Ahvenanmaa – maailman kaunein saaristo

Ahvenanmaa – maailman kaunein saaristo

Ahvenanmaan valttikortteja ovat kiinnostavan historian ohella upea, ainutlaatuinen luonto, hyvät harrastusmahdollisuudet ja herkullinen saaristolaisruoka. Lyhyiden välimatkojen ansiosta muutaman päivän lomallakin ehtii nähdä ja kokea paljon. Monien mielestä Ahvenmaalla vallitsee myös ainutlaatuinen rauha ja kiireetön ilmapiiri. Lähde lähimatkalle maakuntaan, jossa tunnet olevasi melkein ulkomailla!

Suomen ja Ruotsin välissä

Ahvenanmaan saariryhmä sijaitsee Suomen ja Ruotsin välissä, Ahvenanmeren itä- ja Selkämeren eteläpuolella. Ahvenanmaa on Suomen maakunta, jolla on kuitenkin itsehallinto. Niinpä sillä on esimerkiksi oma lippu ja postilaitos. Ahvenanmaan maakuntaan lasketaan kuuluvaksi miltei 6800 saarta ja luotoa, mutta niistä vain kuutisenkymmentä on asuttuja. Saarista suurin on Manner-Ahvenanmaa eli Ahvenanmanner, ja sillä sijaitsee myös maakunnan ainoa kaupunki Maarianhamina. Osalle saarista pääsee siltaa pitkin Manner-Ahvenanmaalta.

Ahvenanmaan väestöstä valtaosa puhuu äidinkielenään ruotsia, mutta maakunnassa on kaiken kaikkiaan käytössä noin viisikymmentä eri kieltä. Ahvenanmaalla on voimassa kotiseutuoikeusjärjestelmä, jonka mukaan kiinteän omaisuuden omistamiseen ja elinkeinon harjoittamiseen saarella tarvitaan kotiseutuoikeus. Oikeuden saa automaattisesti, jos se on jommallakummalla omista vanhemmista, mutta sitä voi myös hakea vähintään viisi vuotta maakunnassa asunut, ruotsia taitava henkilö.

Upea luonto ja hyvät harrastusmahdollisuudet

Ahvenanmaan ilmasto on muuta Suomen lauhkeampi, eikä talvisin ole esimerkiksi kovia pakkasia. Maakunta on tunnettu etenkin kauniista luonnostaan – luonnonsuojelualueita on peräti 20. Havumetsiä, lehtoja ja lehtoniittyjä on runsaasti, ja Ahvenanmaalla kasvaa myös paljon jalopuita. Kasvillisuus on kaikin puolin vehreää ja rehevää. Manner-Suomessa harvinainen keltavuokko on Ahvenanmaalla yleinen, kuten myös uhanalainen kangaskäärme, jota ei tavata lainkaan muualla Suomessa.

Ahvenanmaan saaristomaisemat ovat upeita. Kuva on otettu Berghamnissa. (kuva: Fanny Schertzer CC-SA)

Ahvenanmaan saaristomaisemat ovat upeita. Kuva on otettu Berghamnissa. (kuva: Fanny Schertzer CC-SA)

Harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Saarella voi niin golfata, meloa, kalastaa kuin kalliokiipeilläkin. Hauska idea on tutustua saaristoon polku- tai moottoripyöräilemällä. Maarianhaminan lisäksi on nähtävä ainakin Sundin kunnassa sijaitseva Kastelholman linna eli Kastelholm, joka muodostuu päälinnasta siipirakennuksineen sekä esilinnasta. Keskellä linnaa kohoaa Kuuritorni, jossa on esilinnaan johtava portti. Samalla kerralla kannattaa käväistä myös läheisillä Bomarsundin linnoituksen raunioilla.

Maakunnan herkkuja ja kotiinviemisiä

Ahvenanmaalla kalaruuat ovat parhaimmillaan. Palanpainikkeeksi voi hörpätä paikallisen Stallhagen-panimon olutta. Jälkiruuaksi nautitaan ehdottomasti tuhtia, riisi- tai mannapuurosta valmistettua Ahvenanmaan pannukakkua, joka tarjotaan perinteisesti luumukiisselin ja kermavaahdon kera. Makea perinneherkku mustaleipä ja calvadosta muistuttava Tjudön viinitilan ålvados ovat taasen mukavia kotiinviemisiä. Tiesitkö muuten, että valtaosa Taffelin sipseistä valmistetaan Ahvenanmaalla?

Viehättävä pikkukaupunki Maarianhamina

Länsisatamaan ankkuroitu Pommeri eli Pommern lienee Maarianhaminan tunnetuin nähtävyys. Se on 1900-luvun alussa rakennettu, nelimastoinen parkki, ja lajissaan ainoa, alkuperäisessä kunnossa säilytetty alus. Nykyisin museolaivana toimivassa Pommernissa on 60 näyttelyosastoa, joissa kerrotaan erilaisten esineiden, valokuvien ja elokuvan avulla laivan historiasta ja arjesta. Itäsatamassa olevassa Sjökvarteret-merikorttelissa voi puolestaan tutustua esimerkiksi veneveistämöön, jossa rakennetaan ja kunnostetaan perinteisiä puuveneitä ja laivoja. Korttelin punaisissa puutaloissa asuu käsityöläisiä.

Museolaiva Pommernia voisi kutsua Maarianhaminan maamerkiksi.

Museolaiva Pommernia voisi kutsua Maarianhaminan maamerkiksi.

Ahvenmaan historiaan pääsee tutustumaan tarkemmin Ahvenanmaan museossa ja taidemuseossa. Ostoksia voi tehdä kävelykadun lukuisten pikkuliikkeiden lisäksi esimerkiksi SALT-käsityökeskuksessa. Kun nälkä yllättää, kannattaa suunnata huippukokki Michael Björklundin isännöimään ravintola ÅSS Segelpaviljongiin, joka sijaitsee länsisatamassa.

Matkaan!

Ahvenanmaalla toimii oma lentoyhtiö, Air Åland. Se lentää Maarianhaminasta Helsinkiin ja Tukholmaan. Ahvenanmaalle voi matkustaa myös Helsingistä ja Turusta laivojen reittimatkoilla; esimerkiksi Tallink Siljan kautta saa varattua jopa valmiita hotellimatkoja. Erilaisia teemamatkoja kannattaa tiedustella Ålandsresor-matkatoimistosta. Majoittua voi niin hotellissa kuin lomamökissäkin. Parasta matkustusaikaa ovat ehdottomasti kevät, kesä ja alkusyksy.

Matkalinkit

Hotellit Mökit
Aihe: Golf, Kotimaa, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti