Afrikan safarit

Afrikan safarit

Afrikan safarit ovat paras tapa kokea Afrikan ainutlaatuinen luonto, nähdä upeat villieläimet ja ottaa kaikki irti tästä elämyksestä. Safarille voi lähteä omatoimisesti, mutta ensikertalaiselle paras vaihtoehto ovat valmiit safarimatkat, joita järjestetään ympäri vuoden useissa Afrikan merkittävissä luonnopuistoissa ja suojelukohteissa. Valmismatkoilla mukana ovat osaavat oppaat, jotka huolehtivat matkan kulusta. Matkoja voi halutessaan räätälöidä hyvinkin paljon omien toiveidensa mukaan. Kiertomatkoilla voi valita esimerkiksi useamman luonnonpuiston osaksi matkaa.

Valmismatka vai omatoimimatka?

Masai Maran kansallispuisto, Kenia (kuva: Maureen Didde CC-BY)

Masai Maran kansallispuisto, Kenia (kuva: Maureen Didde CC-BY)

Järjestettyjen matkojen pituus vaihtelee parista päivästä pariin viikkoon ja tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja erikokoisille matkabudjeteille. Safarille lähtevän kannattaa luonnollisestikin varautua siihen, että viettää koko matkansa luonnon keskellä. Nykyään erilaiset safarit mahdollistavat runsaasti erilaisia yöpymisvaihtoehtoja teltoista hotelleihin, mutta varsin lähellä luontoa eletään joka tapauksessa. Monien mielestä paras vaihtoehto kiertää safareita ovat automatkat Jeepillä, sillä se luo aidon safaritunnelman.

Valmiit matkat ovat yleensä kaiken sisältäviä matkoja, joten matkailijan itsensä ei tarvitse huolehtia majoituksesta ja ruokailusta. Omatoimimatkalle lähtevän tulisikin tästä syystä olla jo kokenut safarimatkailija, sillä paljon asioita pitää ottaa huomioon. Omatoimimatkailijat voivat jutella paikan päällä safarijärjestäjien kanssa ja sopia järjestelyistä, mutta tällöin kannattaa ottaa huomioon, että hinnat saattavat olla melko kalliit. Omatoimimatkailijan on myös syytä ottaa kunnolla selvää villieläimistä ja paikallisista tavoista ennen safaria.

Safarit parhaimmillaan keväästä loppukesään

Choben kansallispuisto, Botswana

Choben kansallispuisto, Botswana

Safareita järjestetään mm. Tansaniassa, Keniassa, Etelä-Afrikassa, Botswanassa, Zimbabwessa ja Mosambikissa. Näissä afrikan eteläisissä maissa lämpötila on suotuisa ympäri vuoden, joten safarimatkalle voi halutessaan lähteä koska tahansa. Paras aika matkustaa on kuitenkin keväästä loppukesään, sillä silloin luonto ja eläimet ovat aktiivisimmillaan ja näkemistä on enemmän.

Safarimatkat voi myös yhdistää muihin matkoihin. Monet esimerkiksi lähtevät Tansanian Sansibariin ja kiertävät safareita saman reissun yhteydessä. Myös Kenian Mombasa on suosittu matkakohde, johon voi halutessaan yhdistää matkan safarille.

Suuri vaellus Serengetin ja Masai Maran kansallispuistoissa

Serengetin kansallispuisto, Tansania (kuva: Charles J Sharp CC-BY)

Serengetin kansallispuisto, Tansania (kuva: Charles J Sharp CC-BY)

Kenties tunnetuin safarimatkakohde on Tansaniassa sijaitseva Serengetin ylätasanko ja sieltä löytyvä Serengetin kansallispuisto. Kansallispuisto on Tansanian vanhin luonnopuisto ja sitä kohdellaankin ansaitsemallaan kunnioituksella. Serengeti tarjoaa varsin upeat puitteet pidemmällekin matkalle, sillä henkeäsalpaavan upeisiin maisemiin ei koskaan kyllästy.

Serengetin tasangolla on toinenkin kuuluisa luonnonsuojelualue, Ngorongoro, joka sijaitsee lähellä Kenian rajaa Ngorongoron halki kulkee vaikuttava Olduvain rotko, joka on osa Itä-Afrikan suurta hautavajoamaa. Ngorongoro on paras paikka bongata kuuluisa Afrikan Big Five, eli leijona, leopardi, puhveli, norsu ja sarvikuono. On matkailijalle todella unohtumaton kokemus nähdä nämä uljaat villieläimet luonnollisessa elinympäristössään.

Masai Maran luonnonsuojelualue Keniassa on yksi vaikuttavimmista luonnonsuojelualueista Afrikassa ja erinomainen kohde safarimatkoille. Se sijaitsee ihanteellisesti Itä-Afrikan hautavajoaman ja Victoriajärven välissä ja sillä on useita kymmeniä kilometrejä yhteistä rajaa Serengetin kansallispuiston kanssa. Se lasketaan kuuluvaksi edelleen Serengetin ylätasankoalueeseen. Masai Maran kansallispuisto on saanut nimensä Masai-heimon mukaan, joten siellä on mahdollista päästä tutustumaan myös kyseisen heimon kulttuuriin ja elämäntapoihin.

Upein asia, jonka Serengetin kansallispuistossa tai Masai Marassa voi kokea, on kerran vuodessa tapahtuva suuri vaellus (the great migration), jonka aikana yli miljoona eri eläintä vaeltaa Tansanian puolelta Kenian puolelle veden ja ravinnon perässä. Vaellusta pääsee seuraamaan kesä-heinäkuun vaihteesta lokakuuhun. Eläimet ylittävän Kenian rajan yleensä myöhään heinäkuussa tai elokuun alkupuolella. Matkalla nähdään jo mainittujen villieläinten lisäksi mm. seeproja, antilooppeja ja kirahveja.

Eksoottisten eläinten Chobe ja kansallispuistojen jättiläinen Kruger

Krugerin kansallispuisto, Etelä-Afrikka

Krugerin kansallispuisto, Etelä-Afrikka

Choben kansallispuisto Botswanassa on erinomainen paikka nähdä eksoottisempiakin eläimiä ja eläinten kirjo on puiston kokoon nähden todella mittava. Chobejoen ansiosta kansallispuisto on usean eläimen juomapaikka ja lisäksi vesialueilla myös asustaa mm. krokotiileja. Kansallispuisto on erityisen tunnettu elefanteistaan ja virtahevoistaan. Choben kansallispuistossa voi osallistua esimerkiksi jokiristeilylle, joka on erinomainen tapa nähdä luonto ja sen monimuotoisuus aitiopaikalta.

Krugerin luonnonpuisto sijaitsee Etelä-Afrikassa. Se on yksi maailman suurimmista luonnonpuistoista ulottuen myös Zimbabwen ja Mosambikin puolelle. Mosambikin ja Zimbabwen puolella sijaitsevat puistot muodostavat yhdessä Krugerin kanssa Great Limbobo Transnational Parkin. Tämän vuoksi rajojen yli liikkuminen vapaasti on mahdollista, kunhan pysyttelee puistoalueella. Krugerin kansallispuisto itsessään on pinta-alaltaan yli 20 000 neliökilometriä.

Krugerin luonnonpuistoa pidetään eläimistöltään kaikkein monipuolisimpana luonnonpuistona Afrikassa. Kuten Tansaniassa, myös Etelä-Afrikassa mahdollisuus Big Fiven näkemiseen on suuri. Puistossa asuu nykyään jo noin 150 erilaista nisäkäslajia, joten safarimatkalla voi törmätä yhteen jos toiseenkin eläimeen. Puistoa käytetään myös metsästyskäyttöön.

Näiden puistojen lisäksi safareita järjestetään yllämainituissa maissa myös muissa luonnonpuistoissa ja suojelukohteissa. Safarikohteet riippuvat jonkin verran matkanjärjestäjistä.

Matkalinkit


Aihe: Afrikka, Luontoretket, Safarit
Lisää matkailuvinkki / kommentti