaamaan tekemäänsä virhettä. VAROITUS älkää tehkö samaa virhettä kuin minä, vaan tarkastakaa aina hinta ennen kuin painatte hyväksyn nappulaa. Tämä virhe maksoi minulle kokonaisuudessaan 5 940 USD!!! Ja korostan että vuokran antaja oli halukas palauttamaan ylimääräiset rahat, mutta Airbnb ei. Yllä olevaan kokemukseen perustuen, EN KOSKAAN enää tule käyttämään Airbnb:n palveluita. Muutenkin olen pettynyt Airbnb:n palveluihin siinä suhteessa ettei netistä löydy mitään asiakaspalvelu puhelinnumeroa jolle voi soittaa esim. laskutusasioissa.

Lisää matkailuvinkki / kommentti